• Посилання скопійовано

Підтримка садівництва: зміни в документах

Отримання держпідтримки для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства встановлено Порядком №587, на виконання якого Наказом №745 затверджено відповідні нормативи, висновки, акти тощо. Проте з 09.10.2020 р. вони втратили чинність, натомість набрали чинності нові документи, затверджені Наказом №1750. Розгляньмо, що змінилося.

Часткове відшкодування вартості придбаного садивного матеріалу

Тепер частково відшкодовується тільки вартість садивного матеріалу, наведеного у відповідній таблиці. Вартості закладення насаджень, догляду за ними, придбання супутніх матеріалів, як це було раніше, у списку на відшкодування немає.

Перелік придбаної техніки, вартість якої частково відшкодовується

Такий перелік доповнено новою технікою:безпілотні літальні апарати для внесення ЗЗР; інтернет-метеостанції з живленням 220 В та/або від сонячної панелі з датчиками й обладнанням для автоматизації зрошення.

Водночас уже не відшкодовуються витрати на придбання обладнання для висушування фруктів, модернізацію холодильного та газового режимів зберігання.

Затверджено форму Заявки на отримання фінансової підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства та додатка до цієї заявки з інформацією про пов'язаних осіб.

Акт інвентаризації насаджень

Залишився такий, який і був (незначні косметичні зміни).

Акт про фактичний обсяг виконаних робіт та витрат

У цьому акті вже немає інформації про вартість закладки насаджень, догляду за ними, придбання супутніх матеріалів, проектних робіт, бо ці види витрат уже не відшкодовуються (див. вище). В акті залишилася інформація тільки про витрати на садивний матеріал, а також на спорудження шпалери, встановлення систем краплинного зрошення.

Незначні зміни в таких документах: зведена відомість про фактичні витрати та попередні обсяги компенсації; висновок за результатами аналізу отриманих документів.

Iнформація про збудовані об'єкти, придбані лінії, техніку та обладнання, вартість яких було частково компенсовано

Цього документа раніше не було. У ньому зазначається, скільки: побудовано об'єктів для зберігання продукції, скільки в ці об'єкти закладено продукції тощо; придбано ліній переробки, висушування плодів, ягід тощо.

Документи, які були в скасованому Наказі №745 і яких немає в Наказі №1750, — нормативи часткової компенсації вартості: проектних робіт для закладення насаджень тощо; будівництва холодильників; придбання ліній товарної обробки плодів; будівництва об'єкта із заморожування плодово-ягідної продукції.

Також немає Звіту про результати виїзної перевірки стосовно завершення будівництва: холодильника з регульованим газовим середовищем; об'єкта із заморожування плодово-ягідної продукції.

Насамкінець зазначимо, що докладно особливості отримання державної підтримки визначено Порядком №587.

Нормативна база

  • Наказ №745 — Наказ Мінекономіки від 19.12.2019 р. №745 «Про затвердження нормативів, у межах яких проводиться часткова компенсація у виноградарстві, садівництві і хмелярстві, форм звітності та переліку обладнання, механізмів і техніки».
  • Наказ №1750 — Наказ Мінекономіки від 11.09.2020 р. №1750 «Про затвердження нормативів, форм звітності, переліку техніки та обладнання, передбачених для надання фінансової підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства».
  • Порядок №587 — Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства, затверджений постановою КМУ від 15.07.2005 р. №587.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру