• Посилання скопійовано

Перехідний лікарняний: чи донараховувати ЄСВ?

Працівник вийшов з відпустки для догляду за дитиною 27 серпня 2020 р. На 27 та 28 серпня написав заяву на відпустку за власний рахунок, а 31 серпня пішов на лікарняний. Чи донараховувати ЄСВ до мінімальної заробітної плати (1039,06 грн за серпень)?

Згідно з абз. 7 п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ1 платниками єдиного внеску є роботодавці, зокрема підприємства, установи, організації, які використовують найману працю та виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності відповідно до законодавства.

Базою нарахування єдиного внеску є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за кошти роботодавця, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами (п. 1 та 4 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

У разі якщо база нарахування єдиного внеску не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки єдиного внеску (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ). Умовою застосування зазначеної норми є перебування найманого працівника у трудових відносинах повний календарний місяць або відпрацювання всіх робочих днів звітного місяця.

Правила нарахування ЄСВ у разі перехідних лікарняних (коли в поточному місяці нараховуються лікарняні за минулий місяць) податківці навели у листі ДФСУ від 02.02.2017 р. №1925/6/99-99-13-02-01-15.

Для працівника (за основним місцем роботи), у якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, єдиний соціальний внесок у місяці початку лікарняного нараховується за фактично відпрацьований час, позаяк загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності).

Якщо після надання листка непрацездатності після розподілу лікарняного (суми допомоги з тимчасової непрацездатності відносять до того місяця, за який їх нараховано) загальний дохід за місяць буде меншим від мінімального розміру, виникає потреба за минулий місяць (місяці) донарахувати ЄСВ виходячи з мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

Тобто якщо є нарахування доходу хоча б за один день, то ЄСВ потрібно нарахувати з мінімальної заробітної плати.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру