• Посилання скопійовано

Що нового

Президент хоче прискорення земельної реформи

! Власникам і користувачам земель

З метою забезпечення подальшого здійснення реформ у сфері земельних відносин та створення умов для реалізації прав громадян України і територіальних громад у цій сфері Президент видав Указ «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин».

Указ містить звичайні для документів такого роду формулювання на кшталт «активізувати діяльність», «опрацювати питання», «вжити заходів». Опрацьовувати питання і вживати заходів (в установленому порядку) має Кабмін.

Указ Президента від 15.10.2020 р. №449/2020 чинний з 17.10.2020 р.


Дозволено торгувати ліками через Iнтернет

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.10.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами», однак введення його в дію відстрочено на три місяці.

Статтю 19 Закону «Про лікарські засоби» доповнено новими положеннями, згідно з якими СГ, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, може здійснювати роздрібну торгівлю лікарськими засобами з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами), а також здійснювати доставку лікарських засобів кінцевому споживачу за виконання низки вимог, серед яких:

— наявність інформації про право СГ здійснювати електронну роздрібну торгівлю лікарськими засобами у Ліцензійному реєстрі з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами;

— внесення до Переліку СГ, що мають право на здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами;

— наявність власної служби доставки, обладнання та устаткування, що забезпечують дотримання визначених виробником умов зберігання лікарських засобів під час їх доставки, або залучення на договірних засадах інших суб'єктів господарювання — операторів поштового зв'язку.

Також установлено вимоги до вебсайта такого СГ.

Забороняється електронна роздрібна торгівля та доставка кінцевому споживачу:

— лікарських засобів, реалізація (відпуск) яких громадянам здійснюється за рецептами лікарів (крім відпуску за електронним рецептом);

— лікарських засобів, обіг яких відповідно до закону здійснюється за наявності ліцензії на провадження діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

— сильнодіючих, отруйних, радіоактивних та імунобіологічних лікарських засобів за переліком МОЗ.

Закон України від 17.09.2020 р. №904-IX чинний з 14.10.2020 р. та вводиться в дію 14.01.2021 р.


Переселенці не сплачують турзбору

! Готелям, хостелам, власникам нерухомості

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.10.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих умов надання пільг зі сплати туристичного збору та податку на нерухоме майно».

До переліку осіб, які не можуть бути платниками турзбору, додано внутрішньо переміщених осіб.

Крім цього, визначено, що при обчисленні бази оподаткування об'єктів нерухомості, у тому числі їх часток, які перебувають у власності фізосіб, контролюючим органом не враховуються об'єкти нерухомості, розташовані на тимчасово окупованій території.

Закон України від 17.09.2020 р. №905-IX чинний з 14.10.2020 р.


Як не допустити зловживань у сфері банкрутства у період карантину

! Боржникам і кредиторам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.10.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до Кодексу України з процедур банкрутства щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19».

Розділ «Прикінцеві та перехідні положення» Кодексу з процедур банкрутства доповнено нормами, якими встановлено, що тимчасово, на період дії карантину, встановленого Кабміном з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19:

збори та комітет кредиторів можуть проводитися дистанційно в режимі відеоконференції, за умови забезпечення належної ідентифікації та перевірки повноважень представників кредиторів. Носій відеозапису відеоконференції є додатком до протоколу зборів та комітету кредиторів;

збори та комітет кредиторів можуть проводитися шляхом опитування, за умови забезпечення належної ідентифікації та перевірки повноважень представників кредиторів. Опитування відбувається надсиланням запитів на електронну пошту або, за відсутності адреси електронної пошти, звичайною поштою. Відповідь кредитора з електронної пошти має бути засвідчена електронним підписом;

арбітражний керуючий звільняється від відповідальності за невчинення дій, передбачених цим Кодексом, якщо вони не можуть бути вчинені в умовах карантину і кредиторів про це повідомлено.

Тимчасово, на період дії карантину та протягом 90 днів з дня його скасування:

не допускається відкриття проваджень у справах про банкрутство боржників-юросіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 12.03.2020 р.;

якщо боржник доведе, що неможливість дотримання місячного строку на звернення із заявою про відкриття справи про банкрутство була спричинена карантинними заходами, цей строк продовжується;

комітет кредиторів та забезпечений кредитор мають право прийняти рішення про зупинення проведення аукціонів з продажу майна боржника, однак у такому разі несуть витрати щодо збереження та утримання майна банкрута і всі ризики щодо втрати майна або зменшення його вартості;

зупиняється нарахування відсотків на зобов'язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані планом санації чи реструктуризації боргів боржника. Штрафні санкції за невиконання боржником таких зобов'язань не нараховуються.

Закон України від 18.06.2020 р. №728-IX чинний з 17.10.2020 р.


Кодекс з процедур банкрутства удосконалено

! Боржникам, кредиторам, арбітражним керуючим

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 16.10.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства».

Новою редакцією ч. 4 ст. 2 Кодексу уточнено, що провадження у справах про банкрутство боржників — казенних підприємств та бюджетних установ, а також санація таких боржників до відкриття провадження у справі про банкрутство не допускаються.

У «Прикінцевих та перехідних положеннях» Кодексу визначено особливості призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Також установлено, що на час дії Закону «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі про банкрутство, якщо боржника включено до реєстру підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості відповідно до вищезазначеного Закону.

Закон України від 05.06.2020 р. №686-IX чинний з 17.10.2020 р.


Утворено Національний орган інтелектуальної власності

! Творцям і користувачам інтелектуальної власності

На виконання пп. 1 п. 7 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону від 16.06.2020 р. №703-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності» Кабмін розпорядився, що ДП «Український інститут інтелектуальної власності» виконує функції Національного органу інтелектуальної власності.

Розпорядження КМУ від 13.10.2020 р. №1267-р чинне з 14.10.2020 р.


Визначено перелік відкритих даних для ДПС та Держмитслужби

! Платникам податків

Кабмін визначив перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних ДПС та Держмитслужбою.

Відповідні зміни внесено у додаток до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних, затвердженого постановою КМУ від 21.10.2015 р. №835.

ДПС, ДМС та ДФС повинні забезпечити у місячний строк оприлюднення та подальше оновлення на своїх офіційних вебпорталах та на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних наборів даних з урахуванням змін, затверджених цією постановою.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 р. №936 чинна з 13.10.2020 р.


Карантин продовжено до кінця року

! Усім

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 22.07.2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», якими, зокрема, продовжив до 31.12.2020 р. дію адаптивного карантину на всій території України.

З'явилося додаткове обмеження для регіонів (адміністративно-територіальних одиниць), де встановлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки: забороняється робота після 22-ї та до 7-ї години суб'єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування зі здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос.

У регіонах (адміністративно-територіальних одиницях), де встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки, заборонено:

— приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);

— приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

— приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

— приймання відвідувачів суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом;

провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об'єктів поштового зв'язку;

торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень;

— відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім'ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово), центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.10.2020 р. №956 чинна з 14.10.2020 р.


Неприбутковий бізнес може отримати державну підтримку

! Малим і мікропідприємствам

Кабмін вніс зміни до Порядку надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва та малого підприємництва, затвердженого постановою КМУ від 24.01.2020 р. №28.

Верхня межа річного доходу суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва для надання фінансової державної підтримки підвищена до еквівалента 10 млн євро (до змін — 100 млн грн, але на рефінансування заборгованості перед банками ця межа теж становила еквівалент 10 млн євро).

Діючий бізнес не обов'язково повинен бути прибутковим, щоб отримати державну підтримку.

Кредитні кошти дозволено використовувати на придбання земельних ділянок.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.10.2020 р. №964 чинна з 21.10.2020 р.


Порядок перевірки правильності використання коштів ФСС

! Страхувальникам у ФСС

Фонд соціального страхування України затвердив Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання.

Перевірки проводяться з метою:

здійснення контролю за використанням страхових коштів Фонду, обґрунтованістю виплати матеріального забезпечення, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання;

виявлення та підтвердження неправомірно витрачених сум страхових коштів та/або вартості наданих соціальних послуг, нецільового використання коштів, невикористаних коштів Фонду, забезпечення своєчасного та повного повернення таких коштів до бюджету Фонду.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються страхувальники, в яких наявна хоча б одна з таких підстав:

1) зростання кількості оплачених листків непрацездатності та/або днів тимчасової непрацездатності (вагітності та пологів), та/або сум матеріального забезпечення на зазначені цілі у звітному періоді порівняно з аналогічним періодом минулого року;

2) здійснення виплат матзабезпечення застрахованій особі в межах, наближених до максимальних розмірів з розрахунку на один день;

3) наявність витрат страхових коштів Фонду за відсутності сплати страхувальником єдиного внеску.

Водночас втратила чинність Постанова ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №29 «Про затвердження Iнструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження».

Постанова ФСС від 02.10.2020 р. №23 чинна з 10.10.2020 р.


Оновлено форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю

! Працедавцям

Мінсоцполітики затвердило нову форму звітності №10-ПОI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» та Iнструкцію щодо її заповнення.

Звіт ф. №10-ПОI (річна) подають не пізніше ніж 1 березня року, наступного за звітним, підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичні особи, що використовують найману працю, — відділенню Фонду соцзахисту інвалідів за своїм місцезнаходженням.

Тепер у розділі «Коди організації-респондента» слід буде зазначати:

ознаки неприбутковості відповідно до Реєстру неприбуткових установ та організацій,

форми фінансування (бюджет — 1, госпрозрахунок — 2, за рахунок членських внесків — 3, змішана — 4).

Розділ «Кількість працівників та фонд оплати праці» також змінено. Щодо кількості працівників тут враховується розподіл за статтю (жінки та чоловіки), місцем проживання (місто або сільські населені пункти та селища міського типу), віком (від 18 до 35 років, від 35 до 60 років, понад 60 років).

Нова форма та Iнструкція вводяться в дію зі звіту за 2020 рік.

Водночас втратить чинність наказ Мінпраці від 10.02.2007 р. №42, яким затверджено форму №10-ПI (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» та Iнструкцію щодо її заповнення.

Докладно про заповнення нової форми ми розповімо на початку наступного року.

Наказ Мінсоцполітики від 27.08.2020 р. №591
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 21.10.2020 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру