• Посилання скопійовано

Помилкові податкові накладні в ЄРПН — без штрафів!

Факт помилкової реєстрації платником податків ПН/РК в ЄРПН та надалі виправлення самостійно виявленої помилки не може бути підставою для автоматичного застосування штрафних санкцій за порушення граничних строків їх реєстрації — зазначає Верховний Суд.

Позиція податківців

Та почнімо спершу з IПК ДПС від 22.06.2020 р. №2485/6/99-00-05-06-02-06/IПК (див. «ДК» №31/2020).

Товариство звернулося до податкового органу з інформацією про те, що воно склало податкові накладні без здійснення господарських операцій, які несвоєчасно зареєструвало в ЄРПН. Після встановлення цього факту платник склав/зареєстрував РК до них із зануленням усіх показників зазначених податкових накладних. Як наслідок, платник вважає, що немає підстав для накладання штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію таких податкових накладних в ЄРПН.

ДПСУ відповіла, що до платників ПДВ не застосовуються штрафні санкції за порушення порядку реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН, передбаченого ст. 201 ПКУ, які вчинені ними протягом періоду з 17 березня до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (СОVID-19).

Будь-яких інших винятків щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК в ЄРПН чинним законодавством не передбачено.

Надання додаткових переваг окремим платникам податків, зокрема у вигляді звільнення від відповідальності за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних та/або розрахунків коригування в ЄРПН, суперечить одному з основних принципів побудови системи оподаткування, визначених ст. 4 ПКУ, а саме: рівність всіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації — забезпечення однакового підходу до всіх платників податків.

У ЗIР (підкатегорія 101.27) податкові органи уточнюють, що ПКУ не визначено винятків щодо застосування штрафних санкцій за порушення терміну реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у т. ч. тих, які після їх реєстрації визнаються як помилково (безпідставно) складені.

При цьому рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Висновок: поки триває карантин, ПН/РК, складені протягом його дії і зареєстровані з порушенням строків, штрафів не принесуть. Але щойно карантин закінчиться, податківці намагатимуться застосувати штрафи за несвоєчасність реєстрації ПН/РК, попри те, зайво/помилково вони були складені чи ні. Проте і цю проблему можна спробувати вирішити оскарженням штрафу. Суди у цій ситуації (принаймні щодо спорів, які виникли до карантину) на боці платників податків.

Це треба знати!

За яких умов штрафні санкції можуть бути визнані безпідставно нарахованими (як органами ДПС, так і судами):

1) у разі помилкової реєстрації ПН в ЄРПН платник податку має скласти РК з причиною коригування «помилкова реєстрація в ЄРПН»;

2) такі помилково зареєстровані ПН не повинні відображатись у податковій звітності платника податків;

3) складені акти за результатами камеральних перевірок слід заперечувати з поданням підтвердних документів помилковості складення ПН/РК, у т. ч. договорів та первинних документів.

Справа перша

Помилково зареєстровано ПН на окрему поставку, тимчасом як договором передбачено складення зведених ПН за результатами місяця. Без штрафів за порушення строків реєстрації в ЄРПН

У справі №804/5062/16 орган ДПС провів камеральну перевірку з питання несвоєчасної реєстрації ТОВ 1 ПН/РК в ЄРПН згідно з Додатком 1, під час якої встановлено, що підприємство порушило граничні терміни реєстрації ПН/РК на 15 та 30 днів. У зв'язку зі встановленими порушеннями винесено податкове повідомлення-рішення зі штрафними санкціями.

ТОВ 1 з такою позицією податкового органу не погоджується та зазначає, що воно помилково 04.03.2016 р. спрямувало на реєстрацію до ЄРПН податкову накладну, виписану на адресу ТОВ «Т», бо за умовами договору з цим контрагентом ТОВ 1 щомісяця складає зведену податкову накладну та надає її ТОВ «Т», що ним і було зроблено — зареєстровано зведену податкову накладну від 29.02.2016 р. Отже, ТОВ 1 вважає, що з його боку немає порушення терміну реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Усі суди підтримали платника податку та наголосили, що матеріалами справи підтверджується самостійно виявлена ТОВ 1 помилкова реєстрація податкової накладної від 15.02.2016 р., спрямовано до ЄРПН розрахунок коригування від 29.02.2016 р. кількісних і вартісних показників до податкової накладної з квитанцією від 29.02.2016 р. та відкориговано суму накладної зі знаком «-», у колонці розрахунку «причина коригування» відображено: «помилкова реєстрація в ЄРПН», на підтвердження направлення означеного розрахунку до центральної ДПС України позивач надав квитанцію №1 від 09.03.2016 р.

Крім того, за умовами договору поставки від 01.02.2016 р. №01/02, укладеного між ТОВ 1 (постачальник) та ТОВ «Т», податкові зобов'язання у сторін виникають на підставі саме зведеної податкової накладної, що складається постачальником за результатами місяця. При цьому суди зауважують, що податкові зобов'язання постачальника та право на податковий кредит покупця виникли саме на підставі зведеної податкової накладної, а не помилково зареєстрованої. Остання не відображена у складі ПЗ та ПК.

ВС у справі №804/5062/16 підсумував1: факт помилкової реєстрації позивачем податкової накладної та виправлення надалі самостійно виявленої позивачем помилки не може бути підставою для автоматичного застосування до позивача штрафних санкцій.

Справа друга

Помилково зареєстровано ПН на поставку, якої не було. Штраф за порушення строків реєстрації в ЄРПН безпідставний

В іншій справі №809/1420/17 ТОВ «В» звернулося до суду з оскарженням податкового повідомлення-рішення про нарахування штрафних санкцій за порушення строків реєстрації ПН/РК в ЄРПН, вважаючи штрафні санкції нарахованими безпідставно.

Спірна податкова накладна була помилково виписана та зареєстрована в ЄРПН. Адже ні поставки, ні оплати у цей період не відбулося та відповідно до приписів ПКУ контрагент ТОВ «В» вніс до ЄРПН розрахунок коригування №1 від 08.10.2016 р. Позаяк господарська операція не відбулася й не була відображена в податковій звітності, на переконання ТОВ «В», контролюючий орган помилково взяв до уваги факт порушення строку реєстрації податкової накладної від 07.10.2016 р.

На підтвердження факту відсутності проведення господарської операції згідно з податковою накладною від 07.10.2016 р. платник податків надав виписки з бухгалтерського обліку щодо рахунку 361, розрахунки з вітчизняними покупцями за жовтень-листопад 2016 р. та додаток 5 до податкової декларації з ПДВ за жовтень-листопад 2016 р., в яких немає відомостей про господарські операції відповідно до податкової накладної від 07.10.2016 р.

Факт відсутності проведення господарських операцій згідно з податковою накладною від 07.10.2016 р. податковий орган не спростував.

Усі суди знову ж таки підтримали платника податків. А ВС зауважив2, що позаяк податкова накладна від 07.10.2016 р. була зареєстрована в ЄРПН помилково, а відповідні суми податку не включені до декларації з ПДВ, то застосування штрафу до Товариства за порушення строку реєстрації зазначеної накладної є безпідставним.

1 Постанова ВС від 31.08.2020 р. у справі №804/5062/16.

2 Постанова ВС від 28.03.2019 р. у справі №809/1420/17.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру