• Посилання скопійовано

Приймання металобрухту від фізосіб

Які документи має надати фізична особа — продавець металобрухту (чи має доводити право власності)? Як підприємство має оподаткувати виплачений такій фізособі дохід за металобрухт? Податківці роз'яснили це в IПК ДПС від 21.08.2020 р. №3494/IПК/99-00-04-05-03-06 (див. «ДК» №43/2020).

Відповідно до ст. 1 Закону про металобрухт металобрухт — це не придатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність унаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів.

Власниками металобрухту можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, які володіють, користуються і розпоряджаються належним їм металобрухтом у межах, визначених законом.

Який металобрухт можна приймати від фізосіб?

У коментованій IПК податківці роз'яснили, що фізособи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Поняття побутового металобрухту є дещо вужчим, аніж загальне визначення металобрухту.

Побутовий металобрухт — це не придатні для прямого використання вироби побутового призначення або частини цих виробів, які містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави і які втратили експлуатаційну цінність.

Отже, приймати від фізосіб металобрухт, що не відповідає визначенню побутового, підприємствам заборонено!

Які документи має надати фізособа?

Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише після пред'явлення ними документа, який посвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання.

В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначають дані документа, який посвідчує особу, та опис металобрухту.

Як наголошують податківці, і це пряма норма ст. 4 Закону про металобрухт, оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов'язковим.

Такі документи повинні бути у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.

Отже, фізособа, яка здійснює здавання (продаж) побутового металобрухту у вигляді брухту чорних (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД) та кольорових металів, повинна пред'явити лише документ, що посвідчує особу.

Тобто підприємство не зобов'язане (і взагалі не має на це права) вимагати від фізособи, яка здає побутовий металобрухт, будь-яких інших документів щодо походження брухту або підтвердження права власності на нього.

Як відображати у формі №1ДФ такий дохід?

Як передбачено підпунктом 165.1.25 ПКУ, не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума доходу, отримана платником податку за:

— здану (продану) ним вторинну сировину;

— побутові відходи, брухт чорних металів (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД);

— брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД);

— залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД);

— брухт дорогоцінних металів, проданий НБУ.

Проте підприємство, що здійснює виплату доходу за такий металобрухт, має відобразити відповідну суму у розрахунку ф. №1ДФ з ознакою доходу «149».

Військовий збір

Така виплата не підлягає оподаткуванню військовим збором. Згідно п. 1.7 п. 1-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ звільняються від оподаткування збором доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Крім того, у коментованій IПК податківці звертають увагу, що ПКУ не встановлено обмежень щодо граничного розміру доходу, який отримує фізична особа від здавання (продажу) брухту чорних (код 7204 згідно з УКТ ЗЕД) та кольорових металів.

Чи потрібно фізособі реєструватися суб'єктом підприємницької діяльності?

За своєю правовою природою підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 ГКУ).

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва — підприємцями (п. 2 ст. 3 ГКУ).

Водночас згідно з пп. 14.1.36 ПКУ діяльність особи, що пов'язана, зокрема, з реалізацією товарів, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи за договорами комісії, доручення та агентськими договорами, є господарською діяльністю.

З огляду на це податківці вважають, що у розумінні ПКУ систематична діяльність фізособи, яка провадить операції з продажу (реалізації) товарів, у т. ч. здавання (продаж) побутових відходів з метою отримання прибутку, підлягає державній реєстрації згідно з Законом про держреєстрацію.

Проте податківці не надали визначення, що вважати систематичною діяльністю, тобто за якої періодичності здавання побутового металобрухту в особи виникає обов'язок реєстрації підприємцем.

Систематичність діяльності — позиція Пленуму ВСУ

2. ...При цьому треба мати на увазі, що господарська діяльність — це діяльність фізичних і юридичних осіб, пов'язана з виробництвом чи реалізацією продукції (товарів), виконанням робіт чи наданням послуг з метою одержання прибутку (комерційна господарська діяльність) або без такої мети (некомерційна господарська діяльність). Підприємницька діяльність є одним із видів господарської діяльності, обов'язкові ознаки якої — безпосередність, систематичність її здійснення з метою отримання прибутку. ...

4. Під здійсненням особою, не зареєстрованою як суб'єкт підприємництва, будь-якого виду підприємницької діяльності з числа тих, що підлягають ліцензуванню, слід розуміти діяльність фізичної особи, пов'язану із виробництвом чи реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг з метою отримання прибутку, яка містить ознаки підприємницької, тобто провадиться зазначеною особою безпосередньо самостійно, систематично (не менше ніж три рази протягом одного календарного року) і на власний ризик.

Постанова Пленуму Верховного Суду України від 25.04.2003 р. №3
«Про практику застосування судами законодавства про відповідальність
за окремі злочини у сфері господарської діяльності»

Нормативна база

  • ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. №436-IV.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».
  • Закон про металобрухт — Закон України від 05.05.99 р. №619-XIV «Про металобрухт».
  • УКТ ЗЕД — Закон України від 04.06.2020 р. №674-IX «Про Митний тариф України».

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру