• Посилання скопійовано

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 07.07.2021 р. №2653/IПК/99-00-07-05-01-06

Щодо питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

Суттєво. Право проводити розрахункові операції у касі за готівку з оформленням ПКО/ВКО та видачею відповідних квитанцій мають ті підприємства, які здійснюють торгівлю продукцією власного виробництва, а не надання послуг.

! СГ

Державна податкова служба України розглянула запит ТОВ про надання індивідуальної податкової консультації з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Згідно із запитом, товариство надає за готівку населенню послуги з полювання та рибної ловлі.

Чи обов'язково підприємству застосовувати РРО/програмний РРО при наданні зазначених послуг та чи можливо проводити розрахунки з використанням прибуткових ордерів?

Правові засади застосування РРО/програмних РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265), дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону №265 РРО та/або програмні РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

Тобто право проводити розрахункові операції у касі підприємства за готівку з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій мають ті підприємства, які здійснюють торгівлю продукцією власного виробництва, а не надання послуг.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі — Перелік №1336).

Відповідно до п. 25 Переліку №1336 при наданні послуг з видачі дозволів на право здійснення любительського і спортивного рибальства на засадах спеціального використання водних живих ресурсів та на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка) дозволяється проводити розрахункові операції без застосування РРО/програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Отже, у разі дотримання товариством усіх вимог п. 25 Переліку №1336 воно може проводити розрахункові операції за готівку без застосування РРО/програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Водночас при недотриманні вказаних вимог застосування товариством РРО/програмних РРО при проведенні розрахункових операцій за готівку є обов'язковим.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію, та діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації.

До змісту номеру