• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни в «карантинній» Постанові №641

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 22.07.2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Зокрема, вилучено норми, згідно з якими заборонялося:

  • на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено «зелений» рівень епідемічної небезпеки, — проведення концертів;
  • на території регіону (адміністративно-територіальної одиниці), на якій установлено «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки, — перевезення пасажирів автомобільним (крім таксі) та міським електричним транспортом у міському, приміському, міжміському, міжрайонному сполученні у кількості більш як 50% кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу або визначених в реєстраційних документах на цей транспортний засіб, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду.

Установлено, що на вході до передбачених п. 14 Постанови №641 закладів, місць проведення заходу, де встановлено обмеження щодо максимальної кількості осіб залежно від площі, розміщуються інформаційні матеріали із зазначенням можливої максимальної кількості відвідувачів. Організатор заходу, власник закладу, який приймає відвідувачів, зобов'язаний контролювати їх кількість та обмежити доступ у разі перевищення допустимої кількості відвідувачів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 р. №848 чинна з 19.09.2020 р.


Уряд хоче не допустити спалаху епідемії під час виборів

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї постанови від 22.07.2020 р. №641, доповнивши її як додатком Порядком здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів.

Порядок визначає механізм здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів на період дії карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 р. №846 чинна з 19.09.2020 р.


Затверджено новий зразок посвідчення водія

! Водіям

Кабмін затвердив:

  • зразок та технічний опис бланка національного посвідчення водія;
  • зразок та технічний опис бланка міжнародного посвідчення водія;
  • зразок та технічний опис бланка свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу;
  • зразок та технічний опис бланка тимчасового реєстраційного талона транспортного засобу;
  • зразок розпізнавального автомобільного знака України.

Установлено, що:

  • електронне посвідчення водія та електронне свідоцтво про реєстрацію ТЗ, запроваджені постановою КМУ від 23.10.2019 р. №956, відображають набір даних, що зазначені у зразках національного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, затверджених Постановою №844;
  • національне та міжнародне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, тимчасовий реєстраційний талон ТЗ, видані до набрання чинності цією постановою, є чинними протягом строку, на який їх було видано;
  • до запровадження оформлення і видачі національного та міжнародного посвідчень водія, свідоцтва про реєстрацію ТЗ, тимчасового реєстраційного талона ТЗ, зразки яких затверджені Постановою №844, національне та міжнародне посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію ТЗ, тимчасовий реєстраційний талон ТЗ оформляються з використанням бланків попередніх зразків.

Пункт 3 постанови, яким запроваджується оформлення і видача національного та міжнародного посвідчень водія, свідоцтва про реєстрацію ТЗ, тимчасового реєстраційного талона ТЗ, зразки яких затверджені цією постановою, набирає чинності через 6 місяців з дня її опублікування.

Постанова КМУ від 16.09.2020 р. №844
набирає чинності з дня її опублікування,
станом на 23.09.2020 р. офіційно не опублікована


Ринковим наглядом щодо водонагрівачів займеться Держпродспоживслужба

! СГ

Кабмін вніс зміну до переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. №1069, доповнивши його пунктом 57, відповідно до якого державний ринковий нагляд щодо водонагрівачів, баків-акумуляторів та комплектів з водонагрівача і сонячного обладнання здійснюватиме Держпродспоживслужба.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 р. №834 чинна з 19.09.2020 р.


Уряд посилює заходи габаритно-вагового контролю на дорогах

! Вантажним автоперевізникам

Кабмін доручив Державній службі з безпеки на транспорті, Державній фіскальній службі, Національній поліції за участю Служби безпеки до 31.10.2020 р. забезпечити роботу спільних мобільних груп з метою виявлення фактів порушення правил проїзду ТЗ, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Держтрансбезпеки, Державтодор, Нацполіція, облдержадміністрації за участю органів місцевого самоврядування в межах компетенції мають забезпечити до 31 жовтня 2020 р. здійснення посилених заходів габаритно-вагового контролю.

Державтодору та облдержадміністраціям разом з органами місцевого самоврядування в межах компетенції доручено забезпечити цілодобове функціонування пунктів габаритно-вагового контролю, розташованих на автодорогах загального користування.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.09.2020 р. №1131-р чинне з 07.09.2020 р.


Експеримент щодо електронної ТТН продовжено

! Учасникам перевезень

Кабмін продовжив до 31.12.2020 р. реалізацію на території України експериментального проєкту щодо впровадження електронного документообігу електронної товарно-транспортної накладної відповідно до Порядку, затвердженого наказом Мінінфраструктури від 07.05.2020 р. №301;

  • на період дії експериментального проєкту адміністратором системи електронного документообігу ЕТТН є ГО «Iнститут аналітики та адвокації»;
  • на період дії експериментального проєкту на території України одночасно з використанням системи електронного документообігу ЕТТН використовуються ТТН у паперовій формі.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 р. №1122-р чинне з 16.09.2020 р.


Діють зміни до Положення про інтегровану систему електронної ідентифікації

! Платникам податків

Кабмін вніс зміни до Положення про інтегровану систему електронної ідентифікації, затвердженого постановою КМУ від 19.06.2019 р. №546.

Згідно зі змінами функціональні можливості системи також забезпечують:

  • отримання та передачу відомостей з ЄДР про керівника юридичної особи, керівника її відокремленого підрозділу, інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, керівника громадського формування, що не має статусу юрособи, інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені громадського формування, що не має статусу юрособи, фізичну особу — підприємця, осіб, які можуть вчиняти дії від імені ФОПа, а також про наявність обмежень щодо представництва юрособи, громадського формування, що не має статусу юрособи, і ФОПа;
  • верифікацію з використанням інформації Єдиного державного демографічного реєстру відомостей про прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) особи, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі, реквізити паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання, оформлених із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру, дійсність зазначених документів;
  • отримання та передачу відомостей про викрадені (втрачені) документи за зверненнями громадян з ЄIС МВС для встановлення факту втрати або викрадення паспортів громадянина України;
  • отримання та передачу відомостей з ДРФО для підтвердження даних щодо реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номера паспорта громадянина України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.09.2020 р. №827 чинна з 17.09.2020 р.


Зміни в порядку перевірки діяльності платіжних систем через карантин

! Платіжним системам

Нацбанк вніс зміни до Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання об'єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, затвердженого постановою НБУ від 09.12.2013 р. №503.

Зокрема, зміни до плану перевірок протягом року також можуть уноситися в разі запровадження на території України обмежувальних заходів відповідно до вимог законодавства України, що унеможливлюють проведення планових перевірок.

Уточнено, що Нацбанк за наявності обґрунтованих підстав, що можуть свідчити про недотримання об'єктом оверсайта вимог законодавства України, має право прийняти рішення про проведення безвиїзної перевірки такого об'єкта перевірки. Підставами для проведення безвиїзної перевірки є результати аналізу:

  • даних статзвітності об'єктів перевірки, що подається відповідно до визначених нормативно-правовими актами НБУ вимог щодо організації статзвітності;
  • інформації, документів (їх копій та/або витягів із них), отриманих від об'єктів перевірки;
  • інформації та документів, отриманих від структурних підрозділів НБУ, держорганів, а також іншої інформації та документів, отриманих НБУ під час виконання ним своїх функцій, та інформації, отриманої із загальнодоступних джерел.

Також уточнено, що проведення планових перевірок у разі запровадження на території України обмежувальних заходів, що унеможливлюють проведення планових перевірок, може здійснюватися у формі безвиїзних перевірок.

Постанова Національного банку України від 11.09.2020 р. №134 чинна з 18.09.2020 р.


Уніфіковані форми актів перевірок у сфері благоустрою та поховання

! Комунальним і ритуальним підприємствам

Міністерство розвитку громад та територій України затвердило уніфіковані форми:

Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері благоустрою населених пунктів;

Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері поховання.

Уніфіковані форми актів містять вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Наказ Мінрегіону від 29.07.2020 р. №175 чинний з 22.09.2020 р.


Порядок складання адміністративних даних адміністратором НПФ

! Адміністраторам НПФ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про порядок складання, подання та оприлюднення адміністратором недержавного пенсійного фонду адміністративних даних, у тому числі звітності з недержавного пенсійного забезпечення.

Положення визначає склад, порядок та строки подання адміністратором недержавного пенсійного фонду (далі — Адміністратор) до НКЦПФР адміністративних даних, у тому числі звітності з недержавного пенсійного забезпечення (далі — Дані), та до рад недержавних пенсійних фондів, адміністрування яких здійснює Адміністратор, таких Даних, а також порядок оприлюднення Адміністратором інформації про діяльність недержавних пенсійних фондів, адміністрування яких він здійснює, та про свою діяльність з їх адміністрування.

Термін подання до НКЦПФР щомісячних Даних за червень, липень та серпень, щоквартальних Даних за II квартал 2020 року подовжено до 30.10.2020 р. включно;

першим звітним періодом подання до НКЦПФР щоденних Даних є 01.11.2020 р.

Рішення НКЦПФР від 23.07.2020 р. №379 чинне з 23.09.2020 р.


Зміни у формах заяв у сфері держреєстрації

! Юрособам і громадським формуванням

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону про держреєстрацію та у зв'язку з прийняттям постанови КМУ від 19.08.2020 р. №721 Міністерство юстиції внесло зміни до свого Наказу від 18.11.2016 р. №3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Зокрема, затверджено форму заяви щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення, а також викладено у новій редакції форми заяв щодо державної реєстрації юридичної особи — громадського формування та щодо державної реєстрації громадського формування без статусу юридичної особи.

Положення стосовно затвердження форми заяви щодо встановлення вимоги нотаріального засвідчення/посвідчення набирають чинності з 01.12.2020 р.

Наказ Мін'юсту від 16.09.2020 р. №3205/5
набирає чинності з 01.10.2020 р., але не раніше дня офіційного опублікування,
станом на 23.09.2020 р. офіційно не опублікований


Зміни в Положенні про здійснення публічної пропозиції цінних паперів

! Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про здійснення публічної пропозиції цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 21.06.2018 р. №424. Метою змін є приведення Положення у відповідність до вимог законодавства.

Зокрема, додаток 4 до Положення («Проспект») доповнено такими новими структурними елементами:

  • «Зміст реєстраційного документа при здійсненні публічної пропозиції сертифікатів ФОН»;
  • «Зміст документа про цінні папери при здійсненні публічної пропозиції сертифікатів ФОН».

Рішення НКЦПФР від 23.07.2020 р. №394
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 23.09.2020 р. офіційно не опубліковане


Нова форма акта перевірки у сфері державних регульованих цін

! СГ

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планової (позапланової) перевірки за дотриманням суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. Уніфікована форма акта містить виключний перелік питань щодо проведення перевірки.

Наказ Мінекономіки від 26.08.2020 р. №1637
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 23.09.2020 р. офіційно не опублікований


Внесено зміни до Порядку ведення єдиного реєстру IПК

! Платникам податків

Міністерство фінансів затвердило зміни до Порядку ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій, затвердженого наказом Мінфіну від 24.05.2017 р. №523.

Зокрема, уточнено, що дія Порядку поширюється на IПК, надані у паперовій або електронній формі.

Також визначено, що на IПК або відповідь, що надається платнику податків контролюючим органом в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис уповноваженої посадової особи контролюючого органу з дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Наказ Мінфіну від 25.08.2020 р. №520
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 23.09.2020 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру