• Посилання скопійовано

Що нового

Як використовують електронний каталог у публічних закупівлях

! Учасникам публічних закупівель

Кабмін затвердив Порядок формування та використання електронного каталогу.

Порядок визначає структуру, механізм формування, використання електронного каталогу в електронній системі закупівель відповідно до Закону «Про публічні закупівлі».

Мінекономіки зобов'язане у тримісячний строк забезпечити перегляд і адаптацію електронної системи закупівель для здійснення замовниками відбору постачальників товару (товарів) з використанням електронного каталогу згідно з цим Порядком.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 р. №822 чинна з 15.09.2020 р.


Змінено порядок планування перевірок Держаудитслужбою

! Розпорядникам бюджетних коштів

Кабмін вніс зміни до низки власних НПА, що регулюють перевірки Держаудитслужби, у т. ч. Порядку планування заходів державного фінансового контролю органами державного фінансового контролю, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2001 р. №955, та Порядку проведення Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм, затвердженого постановою КМУ від 10.08.2004 р. №1017.

Змінилася періодичність формування плану заходів фінконтролю: планувати державний фінансовий аудит та інспектування будуть не раз на пів року, а щокварталу.

Підставою для включення заходів з державного фінаудиту та інспектування до планів державного фінконтролю виступатиме будь-яке звернення правоохоронних органів, юридичних і фізичних осіб. Тобто в принципі будь-яке звернення.

Керівники органів Держаудитслужби або їхні заступники не зможуть своїми рішеннями скорочувати строк аудиту.

Держаудитслужба плануватиме заходи державного фінконтролю за високоризиковими операціями на підставі результатів аналізу інформації щодо використання державних ресурсів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.09.2020 р. №795 чинна з 11.09.2020 р.


Держрегулювання цін на ліки не стосується вакцин від грипу та COVID-19

! Усім

Кабмін вніс зміну до пункту 1-2 Постанови КМУ від 25.03.2009 р. №333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», якою встановив, що вимоги цієї постанови не поширюються на закупівлю вакцин проти грипу та гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, дозволених до застосування в Україні.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 р. №821 чинна з 15.09.2020 р.


Iноземним студентам та бабусям і дідусям дозволили в'їзд в Україну

! Фізособам

Кабмін уточнив перелік винятків із заборони на в'їзд на територію України іноземців та осіб без громадянства, що встановлена на час дії карантину в період 28.08 — 27.09.2020 р., внісши зміни до п. 10-1 «карантинної» постанови від 22.07.2020 р. №641.

Так, у зазначений період дозволено в'їзд на територію України іноземцям та особам без громадянства, які є бабою або дідом громадянина України.

Дозволяється в'їзд іноземцям та особам без громадянства, якщо вони прибувають в Україну з метою навчання виключно у закладах вищої освіти.

А от норму про дозвіл в'їзду іноземцям та особам без громадянства, які прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб, з Постанови №641 вилучено.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.09.2020 р. №791 чинна з 09.09.2020 р.


Нові форми примірних договорів оренди держмайна

! Учасникам договорів оренди держмайна

Кабмін затвердив:

Примірний договір оренди єдиного майнового комплексу державного підприємства, його відокремленого структурного підрозділу;

Примірний договір оренди нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності.

Договори містять змінювані та незмінювані умови.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.08.2020 р. №820 чинна з 12.09.2020 р.


Зміни в державному ринковому нагляді

! СГ

Кабмін вніс зміни до деяких своїх постанов у сфері державного ринкового нагляду, а саме:

1) Положення про Державну службу України з безпеки на транспорті, затверджене постановою КМУ від 11.02.2015 р. №103, доповнено новим підпунктом 15-1 пункту 5, згідно з яким Укртрансбезпека відповідно до покладених на неї завдань здійснює державний ринковий нагляд у межах сфери своєї відповідальності;

2) у Технічному регламенті щодо пляшок, які використовуються як мірні ємності, затвердженому постановою КМУ від 19.08.2015 р. №607, уточнено, що орган з метрологічного нагляду під час проведення метрологічного нагляду встановлює відповідність мірних пляшок вимогам Технічного регламенту шляхом здійснення статистичного контролю на місці їх виготовлення або у приміщенні імпортера чи представника виробника, які є резидентами України;

3) із Переліку видів продукції, щодо яких органи державного ринкового нагляду здійснюють державний ринковий нагляд, затвердженого постановою КМУ від 28.12.2016 р. №1069, вилучено положення, згідно з якими державний ринковий нагляд щодо пляшок, які використовуються як мірні ємності, та товарів, які фасують за масою та об'ємом у готову упаковку, здійснює Держпродспоживслужба.

Останні дві зміни набирають чинності з 15.03.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.09.2020 р. №815 чинна з 15.09.2020 р.


З 15 вересня — нові правила використання електронних грошей

! Банкам і їхнім клієнтам

НБУ осучаснив регулювання ринку електронних грошей та гармонізував його із законодавством України та ЄС у сфері фінмоніторингу.

Банки повинні будуть здійснювати заходи з належної перевірки користувачів електронних грошей, у тому числі їх ідентифікацію та верифікацію, як і під час відкриття рахунків.

Однак належна перевірка користувачів не потрібна, зокрема, якщо:

ініціюється операція з електронними грошима, що здійснюється з використанням наперед оплаченої картки, та виконуються усі належні заходи щодо зменшення ризиків;

здійснюється оплата товарів готівкою або за допомогою платіжної картки з використанням електронного гаманця (технічного/транзитного), що відкривається одноразово виключно для технологічного проведення цієї операції, за умови виконання емітентом відповідних вимог щодо супроводження переказу коштів інформацією відповідно до вимог законодавства.

Установлено, що на поповнюваному електронному гаманці може зберігатися максимальна сума в розмірі 400000 грн; на непоповнюваному — 5000 грн.

Крім того, встановлено низку вимог до банків — емітентів електронних грошей, а також вимоги щодо створення та використання електронних гаманців.

Банки — емітенти електронних грошей протягом 6 місяців із дня набрання чинності цією постановою мають розробити та подати НБУ зміни до правил використання електронних грошей та привести свою діяльність у відповідність до вимог Положення.

Докладний аналіз змін читайте в наступному номері «ДК».

Постанова Національного банку України від 11.09.2020 р. №133 чинна з 15.09.2020 р.


Новий порядок надання ДФС інформації про доходи фізосіб на запити НАЗК

! Фізособам

Мінфін та Національне агентство з питань запобігання корупції затвердили Порядок надання Державною податковою службою України інформації з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про доходи фізичних осіб на запити Національного агентства з питань запобігання корупції.

Цей Порядок регламентує обмін інформацією між суб'єктами інформаційних відносин, у тому числі автоматизований, правила складання та подання НАЗК до ДПС запитів щодо отримання з Державного реєстру інформації про доходи фізичних осіб, а також формування та надання відповідей на такі запити.

Суб'єктами інформаційних відносин відповідно до цього Порядку є ДПС та НАЗК.

Водночас втрачає чинність попередній Порядок, затверджений наказом Мінфіну від 28.10.2016 р. №911 та рішенням НАЗК від 28.10.2016 р. №101.

Наказ Мінфіну та НАЗК від 12.08.2020 р. №495/344/20
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 16.09.2020 р. офіційно не опублікований


Фінансові гарантії — на нових бланках

! Суб'єктам ЗЕД

Відповідно до ч. 3 ст. 311 МКУ Міністерство фінансів України затвердило:

форму бланка індивідуальної (одноразової) фінансової гарантії;

форму бланка багаторазової фінансової гарантії;

форму бланка загальної фінансової гарантії;

Порядок заповнення фінансових гарантій.

Бланк фінансової гарантії у паперовому вигляді виготовляється друкарським способом або за допомогою комп'ютера на папері формату А-4 шляхом двостороннього друку. Фінансова гарантія заповнюється за допомогою комп'ютера.

Фінансова гарантія у вигляді електронного документа складається з полів електронного документа, що відповідають бланкам фінансових гарантій у паперовому вигляді. На фінансову гарантію у вигляді електронного документа накладається кваліфікований електронний підпис особи, яка її видала. Формат, структуру та інші технічні специфікації фінансової гарантії, яка надається митним органам у вигляді електронного документа, визначає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

Відомості до фінансової гарантії вносяться українською мовою, за винятком випадків, зазначених у п. 6 Порядку.

Розділи 1 — 4 фінансової гарантії заповнює гарант, а розділ 5 — посадова особа митного органу, яка приймає цю гарантію.

Номер фінансової гарантії гарант формує самостійно.

Водночас втрачає чинність Наказ Мінфіну від 09.01.2019 р. №4 «Про затвердження форми бланка фінансової гарантії».

Наказ Мінфіну від 07.07.2020 р. №404
набирає чинності через 45 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 16.09.2020 р. офіційно не опублікований


Уточнення в адмінпротоколі про перешкоджання пожежникам

! Усім

Міністерство внутрішніх справ України затвердило зміни до Iнструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, затвердженої наказом МВС від 27.07.2016 р. №725.

Зокрема, Iнструкцію доповнено нормами, згідно з якими у разі складання протоколу про адмінправопорушення, передбачене ст. 188-8 КУпАП «Невиконання приписів та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про пожежну і техногенну безпеку», у частині створення перешкод для діяльності посадових осіб ДСНС, та накладення стягнень за такими адмінправопорушеннями зазначається, де, коли, ким та які саме перешкоди створені.

Наказ МВС від 06.07.2020 р. №507
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.09.2020 р. офіційно не опублікований


Новий порядок атестації фахівців з питань фондового ринку

! Брокерам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про порядок атестації фахівців з питань фондового ринку.

Система атестації поділяється на два рівні: первинна та повторна.

Первинна атестація полягає у складенні кваліфікаційного іспиту за відповідним напрямом кваліфікації та є обов'язковою для осіб, які мають намір здійснювати дії, пов'язані з безпосереднім провадженням професійної діяльності на фондовому ринку. Первинну атестацію проходять особи, які вперше отримують кваліфікаційне посвідчення або з дати закінчення строку дії попереднього кваліфікаційного посвідчення яких минуло більше семи років.

Повторна атестація полягає у складенні скороченого кваліфікаційного іспиту за відповідним напрямом кваліфікації та є обов'язковою для осіб, які:

планують продовжити здійснювати дії, пов'язані з безпосереднім провадженням професійної діяльності на фондовому ринку, після закінчення строку дії попереднього кваліфікаційного посвідчення;

мають кваліфікаційне посвідчення, але мають намір здійснювати дії, пов'язані з безпосереднім провадженням професійної діяльності на фондовому ринку, за іншим напрямом кваліфікації.

З 01.09.2021 р. втрачають чинність Наказ ДКЦПФР від 24.09.96 р. №215 «Про затвердження Положення про порядок навчання та атестації фахівців з питань фондового ринку» та Рішення НКЦПФР від 22.10.2013 р. №62 «Про затвердження Порядку роботи екзаменаційних комісій та проведення кваліфікаційних іспитів фахівців з питань фондового ринку» і починає застосовуватися нове Положення.

Рішення НКЦПФР від 25.06.2020 р. №319
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.09.2020 р. офіційно не опубліковане


Планова перевірка арбітражного керуючого — до 10 днів

! Арбітражним керуючим

Міністерство юстиції затвердило зміни до деяких власних нормативно-правових актів з питань банкрутства.

Зокрема, змінами до Порядку здійснення контролю за діяльністю арбітражних керуючих, затвердженого наказом Мін'юсту від 06.12.2019 р. №3928/5, передбачено збільшення з 8 до 10 р. д. максимального строку проведення планової перевірки.

Уточнено, що планова перевірка не проводиться у разі зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого на строк понад 30 днів.

Перелік підстав для проведення позапланової перевірки скоротився: вилучено таку підставу, як виявлення недостовірних даних у документах, поданих арбітражним керуючим для отримання свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого.

Крім того, зміни внесено й до Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій, затвердженого наказом Мін'юсту від 13.08.2019 р. №2536/5, та до Порядку тимчасового зупинення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого, затвердженого наказом Мін'юсту від 17.10.2019 р. №3192/5.

Наказ Мін'юсту від 28.08.2020 р. №2932/5 набирає чинності 11.09.2020 р.


Нові правила подання звітності до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

! Банкам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив Правила подання звітності учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Правила визначають перелік форм/файлів звітності, порядок і періодичність їх складання, строки та способи подання до Фонду.

Правила є обов'язковими для виконання учасниками Фонду. Перехідний банк подає звітність з урахуванням особливостей, встановлених додатками до цих Правил.

Водночас втрачають чинність рішення ФГВФО від 09.07.2012 р. №4 «Про затвердження Правил надання звітності учасниками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб» і №5 «Про порядок складання звіту про вклади фізичних осіб в учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб — форма звітності №1Ф».

Рішення ФГВФО від 18.06.2020 р. №1158 набирає чинності 12.10.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру