• Посилання скопійовано

ФО-«незалежник» працює поза місцем реєстрації

Якщо фізособа, яка здійснює незалежну профдіяльність, зареєстрована за однією адресою, а працює — за іншою, постає проблема, до якого органу ДПС подавати звітність і до якого бюджету платити ПДФО. А якщо така особа ще й роботодавець, ситуація загострюється.

Статтею 168 ПКУ врегульовано питання нарахування, утримання та сплати ПДФО до бюджету. Саме тому податок зараховується до бюджету відповідно до БКУ.

Згідно зі ст. 64 БКУ ПДФО, що його сплачує/перераховує податковий агент, зараховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) податкового агента в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізособі.

А якщо йдеться про ПДФО, який платить за себе ФОП або фізична особа, що здійснює незалежну професійну діяльність? У такому разі ПДФО треба платити за місцезнаходженням такої фізичної особи, тобто за її місцем реєстрації. Незалежно від того, де фізична особа провадить діяльність.

I податківці наголошують: якщо підприємець на іншій територіальній одиниці, ніж його податкова адреса, має найманих працівників, він сплачує єдиний внесок, ПДФО та військовий збір із зарплати найманих працівників до відповідного місцевого бюджету за основним місцем своєї реєстрації. Місце проживання того, кому виплачується дохід, значення не має.

А як щодо фізосіб-«незалежників» і чи змінилося щось після появи єдиної звітності?

У ЗIР, підкатегорія 105.10, податківці розглянули це питання на прикладі нотаріуса. До якого контролюючого органу ця самозайнята особа подає Розрахунок та додаток 4ДФ до Розрахунку з інформацією про нараховані доходи найманим працівникам та про засвідчені договори купівлі-продажу або спадщини (подарунка), якщо робоче місце (контора) розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання?

Податківці відповіли, що, хоча робоче місце (контора) нотаріуса розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, Розрахунок нотаріус подає до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем проживання).

Однак позаяк нотаріус має найманих працівників (а ще йому треба звітувати про клієнтів, договори яких він засвідчує), то звітів з ПДФО буде два! I ось чому.

Відповідно до пунктів 172.4, 173.4, 174.4 ПКУ нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про засвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізособами, включаючи інформацію про ціну таких договорів та розмір сплаченого податку щодо кожного договору.

Що кажуть податківці?

ФОП зареєструвався за фактичним місцем проживання, але воно не відповідає адресі реєстрації: які наслідки?

Податківці вважають, що нічого страшного не сталося. Першоджерелом відомостей щодо місцезнаходження ФОПа є ЄДР. Отже, і платити ПДФО ФОП має до бюджету за адресою, зазначеною в ЄДР.

Згідно з пп. 14.1.180, п. 51.1, пп. 168.4.5, п. 176.2 ПКУ щодо помічників (консультантів) приватного нотаріуса або інших працівників, які перебувають у трудових відносинах із приватним нотаріусом, такий нотаріус є податковим агентом та зобов'язаний подавати до контролюючого органу за основним місцем обліку (своїм місцем проживання) Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Розрахунок), з розбивкою за місяцями звітного кварталу.

Відповідно до п. 49.1, 65.1, 178.1 та 178.4 ПКУ приватний нотаріус як самозайнята особа зобов'язаний стати на облік (зареєструватись) у контролюючому органі за місцем свого постійного проживання та подавати до 1 травня року, наступного за звітним, до такого органу річну декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року.

З урахуванням положень Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588, приватний нотаріус підлягає взяттю на облік в контролюючих органах:

— за місцем проживання, якщо місце проживання (реєстрації відповідно до паспортного документа) та місце розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (відповідно до реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності) розташовані на території однієї адміністративно-територіальної одиниці;

— за місцем проживання (основне місце обліку) та місцем розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (неосновне місце обліку), тобто якщо робоче місце нотаріуса розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, то нотаріус повинен стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням свого робочого місця. При цьому до контролюючого органу за неосновним місцем обліку приватний нотаріус подає інформацію, перелік якої визначено пунктами 172.4, 173.4 та 174.4 ПКУ.

Iнші обов'язки податкового агента та платника ПДФО приватний нотаріус виконує за основним місцем обліку.

Відповідно до п. 3 розд. II Порядку №4 Розрахунок подається до контролюючого органу за основним місцем обліку. При цьому нотаріуси за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах — уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтва про право на спадщину в порядку, встановленому розд. II Порядку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про засвідчення договорів дарування.

Пунктом 1 розд. III Порядку, зокрема, визначено, що у рядку 032 «Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад» заголовної частини Розрахунку зазначають код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад за місцезнаходженням платника податку на доходи фізичних осіб або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ.

Крім того, зазначений рядок 032 міститься в додатку 4ДФ до Розрахунку, в якому наводять Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць і територій територіальних громад за місцезнаходженням податкового агента або відокремленого підрозділу.

З огляду на викладене, незважаючи на те що робоче місце (контора) нотаріуса розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, Розрахунок нотаріус подає до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем проживання). Проте у такому разі він подає два окремі Розрахунки з додатками 4ДФ, а саме:

— з інформацією про нараховані доходи найманим працівникам, де у рядку 032 Розрахунку та додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади (за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад) за місцем свого постійного проживання;

— з інформацією про засвідчені договори купівлі-продажу або спадщини (подарунка), де у рядку 032 Розрахунку та додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади за Кодифікатором за місцезнаходженням свого робочого місця (контори).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру