• Посилання скопійовано

Навчання працівників у неприбутківця

Неприбуткове підприємство скеровує на навчання (перепрофілювання, перепідготовку, підвищення кваліфікації) медпрацівників. Крім того, сплачує за навчання працівників техніки безпеки. Чи не втратить неприбуткова організація свого статусу? Чи виникає у працівників оподатковуваний дохід?

Статус неприбутковості

Відповідно до пп. 133.4.2 ПКУ, доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Крім того, пп. 133.4.1 ПКУ передбачає умову, що установчі документи неприбуткової організації мають містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні ЦКУ), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб. При цьому не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 ПКУ.

Отже, аби неприбуткова організація не втратила свого статусу, зазначені у запитанні витрати мають бути здійснені в межах статутної діяльності у законодавчо встановленому порядку. Загалом, зважаючи на вид діяльності підприємства та понесені витрати, можна цілком упевнено сказати, що вони призначені якраз для реалізації мети такої організації. Проте в ідеалі зазначені витрати мають бути прямо передбачені установчими документами неприбуткової організації або відповідати нормам цих документів. Звісно, що потрібен і наказ керівника організації, а також кошторис та первинні документи про понесені витрати.

Чи виникатиме у працівника дохід?

ПКУ передбачено такі випадки, в яких не включаються до оподатковуваного доходу фізособи-працівника:

— сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище від трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізособи (пп. 165.1.21 ПКУ);

— сума витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом (пп. 165.1.37 ПКУ).

При цьому, відповідно до ст. 1 Закону №4312, професійне навчання працівників — процес цілеспрямованого формування у працівників спеціальних знань, розвиток необхідних навичок та вмінь, що дають змогу підвищувати продуктивність праці, максимально якісно виконувати функціональні обов'язки, освоювати нові види професійної діяльності, що включає первинну професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації працівників відповідно до потреб виробництва.

Крім того, у ст. 6 Закону №4312 зазначається, що організовується професійне навчання працівників роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або іншої діяльності відповідно до вимог законодавства. Формальне професійне навчання працівників робітничих професій включає первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників і може здійснюватися безпосередньо у роботодавця або організовуватися на договірних умовах у професійно-технічних навчальних закладах, на підприємствах, в установах, організаціях, а працівників, які за класифікацією професій належать до категорій керівників, професіоналів і фахівців, — перепідготовку, стажування, спеціалізацію та підвищення кваліфікації і може організовуватися на договірних умовах у вищих навчальних закладах.

До того ж і самі податківці наголошували, що витрати роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи (працівника).

Роз'яснюють податківці

Працівники підвищують кваліфікацію: чи необхідно оподатковувати податком на доходи фізичних осіб?

З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб не включається до складу оподатковуваних доходів таких фізичних осіб сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (пп. 165.1.21 ст. 165 Податкового кодексу).

Також, згідно з пп. 165.1.37 ст. 165 ПКУ, до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Професійне навчання працівників здійснюється безпосередньо у роботодавця, на договірній основі у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах або організаціях (ст. 6 Закону України від 12.01.2012 р. №4312-VI «Про професійний розвиток працівників»).

Отже, витрати роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи (працівника).

Роз'яснення ГУ ДПС у Запорізькій області від 22.01.2021 р.

Таким чином, можна вважати, що скерування працівників на перепрофілювання, перепідготовку та підвищення кваліфікації здійснюється відповідно до закону, а отже, не включається до оподатковуваного доходу такого працівника.

А позаяк сплачені суми не включаються до оподатковуваного доходу, відповідно і податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з працівника із таких сум не утримуються.

Навчання працівників техніки безпеки

Вимоги щодо організації навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві визначені в розділі 3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Відповідно до п. 3.1 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці.

Таким чином, навчання з техніки безпеки також підпадає під звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором (листи Головного управління ДФС у м. Києві від 16.06.2016 р. №13508/10/26-15-13-01-12 та від 16.06.2016 р. №13511/10/26-15-13-01-12).

Отже, витрати підприємства на навчання з охорони праці та пожежної безпеки штатних працівників і тих, хто працює за сумісництвом, не включаються до оподатковуваного доходу та не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.

У додатку 4ДФ до «зарплатного» Розрахунку вартість такого навчання відображають з ознакою доходу «158».

Нормативна база

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру