• Посилання скопійовано

«Єдинник» іде на пенсію: як звітувати з ЄСВ?

Хто з ФОПів-пенсіонерів та осіб з інвалідністю звільняється від сплати ЄСВ? Як заповнити та подати звітність зі статусом «Довідковий» у разі призначення пенсії протягом 2021 року? Чи можна виправляти помилки у такій звітності?

У ФОПів, як і в інших фізосіб, призначення пенсій безпосередньо залежить від наявності страхового стажу. А він не з'явиться у Реєстрі застрахованих осіб в ПФУ доти, доки ФОП не відзвітує з ЄСВ. Зокрема, і за рік, у якому у нього з'явилося право претендувати на призначення пенсії.

Тож розгляньмо три основні запитання, які виникають у таких ФОПів. I те, чи змінилися відповіді на них у 2021 році внаслідок запровадження єдиної звітності.

Чи звільняються ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю від сплати ЄСВ?

Нагадаємо, що відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄСВ є фізособи-підприємці, у тому числі фізособи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.

Проте згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону про ЄСВ такі особи звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Податківці у роз'ясненнях у ЗIР, підкатегорія 201.01.06, зауважили, що не звільняється від сплати ЄСВ ФОП, який є пенсіонером за віком або за вислугою років та отримує пенсію згідно із законодавством іншої країни. Отже, такі пенсіонери зобов'язані нараховувати і сплачувати ЄСВ на загальних підставах. Право не платити ЄСВ надає лише українська пенсія.

До того ж ФОП зобов'язаний сплачувати ЄСВ за місяць, в якому було втрачено статус особи з інвалідністю.

Нагадуємо!

За найманих працівників ФОП сплачує ЄСВ на загальних підставах! Навіть той ФОП, який звільнений від обов'язку сплачувати ЄСВ за себе, оскільки отримує пенсію або допомогу як особа з інвалідністю, або досяг пенсійного віку, зобов'язаний платити ЄСВ, нарахований на доходи його найманих працівників. Нагадуємо, що база для нарахування такого ЄСВ визначається згідно зі ст. 7 Закону про ЄСВ. Базова ставка ЄСВ у такому разі — 22%, і лише щодо працівників з інвалідністю — 8,41%.

Як подається єдина звітність при призначенні пенсії?

Перш ніж отримати пенсію, слід подати звітність. Тож перейдемо до правил заповнення єдиної звітності у разі призначення пенсії.

У разі призначення пенсії фізособи-«єдинники» подають до органу ДПС за місцем обліку декларацію з єдиного податку та ЄСВ (форма якої затверджена наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752) з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково», у складі якої формується додаток 1. На це вказали податківці у ЗIР, підкатегорія 107.01.07.

Зверніть увагу: конкретного строку для подання такої довідкової декларації не встановлено! Проте, якщо її не подати, ПФУ може відмовити у призначенні пенсії. Тому, чим раніше ФОП відзвітує (з дати настання події, яка надає йому право на пенсію), тим краще.

Декларацію заповнюють таким чином:

— у заголовній частині в комірці 01 «Звітна» та в комірці 04 «Довідково» проставляють «Х»;

— у розділі 1 — реєстраційний номер облікової картки платника податків з урахуванням примітки 4 до додатка 1;

— у розділі 2 — серію (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника єдиного внеску у ПФУ з урахуванням примітки 5 до додатка 1;

— у розділі 3 — прізвище, ім'я, по батькові (за наявності);

— у розділі 4 у полі «Податковий (звітний) період» — «Х» поруч із відповідним звітним періодом та номер календарного місяця (арабськими цифрами від 1 до 12 номер календарного місяця, в якому подають додаток 1), в якому подають додаток 1;

— у розділі 5 «Тип форми» в полі «призначення пенсії» — «Х»;

— розділ 6 «Дата державної реєстрації припинення» не заповнюють;

— у розділі 7 — основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;

— у розділі 8 — період перебування фізособи-підприємця на спрощеній системі оподаткування, як платника єдиного внеску — період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати формування заяви на призначення пенсії та код категорії застрахованої особи;

— рядки та графи у розділі 9 обов'язково заповнюють у розрізі місяців за період, визначений у розділі 8, де у графі 2 відображають самостійно визначену суму доходу, на яку нараховується єдиний внесок, нарахованого доходу застрахованих осіб, а у графі 4 обчислюють суми нарахованого єдиного внеску. Загальну суму нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначають у рядку «Усього» графи 4.

Що з додатком 1 у пенсіонерів?

Чи подають ФОПи, які мають статус пенсіонера або особи з інвалідністю та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, додаток 1 до декларації платника ЄП — ФОПа та як заповнюється рядок 21 розділу VII декларації?

Запитання не випадкове. Адже, як ми визначили вище, ФОП-пенсіонер ЄСВ не платить. То чи треба йому подавати у складі декларації додаток 1 щодо ЄСВ?

Податківці консультують таким чином. У розділі 9 додатка 1 у графі 2 відображають суми нарахованого доходу застрахованих осіб та у графі 4 розраховують суми нарахованого єдиного внеску. Загальну сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначають у рядку «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 1.

Значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 додатка 1 переносять до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розділу VII декларації.

Згідно з приміткою 8 до декларації додаток 1 не подають та не заповнюють ФОПи — платники єдиного податку I — III груп, за умови дотримання вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону про ЄСВ, що дають право на звільнення таких осіб від сплати за себе ЄСВ.

Такі особи можуть подавати додаток 1 виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування!

Отже, ФОПи-пенсіонери або особи з інвалідністю, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, не формують та не подають додатка 1 до декларації та, відповідно, рядок 21 розділу VII декларації не заповнюють.

Але у разі самостійного (навіть помилкового і зайвого!) визначення для себе бази нарахування єдиного внеску такі особи подають додаток 1 до декларації, а значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9 відображають у рядку 21 розділу VII декларації.

I що далі робити з такою помилкою? Невже платити ЄСВ (хоча це не дасть права на страховий стаж)?

Заспокоїмо підприємців: наразі все не так сумно — помилки щодо ЄСВ у звітності виправити можна буде!

Податківці у роз'ясненні також наголосили, що тип додатка 1 «Уточнююча» для призначення пенсії не застосовується. Тобто виправити помилки, якщо їх припустилися в такій звітності, ФОП не зможе.

Зверніть увагу! Подання у складі декларації з типом форми «Звітна» як «Довідково» додатка 1 з типом форми «призначення пенсії» не звільняє платника єдиного внеску від обов'язку подання за звітний період (календарний рік) до контролюючого органу у складі декларації додатка 1 з типом форми «Звітна» в терміни, визначені ПКУ.

Тобто за рік призначення пенсії ФОП-«єдинник» має подати дві декларації (одну — довідкову протягом року, а другу — звітну у строки, встановлені ПКУ для його групи).

Консультують податківці

Чи мають право ФОПи, які звільняються від сплати ЄВ, укласти договір про добровільну сплату ЄСВ?

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що відповідно до частини четвертої ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі — Закон №2464), зокрема фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ), якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зі змінами та доповненнями, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Так, згідно з пп. 4 п. 2 розділу III Iнструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 №449 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 21.12.2020 р. №790) (далі — Iнструкція 449), зокрема, фізичні особи — підприємці звільняються від сплати за себе ЄВ за умови дотримання ними вимог, визначених частиною четвертою ст. 4 Закону №2464.

Такі платники мають право на добровільне нарахування та сплату ЄВ у порядку, встановленому для фізичних осіб — підприємців підпунктами 1 та 2 п. 2 розділу III Iнструкції №449, а також подання звітності відповідно до п. 2 розділу III Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. №435, зі змінами та доповненнями.

Враховуючи викладене, у фізичних осіб — підприємців, які є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або особами з інвалідністю, відсутня необхідність укладати договори про добровільну сплату ЄВ у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Роз'яснення Головного управління ДПС у Черкаській області від 13.04.2021 р.

Як ФОПу виправити помилки у додатку 1 до єдиної звітності?

Для визначення уточнених зобов'язань зі сплати єдиного внеску заповнюють розділ 10 «Визначення зобов'язань зі сплати єдиного внеску у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок» додатка 1, в якому:

— у рядку 1 показують суму єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлено помилку, що переноситься з рядка «Усього» графи 4 розділу 9 раніше поданого додатка 1, що уточнюється;

— у рядку 2 — уточнену суму нарахованого єдиного внеску за звітний (податковий) період, у якому виявлено помилку, — зазначають значення рядка «Усього» графи 4 розділу 9;

— у рядку 3 — суму збільшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розділу 10 — рядок 1 розділу 10 (заповнюється, у разі якщо рядок 2 > рядка 1);

— у рядку 4 — суму зменшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розділу 10 — рядок 1 розділу 10 (заповнюється, у разі якщо рядок 2 < рядка 1);

— у рядку 5 — суму пені, самостійно нараховану платником відповідно до ст. 25 Закону про ЄСВ. При цьому сума пені нараховується з розрахунку 0,1 відсотка своєчасно не сплачених сум, розрахована за кожен день прострочення їх перерахування (зарахування).

Увага: платник єдиного внеску може визначити зобов'язання зі сплати єдиного внеску у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок за податкові періоди починаючи з 2021 року.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1058 — Закон України від 09.07.2003 р.№1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру