• Посилання скопійовано

Щодо обов'язку застосовувати реєстратор розрахункових операцій або програмний РРО, якщо оплата за товар здійснюється за допомогою платіжної системи LiqPay

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.06.2021 р. №2546/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо обов'язку застосовувати реєстратор розрахункових операцій або програмний РРО, якщо оплата за товар здійснюється за допомогою платіжної системи LiqPay

Суттєво. Розрахунки через банківські системи обслуговування за умови оплати за допомогою реквізитів розрахункового рахунку або за рахунком-фактурою не потребують застосування РРО/ПРРО.

! СГ сфери торгівлі та послуг

Державна податкова служба України розглянула звернення <...> щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Згідно зі зверненням Товариство планує відкрити Iнтернет-магазин з продажу насіння овочевих культур. Платежі будуть поводитись за допомогою платіжної системи LiqPay.

Чи зобов'язане Товариство застосовувати реєстратор розрахункових операцій (далі — РРО) або програмний РРО (далі — ПРРО), якщо оплата за товар здійснюється за допомогою платіжної системи LiqPay?

Закон України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265) є основним нормативно-правовим актом, що визначає правові засади застосування РРО та/або ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Кодексу, не допускається.

Статтею 2 Закону №265 визначено, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) — оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Пунктом 1 ст. 3 Закону №265 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

У випадку здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону №265 у суб'єкта господарювання виникає обов'язок застосовувати РРО та/або ПРРО у сферах торгівлі, громадського харчування та послуг.

Враховуючи викладене та як відповідь на питання, зазначаємо, що якщо споживач (клієнт) замовив товар на сайті Iнтернет-магазину Товариства, через мережу Iнтернет, та здійснив оплату за замовлений товар через сервіси переказу коштів з використанням ЕПЗ за допомогою платіжної сервісу, то у такому випадку РРО та/або ПРРО застосовується безпосередньо при отриманні оплати за товар у безготівковій формі. Товариство, як продавець, зобов'язане вкласти у посилку відповідний розрахунковий документ з РРО, який буде свідчити про придбання товару, або надіслати розрахунковий документ з ПРРО на абонентський номер або на адресу електронної пошти, надану споживачем.

У касовому чеку зазначається форма оплати за товар, наприклад «БЕЗГОТIВКА», «ПЕРЕДОПЛАТА» тощо, а РРО та/або ПРРО застосовується на підставі виписки про рух коштів на розрахунковому рахунку.

Отже, якщо товар оплачується за допомогою ЕПЗ, то кошти на рахунок товариства будуть надходити від еквайра, а не від держателя ЕПЗ. При цьому еквайр самостійно визначає порядок обліку торговців, з якими він має укладені договори.

Разом з тим, якщо розрахунок здійснено через банківські системи обслуговування, а за умови оплати за допомогою реквізитів розрахункового рахунку у форматі IBAN Registry:2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010, або за рахунком-фактурою, є аналогічними тим, що здійснені за допомогою відділень банківських установ (з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок без еквайрингу) та не потребують застосування РРО та/або ПРРО, оскільки не мають ознак розрахункових операцій у розумінні Закону №265.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію, та діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації.

До змісту номеру