• Посилання скопійовано

Сплата єдиного податку не на той рахунок

ФОП помилково заплатив єдиний податок на рахунок ЄСВ. Чи можна повернути помилково сплачені кошти? Чи буде штраф за несплату єдиного податку вчасно?

Повернення помилково сплачених коштів на рахунок ЄСВ здійснюється відповідно до Порядку №61. Кошти повертаються у порядку календарної черговості та на підставі заяви платника про таке повернення (п. 6 Порядку №6).

Заява подається до фіскального органу за місцем обліку помилково сплачених коштів у довільній формі із зазначенням суми та напряму повернення.

Але зверніть увагу: помилково сплачені суми у випадках, передбачених підпунктами 3 та 4 п. 5 Порядку №6, підлягають поверненню з урахуванням положень ст. 43 ПКУ та п. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ2. Що це означає?

1 Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. №6.

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Керуючись п. 43.4 ПКУ, платник у разі помилкового перерахунку коштів має подати до податкової за місцем реєстрації заяву в довільній формі із зазначенням, куди перерахувати сплачені кошти: повернути на поточний рахунок чи перерахувати на погашення податкового зобов'язання/податкового боргу з інших платежів.

Водночас, відповідно до п. 43.5 ПКУ, контролюючий орган не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення 20-денного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів із відповідного бюджету й подає його для виконання до органу Казначейства.

На підставі отриманого висновку орган Казначейства протягом 5-ти робочих днів повертає платникам податків помилково та/або надміру сплачені грошові зобов'язання та пеню. Тобто не виключено, що кошти потраплять на належний рахунок з уже правильним кодом класифікації лише через 20 днів з дня подання заяви.

Штрафи і пеня

Якщо платник податків у банківському платіжному документі на сплату податкового зобов'язання зазначив неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть на відповідний рахунок, а сума податку не вважатиметься сплаченою.

Тому за несвоєчасну сплату податку до платника застосовуються штрафні санкції відповідно до п. 126.1 ПКУ в розмірі:

— 10% погашеної суми податкового боргу — у разі затримки до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання;

— 20% погашеної суми податкового боргу — у разі затримки більше ніж 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання.

Крім того, може застосовуватись пеня згідно зі ст. 129 ПКУ. Позаяк суму податкового зобов'язання визначено платником податку самостійно, то пеня починає нараховуватися після закінчення 90 календарних днів, що настають після закінчення строку сплати податкового зобов'язання. Пеня нараховуватиметься за кожен календарний день прострочення, включаючи день погашення, з розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожен такий день (п. 129.4 ПКУ).

Але відповідно до п. 52-1 підр. 10 р. ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня 2020 року до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зазначені штрафні санкції не застосовуватимуться. Нагадаємо, що на сьогодні запланованою датою закінчення карантину вважається 31.12.2020 р. (але карантин може бути продовжений).

Iнші наслідки

Крім штрафу та пені, на платника податку можуть чекати й інші наслідки.

Так, відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ за наявності податкового боргу у розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ст. 59 ПКУ, на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів — в останній день другого з двох послідовних кварталів платник податку буде зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування.

Абзацом 3 п. 59.1 ст. 59 ПКУ передбачено, що податкова вимога не надсилається (не вручається), якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 60 н. м. д. г., тобто 1020,00 грн. У разі збільшення загальної суми податкового боргу до розміру, що перевищує 60 н. м. д. г., контролюючий орган надсилає (вручає) податкову вимогу такому платникові податків.

А якщо порушення (несплата) виявиться під час перевірки органом ДФС, то платник податку зможе повернутися на сплату єдиного податку тільки через чотири квартали поспіль з моменту прийняття органом ДФС рішення про анулювання реєстрації платником єдиного податку згідно з п. 299.11 ПКУ.

Наприклад, за умови сплати 30.06.2020 р. єдиного податку на рахунок з ЄСВ ФОПу потрібно з моменту виявлення помилки подати заяву та дочекатися перерахування коштів з рахунку ЄСВ на рахунок єдиного податку чи повернення цих коштів на рахунок ФОПа (на це є 20 днів), а потім самостійно перерахувати ці кошти за правильними реквізитами на погашення податкового боргу. Фактично ФОП має два квартали, тобто до 31.12.2020 р., для повернення коштів, сплачених не на той рахунок, та сплату податкового боргу, щоб не переходити на загальну систему оподаткування. При цьому штраф на час дії карантину не накладатиметься.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру