• Посилання скопійовано

Засновник — голова громадської організації без зарплати

Неприбуткова організація провадить діяльність щодо закупівель товарів та отримала гранти. На зборах протоколом засновника було призначено головою громадської організації і на нього було покладено функції керівника — голови ГО (оформлення у штат) без отримання зарплати. Чи правильно це, якщо провадиться діяльність?

Частиною 3 ст. 65 ГКУ визначено, що для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства.

Відповідно до ст. 1 Закону про оплату праці, заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір зарплати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійно-ділових характеристик працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

А відповідно до ст. 3 Закону про оплату праці мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може оплачуватися виконана працівником місячна, а також погодинна норма праці (обсяг робіт).

Таким чином, заробітна плата директора підприємства, з яким укладено трудовий договір, не може бути нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

ДФС у Закарпатській області у роз'ясненні зазначає: якщо засновник громадської організації приймає рішення виконувати обов'язки директора без нарахування заробітної плати (на громадських засадах) та за умови, що таке підприємство не провадить господарської діяльності, він має право прийняти рішення не нараховувати собі заробітну плату і, відповідно, не нараховувати та не сплачувати ЄСВ та не подавати обов'язкову звітність. Але якщо у громадській організації є наймані працівники, то на їхню заробітну плату слід нараховувати ЄСВ та подавати звіти.

Отже, засновник громадської організації — директор на громадських засадах може не отримувати заробітної плати, якщо це не є його основним місцем праці, а метою організації не є отримання прибутку.

Тим часом щоденне керівництво поточною діяльністю громадської організації, на думку податківців, відповідає поняттю трудової функції, що, своєю чергою, потребує встановлення трудових відносин і оплати праці.

Скажімо, можна внести до статуту організації положення про виконання обов'язків на громадських засадах та прописати, що посада голови громадської організації є виборною, а функції, які виконуватиме посадова особа, є нерегулярними (наприклад, через наявність основного місця роботи чи інші обґрунтовані причини).

Можливо, за таких умов податківці не визнають трудових функцій у керуванні громадською організацією засновником на громадських засадах.

З огляду на неоднозначність ситуації радимо звернутися до ДПС та отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру