• Посилання скопійовано

Чи нараховуються умовні ПЗ з ПДВ при постачанні медтоварів, куплених з ПДВ?

Чи потрібно нараховувати умовні ПЗ з ПДВ (за ст. 199 або п. 198.5 ПКУ) при здійсненні звільнених від ПДВ операцій із кодом пільги 14060544 та, відповідно, заповнювати додаток 7 до декларації з ПДВ?

Згідно з Довідником податкових пільг, пільговій операції з кодом 14060544 відповідає звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання за п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ. Зокрема, тимчасово, на період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено КМУ.

I в разі здійснення операцій, звільнених відповідно до цього пункту, положення п. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ щодо таких операцій не застосовуються.

Норми цього пункту застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року.

Таким чином, при проведенні таких звільнених операцій компенсаційні ПЗ з ПДВ не нараховуються незалежно від того, коли було придбано товари (до запровадження пільги чи після 17 березня 2020 року), що постачаються із застосуванням звільнення від ПДВ.

Отже, такі звільнені операції у додатку 7 до декларації з ПДВ не враховують.

Водночас підприємство, що здійснює звільнені від оподаткування ПДВ операції, у періоді їх здійснення має заповнити додаток 6 до декларації, який фактично є заміною звіту про суми податкових пільг.

Рекомендації податківців щодо заповнення цього додатка, викладені в IПК від 11.09.2020 р. №3827/IПК/99-00-05-06-02-06, ми наводили у «ДК» №40/2020 і коментар «ДК».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру