• Посилання скопійовано

У якому періоді слід відображати розблокований РК до податкової накладної?

Постачальник склав РК до ПН у травні 2020 р., який було заблоковано. У липні цей РК розблоковано та зареєстровано в ЄРПН. У декларації з ПДВ за який період треба відображати такий РК: за травень чи за липень?

Період, коли постачальник повинен відобразити у звітності РК до податкової накладної, залежить від того, чи відбувається збільшення податкових зобов'язань постачальника, чи зменшення. Далі наведемо норми ПКУ, які регулюють дії постачальника в кожному з цих випадків.

Відповідно до п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної.

Як зазначено в пп. 192.1.1 ПКУ, якщо внаслідок такого перерахунку зменшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого було проведено такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов'язань лише після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної.

Далі, у пп. 192.1.2 ПКУ сказано: якщо внаслідок такого перерахунку збільшується сума компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно збільшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку.

Отримувач має право збільшити суму податкового кредиту лише після реєстрації постачальником в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної.

Отже, якщо цей РК був на збільшення ПЗ з ПДВ у постачальника, то відобразити його потрібно було у тому місяці, коли він був складений, тобто у декларації за травень 2020 р., незалежно від того, коли він був зареєстрований у ЄРПН.

Якщо цей РК був на зменшення ПЗ з ПДВ у постачальника, то відобразити його можна тільки після факту реєстрації такого РК в ЄРПН, тобто у декларації за липень 2020 р.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру