• Посилання скопійовано

Що нового

Резервістів можуть призивати без мобілізації

! Усім, зокрема працедавцям і кадровикам

Президент України 21.04.2021 р. підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку».

Закон запроваджує новий вид військової служби — військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

Так, в особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки, порядок проведення призову тощо.

На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби.

Передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Удосконалюється порядок військового обліку резервістів, у т. ч. за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг».

Крім того, закон осучаснює вимоги до адмінвідповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов'язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу та умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів.

Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів.

Зазначимо, що проєкт цього Закону був визначений Президентом як невідкладний майже рік тому — 28.05.2020 р.

Закон України від 30.03.2021 р. №1357-IХ
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.04.2021 р. офіційно не опублікований


До пожежної безпеки додалася техногенна

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки».

Стаття 175 КУпАП, яка раніше називалася «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки», тепер називається «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної та техногенної безпеки». Санкція залишилася незмінною — штраф на громадян від 100 до 200 н. м. д. г. і на посадових осіб та ФОПів — від 200 до 300 н. м. д. г.

Посилено санкції статей КУпАП:

183 «Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб» — штраф від 50 до 200 н. м. д. г. (раніше було — від 3 до 7 н. м. д. г.);

188-8 «Невиконання приписів, розпоряджень та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки» — штраф на посадових осіб та ФОПів від 100 до 200 н. м. д. г. (було: на громадян — від 0,5 до 7 н. м. д. г. і на посадових осіб — від 2 до 10 н. м. д. г.). За вчинене повторно порушення протягом року після накладення адмінстягнення, — штраф на посадових осіб та ФОПів від 200 до 300 н. м. д. г.

Також внесено зміну до статті 270 ККУ «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки» — вона тепер називається «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки», а її гіпотеза передбачає порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров'ю людей або майнову шкоду у великому розмірі. Санкція залишилася незмінною.

Закон України від 30.03.2021 р. №1366-IX чинний з 17.04.2021 р.


За перешкоджання пожежним перевіркам — штраф

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань пожежної та техногенної безпеки».

КУпАП доповнюється статтею 185-14 «Створення перешкод у діяльності уповноважених посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки, пов'язаній з проведенням перевірок».

Санкція цієї статті — штраф від 100 до 200 н. м. д. г., а в разі повторного порушення протягом року — від 200 до 300 н. м. д. г.

Закон України від 30.03.2021 р. №1367-IX чинний з 17.04.2021 р.


Уточнено питання ліцензування освітньої діяльності

! Закладам освіти

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 17.04.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань присудження наукових ступенів та ліцензування освітньої діяльності».

Так, тепер орган ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки не визначається Кабміном, — ним відповідно до Закону «Про вищу освіту» є центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки. Відповідно, цей самий орган і здійснює заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог ліцензійних умов.

Визначено, що у разі ліцензування освітньої діяльності закладом вищої освіти вперше, а також ліцензування освітньої діяльності за освітніми програмами, що передбачають присвоєння професійної кваліфікації з професій, для яких запроваджено додаткове регулювання, проводиться виїзна ліцензійна експертиза, для проведення якої орган ліцензування утворює експертну комісію, якщо немає підстав для залишення заяви без розгляду. У разі відмови у видачі/розширенні ліцензії здобувач ліцензії (ліцензіат) може подати нову заяву про отримання/розширення ліцензії не раніше ніж через 3 місяці з дати прийняття відповідного рішення про відмову. Такі самі зміни внесено й до Закону «Про фахову передвищу освіту» щодо ліцензування освітньої діяльності у сфері фахової передвищої освіти.

Окремі зміни набирають чинності з 01.09.2021 р.

Закон України від 30.03.2021 р. №1369-IX чинний з 18.04.2021 р.


Оновлено Ліцензійні умови освітньої діяльності

! Закладам освіти

Кабмін виклав у новій редакції Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності, затверджені постановою КМУ від 30.12.2015 р. №1187.

Постанова не передбачає необхідності переоформлення ліцензій, виданих відповідно до попередньої редакції Ліцензійних умов.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. №365 набирає чинності 20.06.2021 р.


Уряд врегулював питання оборонних закупівель

! Виконавцям державного оборонного замовлення

Кабмін постановою «Питання оборонних закупівель» затвердив:

Порядок планування, формування, особливості розміщення, коригування оборонних закупівель, здійснення контролю та звітування про їх виконання, а також оприлюднення інформації про оборонні закупівлі;

Порядок проведення переговорів та укладення державного контракту (договору) з єдиним виконавцем;

критерії та методику оцінювання найбільш економічно вигідної пропозиції учасника закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про оборонні закупівлі»;

Типовий державний контракт (договір) на виготовлення та поставку товарів оборонного призначення за закритими закупівлями;

Типовий державний контракт (договір) на виконання дослідно-конструкторської (науково-дослідної, технологічної) роботи оборонного призначення за закритими закупівлями;

Типовий державний контракт (договір) на виконання робіт (надання послуг) оборонного призначення за закритими закупівлями.

Постанова КМУ від 03.03.2021 р. №363
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 21.04.2021 р. офіційно не опублікована


Нові Примірні правила для сільгоспкооперативу

! Сільгоспкооперативам

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Примірні правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу.

Ці Примірні правила розроблені відповідно до вимог Закону «Про сільськогосподарську кооперацію» та мають рекомендаційний характер.

Правила внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу є внутрішнім нормативним документом сільськогосподарського кооперативу, що визначає механізми та способи реалізації положень статуту сільськогосподарського кооперативу, на підставі якого діє сільськогосподарський кооператив, з урахуванням особливостей його господарської діяльності.

Правила та зміни до них приймаються загальними зборами сільськогосподарського кооперативу в порядку, передбаченому статутом, та виконуються всіма членами сільськогосподарського кооперативу.

Сільськогосподарським кооперативам рекомендовано під час розроблення правил внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського кооперативу керуватися Примірними правилами, затвердженими цим наказом.

Водночас втратив чинність Наказ Мінагрополітики від 30.10.2013 р. №643 «Про затвердження Примірних правил внутрішньогосподарської діяльності сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу».

Наказ Мінекономіки від 06.04.2021 р. №703 чинний з 06.04.2021 р.


Оновлено типові форми актів перевірок у сфері державного ринкового нагляду

! СГ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України виклало в новій редакції такі типові форми, затверджені наказом Мінекономрозвитку від 19.04.2019 р. №667:

типову форму акта перевірки характеристик продукції (форма №2);

типову форму акта перевірки додержання вимог щодо представлення продукції за місцем проведення ярмарку, виставки, показу чи демонстрації в інший спосіб продукції, що не відповідає встановленим вимогам (форма №3);

типову форму акта перевірки стану виконання суб'єктом господарювання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів (форма №4);

типову форму рішення про внесення змін до рішення (форма №9);

типову форму рішення про скасування рішення (форма №10).

Зміни внесено й до низки інших типових форм, затверджених вищезгаданим наказом.

Наказ Мінекономіки від 29.01.2021 р. №173 чинний з 16.04.2021 р.


Діють зміни до Ліцензійних умов діяльності з розподілу електроенергії

! Електроенергетикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 27.12.2017 р. №1470.

Встановлено, що ліцензіат має своєчасно та в повному обсязі сплачувати за електричну енергію, куплену на ринку електричної енергії, та за послуги, що надаються на ринку електричної енергії.

Крім того, уточнено визначення термінів «засоби провадження господарської діяльності» та «місце провадження господарської діяльності».

Також викладено у новій редакції додаток 2 до Ліцензійних умов «Відомості про місця та засоби провадження господарської діяльності з розподілу електричної енергії». Iнформацію, визначену в цьому додатку, ліцензіати мають протягом 6 місяців з дня набрання чинності цією постановою подати до НКРЕКП.

Постанова НКРЕКП від 14.04.2021 р. №643 чинна з 15.04.2021 р.


Визначено вимоги до структури власності надавачів фінпослуг

! Надавачам фінпослуг, які не є фінустановами

Нацбанк затвердив Положення про вимоги до структури власності надавачів фінансових послуг.

Це Положення визначає вимоги до структури власності небанківських фінансових установ, осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, та юросіб, які мають намір провадити діяльність з надання фінансових послуг, регулювання і нагляд за якими здійснює Нацбанк (далі — надавач фінпослуг), та порядок подання ними відомостей про структуру власності до НБУ.

Вимоги Положення не поширюються на банки та кредитні спілки.

Зазначені надавачі фінпослуг протягом двох місяців із дня набрання чинності цією постановою повинні:

1) подати Департаменту ліцензування НБУ документи про свою структуру власності, визначені в пункті 34 Положення, у формі та у спосіб, що передбачені в пункті 35 Положення, станом на дату подання цих відомостей до НБУ, а також у разі:

невідповідності своєї структури власності вимогам Положення — опис заходів щодо приведення своєї структури власності у відповідність до вимог Положення або

відповідності своєї структури власності вимогам Положення — письмове запевнення про відповідність їх структури власності вимогам Положення;

2) розмістити відомості про свою структуру власності згідно з додатками 2, 3 до Положення, а також визначене Положенням схематичне зображення структури власності надавача фіпослуг на власному вебсайті в мережі Iнтернет станом на дату подання цих відомостей до НБУ.

Надавачі фінпослуг, які подали до Нацбанку опис заходів щодо приведення своєї структури власності у відповідність до вимог Положення, мають протягом 6 місяців із дня набрання чинності цією постановою забезпечити приведення своєї структури власності у відповідність до вимог Положення та подати до НБУ письмове запевнення про їх відповідність вимогам Положення.

Власники істотної участі та ключові учасники у структурі власності надавача фінпослуг мають протягом одного місяця з дня набрання чинності цією постановою подати надавачу фінпослуг відомості про себе, необхідні для виконання надавачем фінпослуг вимог Положення.

Постанова Національного банку України від 14.04.2021 р. №30 чинна з 17.04.2021 р.


Нові Граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Граничні тарифи на загальнодоступні телекомунікаційні послуги на період з 1 липня 2021 року.

Оператори мають право знижувати Граничні тарифи, але не нижче рівня собівартості відповідної послуги.

Водночас втратить чинність рішення НКРЗI від 26.11.2019 р. №564, яким затверджено наразі чинні Граничні тарифи.

Рішення НКРЗI від 30.03.2021 р. №126
набирає чинності з 01.07.2021 р., але не раніше дня офіційного опублікування,
станом на 21.04.2021 р. офіційно не опубліковане

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру