• Посилання скопійовано

Юрособа-орендар оплатила страхування орендованого у фізособи авто: чи утримувати ПДФО?

Юрособа орендувала у фізособи (вона ж директор та засновник) авто. За договором юрособа має компенсувати витрати щодо сплати страхувння за час оренди. Але рахунок на оплату страхування отримали на юрособу й оплатили. Чи є це додатковим благом для фізособи-орендодавця?

Відповідно до ч. 2 ст. 801 ЦКУ, витрати, пов'язані з використанням транспортного засобу (ТЗ), у тому числі зі сплатою податків та інших платежів, несе наймач.

Відповідно до Закону про ОСЦВ1, обов'язок страхування цивільно-правової відповідальності покладено на власників транспортного засобу.

1 Закон України від 01.07.2004 р. №1961-IV «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».

Причому відповідно до п. 1.6 ст. 1 цього Закону, до власників транспортних засобів належать у тому числі юридичні особи, які відповідно до законів України є законними власниками (користувачами) наземних транспортних засобів на основі договору оренди. Тобто обов'язок з оплати обов'язкової страхування лежить на орендареві, яким у цій ситуації є юрособа.

Отже, додаткове благо у фізособи-орендодавця не виникає, тож утримувати ПДФО і ВЗ зі суми страхування, яку оплатила юрособа-орендар, не потрібно.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру