• Посилання скопійовано

Наслідки несвоєчасного повернення та неповернення поворотної фіндопомоги

Підприємство на загальній системі оподаткування надало поворотну фіндопомогу засновникові та співробітникові на 12 місяців. Строки повернення минули, а фіндопомогу частково не повернено. Які наслідки для підприємства та чи можна збільшити строки повернення?

Надану поворотну фіндопомогу в обліку показують як дебіторську заборгованість і відображають за правилами П(С)БО 10.

Фіндопомога зі строком повернення 12 місяців є поточною, а тому відображається на субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Відповідно до п. 4 П(С)БО 10, безнадійна дебіторська заборгованість — поточна дебіторська заборгованість, щодо якої є впевненість у її неповерненні боржником або за якою минув строк позовної давності. Безнадійну заборгованість списують з балансу на інші операційні витрати (див. п. 11 П(С)БО 10): Д-т 944 К-т 377.

Але ж заборгованість стане безнадійною, якщо підприємство буде впевнене, що вона не буде повернена, або якщо за такою заборгованістю закінчиться строк позовної давності.

Якщо ж повернення фіндопомоги прострочене, але підприємство очікує її повернення пізніше, в обліку жодних записів робити не потрібно.

На податковий облік податку на прибуток зазначене прострочення повернення також не впливає.

У разі збільшення строку повернення фіндопомоги, причому якщо на дату чергового балансу строк її повернення згідно зі змінами до договору перевищить 12 місяців, вона набуде статусу довгострокової, а тому має обліковуватися на субрахунку 183 «Iнша дебіторська заборгованість» (Д-т 183 К-т 377). Крім того, таку довгострокову заборгованість слід відображати за теперішньою вартістю (див. п. 12 П(С)БО 10). Тобто вона має дисконтуватися. Докладніше про дисконтування і відображення в обліку див. у статті К. Калашян «Дисконтування заборгованості» у «ДК» №44/2019.

Щодо збільшення строку повернення

Очевидно, що для збільшення строку повернення потрібно внести зміни до первісного договору фіндопомоги. Відповідно до ч. 1 ст. 651 ЦКУ, зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, сторони за погодженням між собою можуть внести зміни до первісного договору, збільшивши строк.

Зрозуміло, змінювати строки повернення фіндопомоги і вносити зміни до договору сторони не зобов'язані. Якщо такі зміни не внесли, то заборгованість по фіндопомозі залишається короткостроковою, і, по суті, отримує статус сумнівної (по ній створюється резерв сумнівних боргів). З моменту порушення терміну її погашення, починається відлік терміну давності, протягом якого кредитор має право вимагати повернення фіндопомоги, в тому числі, через суд. Детальніше про це див. «ДК» №46/2020.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру