• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07

Строки виплати відпусткових

Правило про виплату відпусткових за 3 дні до початку відпустки знають усі. А як діяти у нетипових випадках, наприклад, якщо рішення про надання відпустки прийнято напередодні? I які дні маються на увазі — календарні чи робочі? Дізнаємося з роз'яснень Мінсоцполітики та Держпраці.

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Такий порядок оплати відпусток встановлено ст. 115 КЗпП та ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки.

Що буде, якщо роботодавець порушує ці строки?

Держпраці наголошує: у разі несвоєчасної виплати заробітної плати працівнику за час щорічної відпустки відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період.

Мінсоцполітики у листі від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07 (див. «ДК» №38/2020), зокрема, наводить процедуру перенесення відпусток. I нагадує, що статтею 10 Закону про відпустки визначено порядок надання щорічних відпусток працівникам.

Відповідно до вищезазначеної статті черговість надання щорічних відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників. При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Якщо відпустка надається за графіком, то писати на неї заяву працівнику не треба. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником та роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну. I, звісно ж, своєчасно виплатити відпусткові.

Якщо ж відпусткові своєчасно і в повному обсязі не виплачені, працівник має право на перенесення відпустки. I якщо таке бажання він має, роботодавець зобов'язаний відпустку перенести. Щоправда, Закон про відпустки не каже, на коли відпустка у такому разі має бути перенесена. Тож це питання слід вирішувати за погодженням сторін трудового договору (між працівником та роботодавцем).

У такому разі заявник пише заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку в зазначені в ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести її на інший період. Далі на підставі цієї заяви видається наказ (розпорядження) про надання відпустки. Або вносяться зміни до вже наявного наказу щодо такої відпустки (щодо термінів її надання).

А якщо працівник не бажає переносити відпустку, але відпусткові отримав невчасно? Що ж, тоді буде порушення, яке загрожує роботодавцю штрафом. А його розмір залежатиме від терміну затримки у виплаті. Це передбачає ст. 265 КЗпП.

Наприклад, якщо затримка у виплаті відпусткових (які розглядаються як зарплата за час відпустки) менша за 1 місяць, то роботодавцю загрожує штраф у розмірі 1 мінімальної зарплати (нині 5000 грн).

Якщо ж затримка більша за 1 місяць, то штраф становитиме 3 мінімальні зарплати (нині 15000 грн). I такий самий штраф очікує роботодавця й у разі, якщо відпусткові були виплачені, але не в повному обсязі.

За які три дні слід виплачувати відпусткові — календарні чи робочі?

Триденний строк слід рахувати у календарних днях. Про це каже і Мінсоцполітики у коментованому листі від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07 та в листі від 02.10.2019 р. №1432/0/206-19.

Але день виплати відпусткових не враховується. Держпраці наводить такі приклади.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 27.04.2020 р. (понеділок), відпусткові слід виплатити не пізніше 23.04.2020 р. (четвер). При цьому виплатити заробітну плату за період відпустки можна і раніше, наприклад у середу (22.04.2020 р.), бо норма закону (стаття 21 Закону про відпустки) каже, що виплата має бути проведена «не пізніше ніж за три дні до її початку».

Але якщо останній день строку виплати відпусткових припадає на вихідний день, їх слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 30.04.2020 р. (четвер), останній день строку виплати відпусткових — 26.04.2020 р. (неділя). Позаяк за п'ятиденного робочого тижня субота і неділя — вихідні дні (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпусткові виплачують 24.04.2020 р. (п'ятниця). За шестиденного робочого тижня оплата має бути проведена не пізніше 25.04.2020 р. (субота).

А якщо працівникові треба піти у відпустку буквально наступного дня після подання заяви і складання наказу?

Як роз'яснює Держпраці, у виняткових випадках у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у терміни, коли неможливо провести її оплату у строки, зазначені у ст. 115 КЗпП та у ч. 1 ст. 21 Закону про відпустки, в заяві працівник має право наголосити про отримання зарплати за таку відпустку в терміни, визначені за згодою між працівником та роботодавцем. У таких випадках це не розглядатиметься як порушення вимог законодавства про працю.

Роз'яснює Держпраці

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Таким чином, за наявності окремої угоди між працівником і роботодавцем про надання та строки оплати відпустки, коли у зв'язку зі зверненням працівника про надання такої відпустки у стислі строки, не передбачені графіком відпусток, неможливо провести її оплату відповідно до вимог ст. 115 КЗпП та ст. 21 Закону «Про відпустки», оплата відпустки може бути проведена у строки, визначені окремою угодою, як це передбачено нормами ст. 7 Міжнародної конвенції №132.

https://dn.dsp.gov.ua/заробітна-плата-за-період-відпустки-в/

Тобто умов для уникнення штрафу у разі несвоєчасної виплати відпусткових дві:

1) неможливість їх своєчасної виплати (відсутність коштів не є поважною причиною, а ось прийняття рішення про надання відпустки напередодні — так);

2) домовленість між працівником та роботодавцем про те, що відпусткові будуть виплачені в інші строки, ніж передбачено законодавством. Бажано таку домовленість і згоду зафіксувати документально.

Про це каже і Мінсоцполітики в листі від 05.01.2012 р. №7/13/133-12.

Про виплату відпусткових

Згідно з частиною третьою статті 115 КЗпП України та частиною першою статті 21 Закону України «Про відпустки» заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Відповідно до параграфа 2 статті 7 Конвенції №132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 році)», ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. №2481-III, суми, що належать до виплати за час відпустки (частину), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Отже, враховуючи положення зазначеної статті Конвенції та те, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання щорічної відпустки (або її частини) у стислі терміни (у зв'язку із сімейними обставинами, станом здоров'я тощо) в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в терміни, визначені між працівником та роботодавцем.

Лист Мінсоцполітики від 05.01.2012 р. №7/13/133-12

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру