• Посилання скопійовано

Суть справи

Списання основних засобів
Перед складанням річної звітності проводять інвентаризацію. Під час інвентаризації активів перевіряють їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання. Якщо ОЗ не можуть використовуватися за первісним призначенням, їх треба списати. Саме про наслідки списання ОЗ і поговоримо.

Перевірки від ФСС по-новому
Проаналізуймо, чого чекати страхувальникам від нового Порядку №23, що діє з 12 жовтня 2020 р.

Розповсюджувач реклами — нерезидент
Якщо інформацію про вашу компанію чи товар розміщує нерезидент на своєму вебсайті або в закордонному ЗМI і таким чином підтримує обізнаність споживачів та їхній інтерес щодо вас і вашого товару, — це реклама. Тож украй важливо з'ясувати, які податкові наслідки можуть виникнути.

Припинення трудових договорів із ФОПами
Звільнення працівників завжди спричинює багато запитань, особливо коли йдеться про трудові договори, зареєстровані у центрі зайнятості, та про вимогу розірвати їх. Як це відбувається у 2020 році? Чи може це стати на заваді при припиненні ФОПа? На ці та інші запитання ми шукали відповідей у законодавстві та судовій практиці.

Нова форма заяви на бюджетну дотацію
Заяви про внесення до Реєстру і про зняття з реєстрації затверджено наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №275. Наказом Мінфіну від 17.08.2020 р. №505 до цих заяв внесено зміни, які набрали чинності з 16 жовтня, в день офіційного опублікування цього наказу.

Відповідальність за неоформлене сумісництво
Розгляньмо цікаву справу, в якій керівника підприємства намагалися притягнути до кримінальної відповідальності за те, що він не оформив власного сумісництва (а гроші за це отримував). Що вирішив Верховний Суд?

Підтримка садівництва: зміни в документах
Отримання держпідтримки для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства встановлено Порядком №587, на виконання якого Наказом №745 затверджено відповідні нормативи, висновки, акти тощо. Проте з 09.10.2020 р. вони втратили чинність, натомість набрали чинності нові документи, затверджені Наказом №1750. Розгляньмо, що змінилося.

Приймання металобрухту від фізосіб
Які документи має надати фізична особа — продавець металобрухту (чи має доводити право власності)? Як підприємство має оподаткувати виплачений такій фізособі дохід за металобрухт? Податківці роз'яснили це в IПК ДПС від 21.08.2020 р. №3494/IПК/99-00-04-05-03-06 (див. «ДК» №43/2020).

Донарахування податків унаслідок перевірок
Чи відображати в декларації з податку на прибуток та ПДВ донараховані суми податків та штрафів? Як відобразити податкову різницю щодо нарахованих штрафів?

Тестування на COVID-19 коштом роботодавця
Які саме документи потрібно оформити згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, щоб не утримувати ПДФО з працівників підприємства при проведенні тестування на COVID-19 коштом роботодавця. За яких умов таке тестування може оподатковуватися?

Практика учня ПТНЗ
ФОП III групи ЄП бере на практику учнів ПТНЗ. Як оформити проходження практики?

Відповідальне зберігання пального: ПДВ та акциз
В IПК від 09.10.2020 р. №4220/IПК/99-00-05-06-02-06 (див. «ДК» №43/2020) податківці дійшли висновку, що операція з відповідального зберігання пального не спричиняє наслідків з ПДВ. А от про наслідки з акцизу вони чомусь умовчали.

До змісту номеру