• Посилання скопійовано

Щодо права здійснення оптової торгівлі пальним

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 07.10.2020 р. №4137/IПК/99-00-09-03-03-06

Щодо права здійснення оптової торгівлі пальним

Суттєво. Для оптової торгівлі пальним потрібна ліцензія на оптову торгівлю пальним, а не на його виробництво. У межах оптової торгівлі пальним можлива зміна фізико-хімічних характеристик пального.

! Торговцям пальним

Державна податкова служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) розглянула звернення Товариства стосовно надання індивідуальної податкової консультації щодо практичного застосування окремих норм податкового законодавства та в межах компетенції повідомляє.

Пунктом 52-8 підрозділу 10 розділу XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема, статтями 52 і 53 розділу II Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Товариство запитує, чи має право платник податку здійснювати оптову торгівлю пальним зі зміною його фізико-хімічних характеристик суб'єктам господарювання роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам без отримання ліцензій на виробництво пального у випадку, якщо такий платник податку не здійснює діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші?

До зазначеного запитання.

Порядок ліцензування виробництва, оптової та роздрібної торгівлі пальним і зберігання пального регулюється Законом України від 19 грудня 1995 року №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі — Закон №481).

Згідно зі ст. 18 Закону №481 всі інші закони та нормативно-правові акти, які стосуються виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Статтею 1 Закону №481 встановлено, що виробництво пального — діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші, в результаті якої отримується пальне або інші продукти переробки.

Оптова торгівля пальним визначена як діяльність із придбання та подальшої реалізації пального зі зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб'єктам господарювання роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам.

Виробництво пального здійснюється суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) незалежно від форми власності за умови наявності ліцензії на право виробництва пального (ст. 2 Закону №481).

Відповідно до положень ст. 15 Закону №481, оптова торгівля пальним та зберігання пального здійснюються суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності за наявності ліцензії. Роздрібна торгівля, зокрема, пальним може здійснюватися суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Отже, у разі якщо Товариство не здійснює діяльність з переробки нафти, газового конденсату, природного газу та їх суміші, в результаті якої отримується пальне або інші продукти переробки, то воно може здійснювати оптову торгівлю пальним за наявності ліцензії на право оптової торгівлі пальним без отримання ліцензії на право виробництва пального.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру