• Посилання скопійовано

Щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій, звільнених від оподаткування

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 11.09.2020 р. №3827/IПК/99-00-05-06-02-06

Щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій, звільнених від оподаткування

Суттєво. Значення графи 5 рядка «Усього» таблиці 2 додатка 6 має відповідати значенню рядка 5.1 декларації з ПДВ, обов'язкової відповідності інших показників таблиці 2 додатка 6 показникам певних рядків декларації не передбачено.

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій, звільнених від оподаткування, і, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, платник податку є закладом дошкільної освіти та користується відповідними пільгами з оподаткування ПДВ.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 ПКУ).

Правові основи оподаткування податком на додану вартість встановлено розділами I, V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ.

Відповідно до підпунктів «а» і «б» пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Підпунктом 197.1.2 пункту 197.1 статті 197.1 ПКУ встановлено, що звільняються від оподаткування операції з постачання послуг зі здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках (за переліком, визначеним цим пунктом).

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 р. №21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 р. за №159/28289 (далі — Порядок №21).

Згідно з пунктом 9 розділу III Порядку №21 у складі податкової декларації з ПДВ (далі — декларація) подаються передбачені Порядком №21 додатки (у разі заповнення даних у відповідних рядках декларації).

Відповідно до підпункту 6 пункту 3 розділу V Порядку №21 у рядку 5 декларації вказуються обсяги операцій з:

постачання товарів/послуг, які відповідно до статті 196 ПКУ включені до переліку операцій, що не є об'єктом оподаткування;

постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 ПКУ;

постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування відповідно до статті 197 ПКУ, тимчасово звільнених від оподаткування відповідно до підрозділу 2 розділу XX ПКУ та звільнених відповідно до міжнародних договорів (угод).

У рядку 5.1 (з рядка 5) декларації вказуються обсяги операцій, які звільнені від оподаткування (розділ V ПКУ, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)).

Для платників податку, які заповнюють рядок 5, та підприємств (організацій) осіб з інвалідністю обов'язковим є подання Додатка 6 (Д 6) «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, та/або показників, відповідно до яких підприємства (організації) належать до підприємства (організації) осіб з інвалідністю» (далі — Додаток 6 (Д 6)).

Додаток 6 (Д 6) заповнюється в розрізі операцій, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, операцій з постачання послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до статті 186 ПКУ.

Відомості про суми податку на додану вартість, не сплаченого платником податку до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг, розраховані у порядку, визначеному розділом V-1 Порядку №21, зазначаються у таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) за операціями, звільненими від оподаткування податком, відповідно до коду пільги, визначеного згідно з довідником пільг (пункт 2 розділу V-1 Порядку №21).

Таблиця 2 Додатка 6 (Д 6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Щодо питання 1

У графі 6 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) відображаються обсяги операцій з придбання товарів/послуг, які придбані за ставкою 20 відс. у поточному та попередніх звітних (податкових) періодах, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів/послуг.

Порядком №21 не визначено відповідність значення графи 6 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) значенню рядка 10.1 декларації.

Таким чином, у графі 6 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) відображаються обсяги операцій з придбання товарів/послуг за ставкою 20 відс., які були використані в пільгових операціях у поточному звітному (податковому) періоді, при цьому такі товари/послуги могли бути придбані як в поточному, так і в попередніх звітних (податкових) періодах.

Зважаючи на викладене, значення графи 6 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) може, але не повинне дорівнювати значенню рядка 10.1 декларації.

Щодо питання 2

У графі 5 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) зазначається обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг. Згідно з приміткою до таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) значення графи 5 рядка «Усього» переноситься до рядків 5 та 5.1 декларації.

Таким чином, значення графи 5 рядка «Усього» таблиці 2 Додатка 6 (Д6) повинно відповідати значенню рядка 5.1 декларації, яке включається, у тому числі, до рядка 5 декларації.

Порядком №21 не передбачено обов'язкової відповідності інших показників таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) показникам певних рядків декларації.

Щодо питання 3

У графі 4 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) до декларації зазначається сума ПДВ, не сплачена до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги. Така сума не може мати від'ємне значення.

У той же час у разі уточнення показників Додатка 6 (Д 6) (якщо Додаток 6 (Д 6) подається до уточненої декларації) таке уточнення здійснюється методом «сторно», а саме в одному рядку зі знаком мінус зазначаються показники, які уточнюються, а в другому рядку зі знаком плюс — правильні показники.

Отже, графа 4 таблиці 2 Додатка 6 (Д 6) може мати від'ємне значення у випадку, якщо цей додаток подається до уточненої декларації та відбувається уточнення показників цього додатка.

Разом з тим слід зазначити, що відповідно до пункту 52.1 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація надається контролюючим органом платнику податку за його зверненням та стосується практичного застосування окремих норм податкового законодавства. В рамках індивідуальної податкової консультації не проводиться оцінка правильності відображення окремих операцій в податковому обліку та в податковій звітності такого платника податку.

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання (стаття 36 ПКУ) та повинні самостійно визначати відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 ПКУ індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Додатково зазначаємо, що відповідно до підпункту 3 пункту 1 статті 1 Закону України від 13.05.2020 р. №591-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» тимчасово, на період до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, установлених, зокрема, статтею 52 ПКУ щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

До змісту номеру