• Посилання скопійовано

Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення

Лист Державної податкової служби України від 07.07.2020 р. №618/2/99-00-04-05-03-02

Щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення

Суттєво. Сума грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення, що надається АТОвцям і сиротам, не оподатковується ПДФО і ВЗ та відображається у ф. №1ДФ з ознакою доходу «128» як соцвиплата.

! Податковим агентам з ПДФО

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення, яка виплачується за рахунок субвенцій з державного бюджету, та відображення її у податковій звітності і в межах компетенції повідомляє.

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 18 квітня 2018 року №280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (далі — Постанова №280), згідно з п. 25 зазначеного Порядку розмір отриманої грошової компенсації не враховується під час обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, а також не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їхніх сімей та Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення деяким категоріям осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їхніх сімей затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2016 року №719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» (далі — Постанова №719), згідно з п. 29 зазначеного Порядку розмір отриманої грошової компенсації не враховується під час обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, а також не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року №877 затверджено Порядок та умови надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа (далі — Постанова №877).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу.

Пунктом 163.1 ст. 163 Кодексу визначено, що об'єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Статтею 165 Кодексу встановлено вичерпний перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом (пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

Підпунктом 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX Кодексу передбачено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Відповідно до пп. «б» п. 176.2 ст. 176 Кодексу особи, які відповідно до Кодексу мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, які отримує платник податку з бюджетів (пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу), відображається податковим агентом у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

Враховуючи викладене, сума грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для категорій осіб, визначених постановами №280, №877, №719, що надається за рахунок субвенцій з державного бюджету, належить до категорії доходів, визначених пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, та не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, тобто не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором, та відображається податковим агентом у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

Заступник голови Є. ОЛЕЙНIКОВ

До змісту номеру