• Посилання скопійовано

Суть справи

Мінімальна оплата праці в 2021 році
Хоча розмір мінімальної зарплати у місячному та годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у 2021 році.

Розміри ЄСВ та ЄП для I і II груп на 2021 рік
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2021 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб I та II груп і ліміти доходів для перебування на спрощеній системі, а також ліміт для застосування РРО? Хто з ФОПів не платитиме ЄСВ? Які пільги встановлено для «єдинників» I групи та на скільки?

Нараховуємо зарплату-2021
Законом про Держбюджет-2021 передбачено зростання мінімальної зарплати з 1 січня до 6000 грн. Як будемо нараховувати та оподатковувати зарплату та інші доходи працівників у 2021 році?

МЗП 6000 грн: наслідки для бізнесу
Від розміру мінімальної зарплати залежать не лише зарплатні виплати та податки з них, а й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток, а також штрафи за порушення трудових відносин. Розгляньмо, на що вплинуло зростання МЗП в 2021 році.

Списання давньої дебіторки
Перед складанням річної фінзвітності слід перевірити всі заборгованості, в тому числі дебіторські. Розгляньмо, коли і на підставі яких документів можна списати дебіторку на прикладі заборгованості з орендної плати від орендаря.

Облік доходів ФОПів у 2021 році
З 2021 року облік доходів та витрат у ФОПів оформлятиметься по-різному, залежно від системи оподаткування. Для «загальників» запроваджується типова форма обліку, а «єдинники» можуть вигадати свою.

Контрагент — «особливий» нерезидент
Якщо ваш контрагент — «особливий» нерезидент, то в деяких випадках потрібно визначити різницю і відкоригувати фінрезультат до оподаткування. Фінансовий результат податкового (звітного) 2020 року збільшується на певну суму податкової різниці.

Адмінштрафи за порушення у сфері фінмоніторингу
Мін'юст затвердив Iнструкцію з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, яка встановлює порядок застосування адмінштрафів щодо адвокатів, нотаріусів та ФОПів, які надають юридичні послуги.

Не подали форму №20-ОПП: чи буде штраф?
Штрафу саме за неподання повідомлення за формою №20-ОПП у ПКУ не передбачено. Проте податківці наполягають, що штрафувати в цьому випадку будуть. Чи правомірно це? З'ясуймо, що думають стосовно цього суди, зокрема Верховний Суд.

ЄСВ зі «сплячого» ФОПа
З 1 січня 2021 року ФОПи, які не мають у певному місяці доходу, можуть не сплачувати ЄСВ за себе. А до 1 березня 2021 року «сплячі» ФОПи можуть списати старі борги з ЄСВ.

Хто штрафує за дешевий алкоголь?
Чи може орган ДПС застосовувати штрафні санкції за реалізацію алкогольних напоїв за ціною нижчою, аніж установлено державою? I якщо так, то яким документом оформлюється такий штраф — ППР чи іншим? Відповіді на ці запитання — у свіжому рішенні Верховного Суду.

Звітування за коштами з корпоративної картки
Підприємство видає кошти під звіт директору шляхом перерахування на корпоративну картку з метою купівлі службового автомобіля. Директор знімає з картки готівку та розраховується нею. Які строки звітування за видані кошти? Які документи слід додати до авансового звіту?

До змісту номеру