• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 06.08.2020 р. №3223/IПК/99-00-05-06-02-06

У коментованій IПК податківці розповіли, що помилкова ПН (а також ПН, складена без здійснення господарської операції) у податковій звітності її надавача і отримувача не відображається. Водночас вона впливає на показник реєстраційного ліміту в обох сторін.

Чи відображається така ПН у складі ПК отримувача?

Згідно з пп. «а» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання або виготовлення товарів та послуг. У зв'язку з цим у коментованій IПК податківці зауважують, що у звітності з ПДВ платником податку зазначаються дані, наведені у складеній на підставі первинних документів податковій накладній (розрахунку коригування).

Тобто обсяги постачання товарів (послуг) та сума ПДВ, зазначені в податковій накладній, не підтвердженій первинними документами (складеній без факту здійснення господарської операції), не підлягають відображенню у звітності з ПДВ ні особи, яка склала таку податкову накладну, ні особи, яка зазначена в такій ПН як покупець (отримувач).

Щодо реєстраційного ліміту, то водночас в IПК зазначається, що суми ПДВ, зазначені у такій ПН (складеній без факту здійснення господарської операції), при її реєстрації в ЄРПН враховуються у відповідних обсягах при обчисленні реєстраційної суми як особи, яка склала таку податкову накладну, так і особи, на яку її складено.

Отже, якщо ПН буде складено без факту здійснення господарської операції і зареєстровано в ЄРПН, вона все одно вплине на розмір реєстраційного ліміту її надавача та отримувача (навіть без відображення у декларації з ПДВ).

Для виправлення помилки щодо реєстрації ПН без факту здійснення операції податківці радять особі, яка виписала таку ПН, скласти розрахунок коригування до неї. При цьому наголошується, що такий РК складає саме особа, яка склала ПН, а реєструє — її отримувач.

Iнших способів зміни значення реєстраційної суми платника податку, у тому числі і у разі складання і реєстрації ПН без факту здійснення господарської операції, не передбачено.

Тому отримувачу такої ПН, щоб привести у відповідність розмір свого реєстраційного ліміту, доведеться чекати, поки надавач ПН складе РК до неї і надішле отримувачу на реєстрацію.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру