• Посилання скопійовано

Щодо термінів списання безнадійного податкового боргу

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 13.08.2020 р. №3344/IПК/99-00-13-04-06

Щодо термінів списання безнадійного податкового боргу

Суттєво. Для списання безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок форс-мажорних обставин, слід подати до ДПС письмову заяву та додати документи, які підтверджують безнадійність боргу.

! Платникам податків

Державна податкова служба України розглянула звернення платника про надання індивідуальної податкової консультації з питання термінів списання безнадійного податкового боргу та, керуючись статтею 52 глави 3 розділу II Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє таке.

За даними інформаційно-телекомунікаційної системи органів ДПС, станом на поточну дату за платником обліковується податковий борг.

Статтями 6 та 19 Конституції України передбачено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діють у межах повноважень та спосіб, що визначені Конституцією та законами України.

Органами ДПС здійснюється списання безнадійного податкового боргу згідно зі статтею 101 Кодексу.

Органи ДПС здійснюють списання безнадійного податкового боргу щокварталу. Порядок такого списання затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 р. №577, зареєстровано у Міністерстві юстиції України 31.10.2013 р. за №1844/24376 (далі — Порядок).

Згідно з положеннями статті 101 Кодексу списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі пеня та штрафні санкції, нараховані на такий податковий борг.

Під терміном «безнадійний податковий борг» слід розуміти:

податковий борг платника податку, визнаного в установленому порядку банкрутом, вимоги щодо якого не були задоволені у зв'язку з недостатністю майна банкрута;

податковий борг фізичної особи, яка:

визнана у судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом;

померла, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом;

понад 720 днів перебуває у розшуку;

податковий борг платника податків, у тому числі податкового агента, стосовно якого минув строк давності, встановлений пунктом 102.4 статті 102 Податкового кодексу України;

податковий борг платника податків, що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин);

податковий борг платника податків, щодо якого до Державного реєстру внесено запис про його припинення на підставі рішення суду.

Факт непереборної сили підтверджується, зокрема, Торгово-промисловою палатою України.

Згідно з пунктом 4.1 розділу IV Порядку, для списання податкового боргу, що виник внаслідок форс-мажорних обставин, платник податків звертається до територіального органу ДПС за місцем обліку безнадійного податкового боргу та/або за місцем обліку такого платника з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню.

До заяви обов'язково додаються документи, зазначені в підпункті 4 пункту 2.1 розділу II цього Порядку, які підтверджують, що податковий борг вважається безнадійним.

В інших випадках подання заяви про списання безнадійного податкового боргу не є обов'язковим.

Згідно з Порядком, визначення сум безнадійного податкового боргу, що підлягає списанню органами ДПС, здійснюється на підставі даних IС станом на день виникнення безнадійного податкового боргу.

За наявності підстав керівник (його заступник) територіального органу ДПС приймає рішення про списання безнадійного податкового боргу, яке оформляється на бланку за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

Відповідно до пункту 4.4. Порядку структурний підрозділ контролюючого органу, до функцій якого належить списання безнадійного податкового боргу, здійснює таке списання щокварталу протягом двадцяти календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання податкової декларації (розрахунку) за звітний (податковий) квартал.

Наступний термін списання припадає на серпень поточного року.

Враховуючи зазначене вище, а також з огляду на термін виникнення податкового боргу територіальний орган ДПС за наявності законодавчих підстав для визнання безнадійним податкового боргу платника може прийняти рішення про списання такого податкового боргу як у серпні 2020 року, так і у наступні періоди, визначені Порядком.

Функції щодо списання податкового боргу (у тому числі щодо прийняття рішень про списання та їх відображення у IС) закріплено за головними управліннями ДПС у областях, місті Києві та Офісом великих платників податків ДПС.

Разом з тим зазначаємо, що згідно з пунктом 52.2 статті 52 глави 3 розділу II Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру