• Посилання скопійовано

Сплата ПДВ на бюджетний рахунок не збільшує ліміту реєстрації ПН

Платник ПДВ оформив розстрочення ПДВ. Розстрочену суму частково було сплачено на електронний ПДВ-рахунок, а решту, за рекомендаціями податкового органу, безпосередньо на бюджетний рахунок. Проте сума ліміту реєстрації ПН не збільшилася на суму сплати на бюджетний рахунок, а податківці відмовилися збільшити ліміт на цю суму. Чи правомірно це?

Статтею 100 ПКУ передбачено можливість розстрочити та відстрочити сплату грошового зобов'язання або податкового боргу. Процедуру цих заходів визначено Порядком розстрочення (відстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу) платників податків, затвердженим наказом Міндоходів від 10.10.2013 р. №574. Обставини, за яких можна розстрочити або відстрочити сплату податків, перелічені у Переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин, затвердженому постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1235.

Відповідно до п. 4.1 Порядку №574 розстрочені (відстрочені) суми грошових зобов'язань (податкового боргу) та проценти, нараховані на такі суми, зараховуються на ті самі коди бюджетної класифікації України, що й податки, збори, штрафні (фінансові) санкції (штрафи), пеня, за якими надано розстрочення (відстрочення) грошових зобов'язань (податкового боргу).

Згідно з п. 87.1 ПКУ джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань з ПДВ є суми коштів, джерела яких зазначено в абзаці 1 п. 87.1 ПКУ та обліковуються в системі електронного адміністрування ПДВ. У разі сплати податкових зобов'язань, що виникли до 1 липня 2015 року, та/або погашення податкового боргу за податковими зобов'язаннями, що виникли до 1 липня 2015 року, перераховуються кошти до бюджету безпосередньо з поточних рахунків платника податків, відкритих у банках.

Як видно з наведених вище норм, розстрочені суми ПДВ треба було сплачувати на електронний рахунок в СЕА ПДВ.

Далі відповідно до пп. 200-1.3 ПКУ показник ∑ ПопРах — це загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку рахунка в СЕА ПДВ. Докладно про це ми писали у статті «Як формується ліміт реєстрації ПН/РК?» у «ДК» №10/2020.

Зокрема, показник ∑ ПопРах збільшується лише за одночасного дотримання двох умов:

1) поповнення саме власного ПДВ-рахунку в СЕА ПДВ, а не бюджетного рахунку. Це означає, що для збільшення ліміту реєстрації ПН суми ПДВ слід було сплачувати лише на ПДВ-рахунок в СЕА ПДВ;

2) поповнення має бути лише з власного поточного рахунку платника ПДВ.

Тому сплата сум ПДВ на бюджетний рахунок без поповнення ПДВ-рахунку в СЕА ПДВ не збільшує суму ліміту для реєстрації податкових накладних і вона жодним чином не враховується у формулі розрахунку показника ∑ Накл.

Тож податківці правомірно відмовили платникові ПДВ у збільшенні ліміту для реєстрації податкової накладної і їх не можна зобов'язати це зробити.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру