• Посилання скопійовано

Щодо особливостей застосування ставки ПДВ у розмірі 14 відсотків (витяг)

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 29.06.2021 р. №2560/IПК/99-00-21-03-02-06

Щодо особливостей застосування ставки ПДВ у розмірі 14 відсотків (витяг)

Суттєво. У разі якщо перша подія при постачанні товарів, до яких з 01.03.2021 р. застосовується ставка ПДВ 14%, відбулася до цієї дати, перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється.

! Сільгоспвиробникам

Державна податкова служба України розглянула звернення Господарства щодо особливостей застосування ставки ПДВ у розмірі 14 відсотків та, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Господарство уклало договір поставки, за яким Постачальник зобов'язувався поставити товар, а саме насіння соняшнику «СИ Купава Круїзер», «СИ Арізона Круїзер», «СИ Ласкала Круїзер», «Честер Круїзер» та насіння кукурудзи «Олкані Пончо» з граничною датою поставки не пізніше 01.03.2021 р. Відповідно до умов договору поставка товару здійснюється після одержання Постачальником оплати товару у повному обсязі. Строк оплати визначено в два етапи: перший — не пізніше 16 листопада 2020 року; другий, остаточний розрахунок, — не пізніше 26 лютого 2021 року. Фактична оплата відбулася в листопаді 2020 та в лютому 2021 року.

У квітні 2021 року, поставивши Господарству товар, Постачальник без додаткових угод змінив назву товару у видаткових накладних, склав та зареєстрував в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) податкову накладну за ставкою 14 відсотків.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу I ПКУ).

Законом України від 17 грудня 2020 року №1115-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» внесені зміни до ПКУ щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції.

<...>

Враховуючи викладене, ставка ПДВ у розмірі 14 відсотків застосовується до операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, дата виникнення податкових зобов'язань за якими припадає на період з 1 березня 2021 року. Правила визначення дати виникнення податкових зобов'язань встановлені статтею 187 розділу V ПКУ.

<...>

Щодо питання 1

У разі якщо перша подія при постачанні товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у підпункті «г» пункту 193.1 статті 193 розділу V ПКУ), операції з постачання яких з 1 березня 2021 року підлягають оподаткуванню за ставкою ПДВ у розмірі 14 відсотків, відбулася до вказаної дати, то перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється.

Щодо питання 2

Якщо після отримання попередньої оплати та складання і реєстрації в ЄРПН податкової накладної відбувається зміна номенклатури товарів/послуг, постачальник (продавець) на дату постачання товарів/послуг складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання попередньої оплати.

У разі якщо за операціями з постачання товарів (сільськогосподарської продукції, що класифікується за товарними позиціями згідно з УКТ ЗЕД, визначеними у підпункті «г» пункту 193.1 статті 193 розділу V ПКУ), здійсненими до 1 березня 2021 року, після 1 березня 2021 року відбувається зміна кількості або вартості товарів, то коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється виходячи зі ставки ПДВ у розмірі 20 відсотків.

Пунктом 52.2 статті 52 розділу II ПКУ визначено, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру