• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО при зміні адреси філії

До якого бюджету сплачувати ПДФО, утриманий із зарплати найманих працівників, у разі зміни неуповноваженим відокремленим підрозділом юридичної особи протягом бюджетного року місцезнаходження, пов'язаної зі зміною адміністративного району?

У ЗIР (підкатегорія 103.07) ДПСУ відповіла, що на відміну від головного підприємства (яке, якби змінило податкову адресу, до кінця року сплачувало б ПДФО за своїх працівників за старим місцем обліку), за відокремлений підрозділ ПДФО треба сплачувати за новою адресою. I ось чому.

Відповідно до ст. 63 ПКУ у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, унаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому платник податків перебуває на обліку (далі — адміністративний район), а також у разі зміни податкової адреси платника податків контролюючі органи за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводять процедури зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків.

Згідно з розд. Х Порядку №15881 взяття на облік платників податків у контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) здійснюється протягом місяця після отримання відомостей про зміну місцезнаходження для платників податків, відомості щодо яких містяться в ЄДР, або заяви за формою №1-ОПП (для юросіб та відокремлених підрозділів) для платників податків, яким законом установлені особливості їх держреєстрації та відомості щодо яких не містяться в ЄДР.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Якщо до дати закінчення одного місяця після отримання документів про зміну місцезнаходження платника податків контролюючий орган за новим місцезнаходженням не взяв такого платника на облік (основне місце обліку), то взяття на облік за новим місцезнаходженням здійснюється автоматично у день закінчення такого строку.

Відповідно до ч. 8 ст. 45 БКУ, у разі зміни місцезнаходження суб'єктів господарювання — платників податків сплата визначених законодавством податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

У контролюючому органі за неосновним місцем обліку платник податків сплачує всі податки та збори, які згідно із законодавством мають сплачуватися на території адміністративно-територіальної одиниці, що відповідає неосновному місцю обліку; щодо таких податків подає податкові декларації (розрахунки, звіти) та виконує інші обов'язки платника податків. А контролюючий орган стосовно платника податків здійснює адміністрування таких податків, зборів (п. 7.3 розд. VII Порядку №1588).

Але це загальне правило, з якого є винятки!

Платниками податків, на яких не поширюються норми ст. 45 БКУ та п. 7.3 розд. VII Порядку №1588, зокрема, є:

— юридичні особи, які не є суб'єктами господарювання відповідно до норм ГКУ;

— відокремлені підрозділи юрособи.

Для зазначених платників сплата податків та подання звітності відбуваються за новим місцезнаходженням з дати взяття на облік в контролюючому органі за новим місцезнаходженням.

З огляду на викладене у разі зміни неуповноваженим відокремленим підрозділом юрособи протягом бюджетного року місцезнаходження, пов'язаної зі зміною адміністративного району, сплата ПДФО, утриманого із заробітної плати найманих працівників такого підрозділу, здійснюється з дати взяття на облік у контролюючому органі за новим місцезнаходженням, до бюджету за новим місцезнаходженням.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру