• Посилання скопійовано

У карантинній допомозі знову зміни

Працівники, які під час карантину перебували у неоплачуваній відпустці або в оплачуваному простої, матимуть право на допомогу з часткового безробіття. Натомість ФОП-пенсіонери втратять право на таку допомогу. Це передбачено змінами до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю через коронавірус.

Постановою від 15.07.2020 р. №600 уряд вніс до Порядку №306 зміни, які набрали чинності з дня офіційного опублікування — 16.07.2020 р.

Нові категорії осіб, які отримали право на допомогу

З дня набрання чинності Постановою №600 допомога по частковому безробіттю на період карантину надається центром зайнятості в період карантину, а також протягом 30 к. д. після завершення карантину:

— працівникам, з якими роботодавець оформив трудові відносини, в тому числі тими, які отримують оплату часу простою відповідно до ст. 113 КЗпП (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції);

— працівникам, які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на час карантину;

— працівникам у разі втрати ними частини заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності за зверненням роботодавця;

— ФОПу, який є застрахованою особою (крім осіб, які отримують пенсію) та не отримує допомогу по частковому безробіттю на період карантину як працівник.

Проте залишається обмеження у праві на цю допомогу для працівників, які отримують пенсію.

ФОПи, які право на допомогу втратили

Постанова №600 вносить до Порядку №306 два уточнення, які є відповіддю на запитання багатьох підприємців.

1. Чи має право на допомогу по частковому безробіттю ФОП, який отримує пенсію?

Досі Порядок №306 щодо цього питання можна було розуміти по-різному. Адже, з одного боку, допомога мала надаватися ФОПам, які є застрахованими особами, тобто які або за яких сплачується ЄСВ. А ФОПи-пенсіонери (наразі крім тих, хто отримує пенсію за вислугу років) ЄСВ за себе не сплачують. З іншого боку, коли доходило до опису пакета документів, які надаються для отримання допомоги, ФОПам, яких позбавлено від сплати ЄСВ, дозволяли не надавати довідку про таку сплату. То надається таким ФОПам допомога чи ні?

Центри зайнятості здебільшого відмовляли. Тепер вони для цього матимуть чітку нормативну підставу.

А ще у п. 2 Порядку №306 викладено в новій редакції визначення «пенсії». Тепер цей термін вживається у значенні, наведеному в абзаці 22 статті 1 та з урахуванням пунктів 13 — 13-3 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Отже, пенсія для цього випадку — це щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її особою з інвалідністю, або яку отримують члени її сім'ї у випадках, визначених цим Законом.

2. Як стосовно ФОПів з інвалідністю?

Стосовно них до внесення змін Постановою №600 ситуація була така сама, як і стосовно ФОПів-пенсіонерів. Проте ФОПам з інвалідністю у допомозі з часткового безробіття здебільшого не відмовляли. Але надалі буде виняток: якщо ФОП з інвалідністю отримує пенсію, права на допомогу він не матиме!

Узаконили урядовці й ще одне неписане правило: ФОПи, які є працівниками та отримують допомогу як працівники, вже не матимуть права на допомогу.

Довідка про сплату ЄСВ

Постановою №600 внесено зміни до пп. 4 п. 9 Порядку №306. Тепер довідку про сплату ЄСВ за останні шість місяців, що передують даті зупинення (скорочення) діяльності, роботодавець або ФОП зможуть подавати на підставі звітних відомостей, що подаються до ПФУ чи ДПС.

Але, як і раніше, обов'язок подавати таку довідку не стосується ФОПів, звільнених від сплати ЄСВ за ст. 4 Закону про ЄСВ.

Допомогу переказуватимуть на поточний рахунок роботодавців та ФОПів

Постановою №600 внесено чіткість щодо того, на який рахунок переказуватиметься допомога ФОПам та роботодавцям.

З дня набрання чинності Постановою №600 допомога має переказуватися на поточний рахунок цих осіб. Тобто вже чітко визначено, що відкривати у банку соцрахунок для виплат з Фонду не потрібно. А навіть якщо він є, зазначати треба буде рахунок 2600.

Нові форми відомостей

Насамперед нагадаємо хронологію змін додатків до Порядку №306. Спочатку Порядок №306 було призначено лише для отримання допомоги з часткового безробіття працівниками (за допомогою роботодавців). Тому додатків до цього Порядку було два:

додаток №1 — примірний договір (який роботодавці укладали із центром зайнятості);

додаток №2 — відомості про працівників (що їх роботодавці надавали центру зайнятості).

Потім право отримувати таку допомогу на себе отримали й ФОПи. Тому 06.06.2020 р. до Порядку №306 внесено відповідні зміни. Зокрема, вони стосувалися й додатків до цього Порядку — їх стало 3:

додаток 1 — відомості про працівників;

додаток 2 — відомості про ФОПа (що їх він подає центру зайнятості, аби отримати допомогу на себе);

додаток 3 — примірний договір (який роботодавці укладають із центром зайнятості).

Навіщо було міняти ці додатки місцями і змінювати номери тих, що вже були, замість того щоб додати третім новий, — не питайте. Сприйматимемо це як належне.

Що змінилося тепер?

З дати набрання чинності Постановою №600 у Порядку №306 буде оновлено:

редакцію додатка 1. З нього зникає інформація про норму робочого часу та його скорочення, а також про суму допомоги з часткового безробіття. Але тарифна ставка (оклад) залишається;

редакцію додатка 2. ФОПам уже не треба буде зазначати нормальну тривалість власної праці і те, наскільки вона скоротилася внаслідок карантину. Не треба буде й зазначати суму допомоги — такий рядок з форми теж забирають.

Чому було внесено такі зміни?

Тому що ці додатки (1 та 2) надаватимуться у складі первинного пакета документів для призначення допомоги. В них суми допомоги ще не буде. Вони надаватимуться просто, щоб визначити коло осіб, які на цю допомогу претендують.

А ось коли справа дійде до переказу коштів, тоді треба буде подавати (щомісяця!) відомості про тих, кому фактично надається допомога. I ось в цьому разі потрібно буде подавати інформацію у повному обсязі (зі сумою допомоги!), згідно з новими додатками 4 та 5 відповідно.

Тобто з набрання чинності Постановою №600 додатків стане 5 і зміняться правила їх подання центру зайнятості.

Нормативна база

  • Постанова №600 — Постанова КМУ від 15.07.2020 р. №600 «Деякі питання надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
  • Порядок №306 — Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. №306.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру