• Посилання скопійовано

Бюджетна дотація: оновлено порядок

Кабмін підкоригував порядок ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації.

Причиною змін до форми та порядку ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації стали зміни до Закону від 24.06.2004 р. №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України». Ними, зокрема, запроваджено обов'язок повідомлення особи, що претендує на отримання бюджетної дотації, про всіх пов'язаних осіб, які є отримувачами державної підтримки.

Це спричинило внесення змін до форм заяв про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації та про зняття сільськогосподарського товаровиробника з реєстрації як отримувача бюджетної дотації, які ми прокоментували у «ДК» №43/2020. Ці зміни, внесені ще у серпні 2020 р., набрали чинності 16.10.2020 р.

Тоді ми зауважували, що в новому абзаці п. 16-1.6 Закону №1877, яким зобов'язали повідомляти про пов'язаних осіб, нічого не сказано про тих, хто вже є в цьому Реєстрі і вже отримував цю дотацію. Тож ми припускали що протягом 10 р. д. з дня, наступного за набранням чинності Наказом №275, сільгосптоваровиробники, внесені до Реєстру, мають подати Заяву за новою формою з позначкою у комірці «Перереєстрація (зміна інших даних)», оновивши всі реєстраційні дані і додавши інформацію про пов'язаних осіб.

I ось нарешті черга дійшла і до відповідних змін до форми та порядку ведення Реєстру отримувачів бюджетної дотації. Вони затверджені постановою КМУ від 04.11.2020 р. №1067, яка набрала чинності 07.11.2020 р.

Що змінилося з 7 листопада

1. Нарешті Порядок ведення Реєстру передбачає внесення до Реєстру інформації про пов'язаних із сільгосптоваровиробником осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами держпідтримки.

Нагадаємо ще раз, що саме для цього і внесено зміни до Заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації за ф. №1-РОБД. Тепер з'явився Порядок, за яким ця інформація вноситиметься до Реєстру.

2. Ненадання заявником у повному обсязі даних щодо пов'язаних осіб тепер є однією з причин неприймання Заяви за ф. №1-РОБД.

А неприймання Заяви означатиме, що заявника не включать до Реєстру і дотацію з бюджету він не отримуватиме.

Але навіть якщо Заяву відхилено, податківці у квитанції про це звертаються до заявника з письмовою пропозицією подати нову заяву із зазначенням підстав неприймання попередньої. Після усунення виявлених недоліків сільгосптоваровиробник може подати заяву наново.

3. Додано новий пункт 18-1 Порядку, яким врегульовано порядок надання змін даних щодо пов'язаних осіб, включених до Реєстру, а саме: сільгосптоваровиробник протягом 10 р. д., наступних за днем, коли змінилися такі дані, подає до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку як платник ПДВ, заяву з позначкою «Зміни щодо пов'язаних осіб» виключно в електронному вигляді у порядку, встановленому для реєстрації.

4. Решта змін — суто косметичні:

— змінено назви податкового органу на «Державну податкову службу» та профільного міністерства на «Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства»;

— оновлено посилання на Закон «Про електронні довірчі послуги»;

— слово «товари» замінено на слова «товари/послуги», відповідно до визначення поняття «сільськогосподарський товаровиробник» у п. 2.15-1 Закону №1877;

— слово «серія» щодо даних паспорта замінено словами «серія (за наявності)» — це пов'язано з тим, що паспорт громадянина України у формі ID-картки вже не має серії.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру