• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано Закон про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові

! Донорам, трансфузіологам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 24.10.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

Цей Закон визначає правові та організаційні засади державної політики щодо організації заготівлі, тестування, переробки, зберігання, розподілу, транспортування та реалізації донорської крові та компонентів крові, функціонування системи крові, визначає стандарти безпеки та якості донорської крові та компонентів крові з метою забезпечення рівного доступу населення України до якісних і безпечних компонентів донорської крові у необхідній кількості, організації обігу донорської крові та компонентів крові, забезпечення безпеки та здоров'я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, захисту їхніх прав та законних інтересів.

Дія Закону поширюється на діяльність із заготівлі і тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення, із переробки, зберігання, транспортування, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії, і не поширюється на відносини, пов'язані з трансплантацією гемопоетичних стовбурових клітин, які регулюються відповідно до Закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Закон вводиться в дію 25.01.2021 р., крім ст. 9, ч. 4 та 5 ст. 15, ч. 4 та 5 ст. 16, ч. 8 ст. 22 (щодо повноважень та функцій уповноваженого органу), які вводяться в дію з дня прийняття рішення Кабміном про початок діяльності уповноваженого органу.

Закон України від 30.09.2020 р. №931-IX чинний з 25.10.2020 р.


Продаж спецдозволів на користування надрами — за новим Порядком

! Надрокористувачам

Кабмін затвердив Порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Порядок визначає процедуру продажу на аукціоні шляхом проведення електронних торгів спеціального дозволу на користування надрами у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони.

Абзац 2 п. 33 Порядку (про подання переможцем аукціону звернення в електронному вигляді через електронний кабінет надрокористувача) набирає чинності одночасно з Порядком функціонування електронного кабінету надрокористувача.

Водночас втратили чинність постанова КМУ від 30.05.2011 р. №594, якою було затверджено попередній Порядок, Постанова КМУ від 17.10.2018 р. №848 «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів», а також низка інших постанов (повністю або частково), які вносили зміни до попередніх двох.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 р. №993 чинна з 27.10.2020 р.


Урегульовано механізм «єдиного вікна» митниці

! Суб'єктам ЗЕД

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок взаємодії між декларантами, їхніми представниками, іншими заінтересованими особами та митними органами, іншими державними органами, установами та організаціями, уповноваженими на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, з використанням механізму «єдиного вікна».

Порядок визначає процедуру взаємодії між декларантами, їхніми представниками, іншими заінтересованими особами, Держпродспоживслужбою та іншими державними органами, установами та організаціями, уповноваженими на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, які передають митним органам відповідно до ст. 197 МКУ відповідні дозвільні документи та/або відомості про включення (виключення) товару до (з) відповідного реєстру, та митними органами з використанням механізму «єдиного вікна».

Водночас втратила чинність Постанова Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 р. №364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю», а також постанови від 22.11.2017 р. №878 і від 31.01.2018 р. №44 (про внесення змін до Постанови №364).

Пункти 5 і 6 Постанови та Порядку набирають чинності 22.12.2020 р., а п. 7 Порядку — 23.04.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.10.2020 р. №971 чинна з 23.10.2020 р.


Платіжні організації можуть ділитися повноваженнями з приймання готівки

! Небанківським фінустановам, операторам поштового зв'язку

Національний банк вніс зміни до Постанови Правління НБУ від 12.02.2013 р. №42 «Про врегулювання питань щодо приймання готівки для подальшого її переказу».

Визначено, що заборона на передачу іншим особам повноважень щодо здійснення операцій з приймання готівки для подальшого її переказу не стосується випадків, коли обома сторонами договору про передачу цих повноважень є небанківські фінустанови та оператори поштового зв'язку, які мають ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків і є платіжними організаціями та/або учасниками платіжної системи.

Уточнено, що пункт надання фінансових послуг — це робоче місце працівника, облаштоване технічним пристроєм із відповідним програмним забезпеченням, який дає змогу працівникові сформувати електронний документ на переказ готівки та забезпечує оброблення і передавання інформації до банку та/або платіжної організації платіжної системи в режимі реального часу.

Постанова Національного банку України від 19.10.2020 р. №143 чинна з 23.10.2020 р.


Нацбанк поширив використання валюти при розрахунках в Україні

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів.

Зокрема, змінами до Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №2, перелік винятків із вимоги щодо проведення розрахунків на території України виключно у гривнях (п. 27 розд. IV) доповнено новим підпунктом 3-1, згідно з яким у валюті можуть здійснюватися розрахунки за угодами про розподіл продукції на користь держави, іноземних інвесторів за угодами про розподіл продукції (включаючи розрахунки із використанням рахунків представництв іноземних інвесторів за угодами про розподіл продукції на території України).

Змінами у Положенні про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженому постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5, визначено, що інвестор за угодою про розподіл продукції (представництво іноземного інвестора за угодою про розподіл продукції на території України):

— не подає документи, що свідчать про наявність у нього підстав/зобов'язань для здійснення операцій з купівлі інвалюти з його власного поточного рахунку, відкритого (призначеного) для обслуговування діяльності за угодою про розподіл продукції (такі операції здійснюються на підставі заяви/доручення про купівлю інвалюти);

— має право використовувати інвалюту, куплену відповідно до вищезазначеної норми, виключно для обслуговування діяльності, пов'язаної з угодою про розподіл продукції.

Заяви FATF про стратегічні недоліки певної держави у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення вже не є перешкодою для переказу резидентами коштів на свої рахунки у фінустановах такої держави.

Також внесено косметичні зміни до Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №8: термін «території» замінено на «юрисдикції», а хибно вжитий термін «країна» — на «держава».

Постанова Національного банку України від 19.10.2020 р. №142 чинна з 21.10.2020 р.


П(С)БО стали національними

! Бухгалтерам

Мінфін вніс зміни до більшості П(С)БО. Правки є переважно косметичними: у назви 25 стандартів бухобліку додано слово «національні».

Найбільше змін зазнали НП(С)БО 17 «Податок на прибуток» та НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність».

Так, у П(С)БО 17 уточнено, що відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов'язання відображаються в балансі окремими статтями необоротних активів і довгострокових зобов'язань за недисконтованою сумою, що підлягає відшкодуванню або сплаті.

З НП(С)БО 25 вилучено згадку про заборгованість засновників з формування статутного капіталу зі статті «Поточна дебіторська заборгованість». Крім того, уточнено, що у статті «Неоплачений капітал» відображається сума заборгованості власників (учасників) за внесками до статутного капіталу. Суми за цією статтею вираховуються під час визначення підсумку власного капіталу.

Форму №1-мс після позиції «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)» доповнили новою позицією «Неоплачений капітал». Відповідно мікропідприємства отримають нову форму балансу за ф. №1-мс та після набрання нею чинності мають заповнювати саме її.

Наказ Мінфіну від 29.09.2020 р. №588
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.10.2020 р. офіційно не опублікований


Врегульовано процедуру виплати кешбеку

! Платникам податків, громадянам

Відповідно до Закону від 20.09.2019 р. №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», Закону від 04.10.2019 р. №190-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та з метою приведення у відповідність до вимог законодавства Мінфін вніс зміни до свого Наказу від 03.09.2013 р. №787 «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів».

Зокрема, назву Порядку доповнено словами «, та перерахування компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними системи обліку даних реєстраторів розрахункових операцій» — тобто цим Порядком тепер врегульовано процедуру т. зв. кешбеку.

Iнші зміни пов'язані зі зміною структури Казначейства.

Наказ Мінфіну від 17.08.2020 р. №507
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.10.2020 р. офіційно не опублікований


Засідання Комісії з атестації аудиторів можуть проводитись дистанційно

! Аудиторам

Відповідно до ч. 8 ст. 19 Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» Міністерства фінансів України затвердило зміни до Положення про Комісію з атестації, затвердженого наказом Мінфіну від 22.01.2020 р. №20.

Визначено, що у період дії карантину та встановлення обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, що унеможливлюють проведення засідання Комісії, засідання Комісії може бути проведено у режимі відеоконференції з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Скликання, організація та проведення засідань Комісії у режимі відеоконференції з використанням інформаційно-комунікаційних технологій здійснюються у загальному порядку. Технічне забезпечення проведення засідань Комісії у режимі відеоконференції здійснюється Органом суспільного нагляду за аудиторською діяльністю.

Засідання Комісії, що проводиться у режимі відеоконференції з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, є правомочним, якщо на ньому в режимі відеоконференції, що дозволяє одночасно бачити та чути всіх учасників засідання Комісії, присутні члени Комісії в кількості більше половини загальної кількості членів Комісії, а саме не менше 5 осіб.

Протокол засідання Комісії, що проводиться в режимі відеоконференції з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, може бути створено в електронному вигляді з накладанням електронного цифрового підпису відповідно до законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Наказ Мінфіну від 24.09.2020 р. №579
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.10.2020 р. офіційно не опублікований


Затверджено Порядок безперервного профнавчання аудиторів

! Аудиторам

Міністерство фінансів України відповідно до ч. 17 ст. 19 Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» затвердило Порядок безперервного професійного навчання аудиторів.

Порядком встановлено:

— форми та види безперервного професійного навчання аудиторів;

— осіб, які можуть проводити освітні заходи;

— порядок контролю за проходженням аудиторами безперервного професійного навчання.

Мінімальний обсяг, тривалість безперервного професійного навчання аудитора становлять 120 годин протягом 3 років поспіль за накопичувальною системою, але не менше 20 годин на рік. При цьому має бути забезпечено диференціацію видів безперервного навчання аудиторів.

Наказ Мінфіну від 06.07.2020 р. №400
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.10.2020 р. офіційно не опублікований


Нова форма висновку про результати моніторингу процедури закупівлі

! Учасникам закупівель

Відповідно до ч. 19 ст. 8 Закону «Про публічні закупівлі» Міністерство фінансів затвердило форму висновку про результати моніторингу процедури закупівлі та порядок її заповнення.

Висновок складається у формі електронного документа і заповнюється відповідно до затвердженої Мінфіном форми висновку про результати моніторингу процедури закупівлі в електронній системі закупівель.

Підписання та затвердження висновку здійснюються шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису з дотриманням вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Для оприлюднення підписаний та затверджений висновок завантажується в електронну систему закупівель, на форму висновку накладається кваліфікований електронний підпис посадової особи органу державного фінансового контролю, яка здійснила моніторинг процедури закупівлі.

Водночас втрачає чинність Наказ Держаудитслужби від 23.04.2018 р. №86 «Про затвердження форми висновку про результати моніторингу закупівлі та порядку його заповнення».

Наказ Мінфіну від 08.09.2020 р. №552 чинний з 13.10.2020 р.


Сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху можна за QR-кодом

! Водіям

Міністерство внутрішніх справ України внесло зміни до Iнструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі, затвердженої наказом МВС від 07.11.2015 р. №1395.

Iнструкцію доповнено нормою, згідно з якою за наявності технічної можливості після винесення постанови в електронній формі у вигляді стрічки на мобільному логістичному пристрої відображається двовимірний штрихкод (QR-код), що містить інформацію з реквізитами для сплати штрафу.

Наказ МВС від 19.08.2020 р. №614
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.10.2020 р. офіційно не опублікований


Оновлено реєстраційну форму відомостей про аудиторську фірму

! Аудиторським фірмам

Аудиторська палата України внесла зміни до свого Рішення від 27.09.2018 р. №1/1 «Про затвердження реєстраційних форм відомостей, що підлягають оприлюдненню у Реєстрі аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності», а саме затвердила нову редакцію додатка 3 до Рішення №1/1 — Реєстраційної форми відомостей про юридичну особу, що підлягають оприлюдненню у Реєстрі аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності.

Рішення Аудиторської палати України від 10.09.2020 р. №45/1 чинне з 10.09.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру