• Посилання скопійовано

Нова форма заяви на бюджетну дотацію

Заяви про внесення до Реєстру і про зняття з реєстрації затверджено наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №275. Наказом Мінфіну від 17.08.2020 р. №505 до цих заяв внесено зміни, які набрали чинності з 16 жовтня, в день офіційного опублікування цього наказу.

Зміни щодо пов'язаних осіб у Заяві про внесення до Реєстру

Комірка з назвою «Зміни щодо пов'язаних осіб» з'явилася в п. 2 «Дія» Заяви про внесення до Реєстру.

Поряд з цим з'явилася нова таблиця в п. 8 Заяви з інформацією про пов'язаних осіб сільгосптоваровиробника, який є отримувачем дотації.

Отже, у Заяві тепер треба зазначати:

— кількість пов'язаних осіб (якщо їх немає, слід написати «відсутні»);

— їхні податкові номери;

— найменування або П. I. Б.;

— критерій пов'язаності (назву і код), який наведено в додатку 2 до Заяви.

Також у п. 1 Пояснення до Заяви (додаток 1 до Заяви) зазначено, що Заяву з позначкою «Зміни щодо пов'язаних осіб» заповнюють та подають виключно в електронній формі протягом 10 робочих днів, наступних за днем, коли відбулася зміна даних щодо пов'язаних із сільськогосподарським товаровиробником осіб, які внесені до Реєстру, згідно з п. 16-1.6 Закону №18771.

Дивимося норму п. 16-1.6 Закону №1877. Її доповнено новим абзацом згідно із Законом №4652, який набрав чинності 27.02.2020 р. У новому абзаці зазначено, що особа, яка претендує на отримання державної підтримки, передбаченої ст. 16-1 Закону №1877, зобов'язана повідомити податкову про всіх пов'язаних із нею осіб, які протягом бюджетного року є отримувачами державної підтримки, а також про зміни щодо таких пов'язаних осіб.

1 Закон України від 24.06.2004 р. №1877-IV «Про державну підтримку сільського господарства України».

2 Закон України від 16.01.2020 р. №465-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Отже, зміни до Заяви спричинені змінами до п. 16-1.6 Закону №1877.

Відповідно до п. 16-1.4 Закону №1877, у разі зміни інших даних про отримувача, що містяться у Реєстрі отримувачів бюджетної дотації, сільськогосподарський товаровиробник подає відповідно до п. 16-1.2 Закону Заяву протягом 10 робочих днів, наступних за днем, коли змінилися дані про отримувача або виникли інші підстави для перереєстрації.

Тут наголосимо, що раніше сільгосптоваровиробники не зазначали у Заяві інформацію про пов'язаних осіб, і така інформація не містилася в Реєстрі. Тому запровадження цієї нової інформації може бути іншими підставами для перереєстрації. Отже, можемо припустити, що протягом 10 робочих днів з дня, наступного за набранням чинності наказом №275, сільгосптоваровиробники, внесені до Реєстру, мають подати Заяву в новій формі із позначкою у комірці «Перереєстрація (зміна інших даних)», оновивши всі реєстраційні дані і додавши інформацію про пов'язаних осіб. Хоча в самому Наказі №275 і в Законі №1877 про це жодного слова.

Якщо таким чином подати інформацію про пов'язаних осіб, то надалі у разі змін у такій інформації Заяву треба буде подавати з позначкою у комірці «Зміни щодо пов'язаних осіб» п. 2 «Дія».

Зміни до Заяви про зняття сільгосптоваровиробника з реєстрації отримувача бюджетної дотації

Вони є косметичними. Нагадаємо, сільськогосподарський товаровиробник виключається з Реєстру отримувачів бюджетної дотації у разі, якщо він подає заяву про зняття його з реєстрації як отримувача бюджетної дотації.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру