• Посилання скопійовано

Як відобразити госпоперації, якщо первинні документи надходять пізніше?

Підприємство імпортувало товари кількома партіями. При розмитненні транспортні витрати визначалися на підставі довідки про такі витрати. Товари продано, але акт на транспортні витрати за весь місяць перевізник надав пізніше. На підставі яких документів транспортні витрати включати до собівартості товарів?

Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені (див. ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік1).

Отже, Закон про бухоблік міряє час звітними періодами, а не окремими датами. I згідно зі ст. 13 Закону про бухоблік звітним періодом є рік. Тобто для потреб Закону про бухоблік найважливіше, щоб господарські операції, які відбулися протягом року, були й відображені протягом цього самого року.

Хоча в Iнструкції про застосування Плану рахунків, у стандартах бухгалтерського обліку (наприклад, у П(С)БО 7 «Основні засоби») згадується і місячний період. А в п. 3.7 Положення №882 сказано про звітний період (місяць, квартал, рік).

1 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

2 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.

З наведеного випливає, що для потреб бухгалтерського обліку за загальним правилом все-таки важливо відобразити операції у межах звітного місяця, навіть без прив'язки до конкретної дати цього місяця.

Конкретніше цей момент розглянуто в Положенні №88.

Згідно з п. 2.6 Положення №88, якщо правилами документообігу підприємства передбачено можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до облікових регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг.

Згідно з п. 3.5 Положення №88 у місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до облікових регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію, при цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

Отже, якщо підприємство отримує акт від перевізника в тому самому місяці, в якому придбано товари, хвилюватися не варто. Транспортні послуги включаються до собівартості товарів на підставі актів перевізника. Довідку про транспортні витрати можна до уваги не брати. Вона потрібна тільки для визначення митної вартості.

Припустімо, що до моменту отримання акта від перевізника підприємство вже списало собівартість товарів, які продано:

Д-т 902 К-т 281.

Тобто списало собівартість товарів без урахування в собівартості транспортних послуг.

Тоді послуги транспортування потрібно досписати на собівартість реалізації:

Д-т 281 К-т 631 (отримано послуги перевезення і віднесено на собівартість списаних товарів);

Д-т 902 К-т 281 (досписано собівартість проданих товарів у частині послуг перевезення).

Якщо акт від перевізника надходить в одному з наступних місяців після місяця, в якому товари імпортовано і продано, то можна зробити так, як написано в процитованих нами нормах Положення №88.

Підприємство наказом керівника затверджує правила документообігу. У правилах зазначається: якщо до кінця відповідного звітного місяця від перевізника не надійде акт, господарська операція послуг перевезення відображатиметься у собівартості імпортованих товарів на підставі довідки про транспортні витрати, складеної і підписаної такою-то відповідальною особою. А надалі після отримання акта від перевізника в обліку відображається різниця між даними довідки і даними акта. Така різниця відображатиметься такими самими проведеннями, як ми навели вище: Д-т 281 К-т 631 і одночасно Д-т 902 К-т 281.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру