• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності закон про підтримку культури та малого і середнього бізнесу

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 15.07.2020 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19».

Зокрема, Законом передбачено внесення змін до ЦКУ, відповідно до яких з моменту встановлення карантину та до дня його скасування плата за користування нерухомим майном підлягає зменшенню за вимогою наймача, який здійснює підприємницьку діяльність з використанням цього майна, впродовж усього часу, коли майно не могло використовуватися в підприємницькій діяльності наймача в повному обсязі через запроваджені обмеження чи заборони.

Змінами до Закону про рекламу уточнюються норми щодо реклами цінних паперів, IСI, послуг професійних учасників фондового ринку, уповноважених рейтингових агентств.

Крім того, Закон України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» доповнено нормами щодо діяльності Українського інституту книги з підтримки проєктів у сфері книговидавничої справи, порядку формування експертних рад Українського інституту книги. Запроваджується грантова система державної допомоги для інституційної та індивідуальної підтримки. Гранти на підтримку видаватимуться через Український культурний фонд, Держкіно, Український інститут книги. КМУ повинен розробити та подати до ВРУ проєкти законів щодо внесення змін до БКУ та Закону про Держбюджет-2020 для впровадження грантової системи державної підтримки.

Змінами до Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» передбачено, що держпідтримка може надаватися у вигляді субсидій на розвиток кінопроєктів, розмір яких може становити до 100% від загальної вартості кінопроєкту. Порядок та умови надання такої підтримки має затвердити КМУ.

Установлено, що КМУ має розробити та затвердити програму фінансової підтримки малого та середнього підприємництва, а також СГ, діяльність яких перебуває під впливом запроваджених обмежень та/або заборон, при впровадженні заходів, спрямованих на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19.

Закон України від 16.06.2020 р. №692-IX чинний з 16.07.2020 р.


Врегульовано діяльність незалежних фінансових посередників

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін постановою «Деякі питання провадження діяльності незалежних фінансових посередників» затвердив:

— Порядок надання незалежному фінансовому посереднику дозволу на провадження діяльності з видачі фінансових гарантій для забезпечення сплати суми митного боргу, нагляду та контролю за дотриманням ним умов надання такого дозволу, обмеження дії або анулювання дозволу, відповідно до якого для отримання дозволу незалежний фінансовий посередник повинен подати до Держмитслужби заяву та певний пакет документів. Держмитслужба розглядає документи протягом 30 днів та приймає рішення про проведення оцінки відповідності незалежного фінансового посередника умовам надання дозволу;

— критерії ліквідності, прибутковості та якості активів, незалежного фінансового посередника, нормативи платоспроможності та достатності капіталу, ризиковості операцій та якості активів для незалежного фінансового посередника;

— Порядок формування незалежним фінансовим посередником резервів для відшкодування у повному обсязі можливих витрат за наданими фінансовими гарантіями, відповідно до якого незалежний фінансовий посередник формує резерви для відшкодування у повному обсязі суми можливих витрат за 75% одночасно наданих фінансових гарантій, за якими зобов'язання фінансового гаранта щодо виплати на вимогу митного органу коштів у розмірі визначеної суми митного боргу у разі гарантійного випадку є чинним на звітну дату.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 р. №619 чинна з 21.07.2020 р.


Зміни у валютному регулюванні

! Банкам, суб'єктам ЗЕД

Нацбанк вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання.

Зокрема, пункт 2.1 глави 2 Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів, затвердженого постановою НБУ від 28.07.2008 р. №216, доповнено новим абзацом, згідно з яким, окрім визначених реквізитів, банки мають право передбачати додаткові реквізити платіжного доручення в інвалюті або банківських металах для здійснення операцій з переказу коштів в інвалюті чи банківських металів.

Пункт 12 Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземній валютах, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. №639, доповнено новим абзацом, який встановлює, що принципал у разі відкриття гарантії в інвалюті та недостатності коштів в інвалюті для оплати комісійної винагороди та відшкодування витрат, що стосуються обслуговування гарантії іноземним банком, має право за власний рахунок здійснити купівлю зазначеної інвалюти на валютному ринку України.

Крім цього, внесено зміни до Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2000 р. №520, та Положення про порядок здійснення банками операцій за акредитивами, затвердженого НБУ від 03.12.2003 р. №514.

Постанова Національного банку України від 09.07.2020 р. №99 чинна з 16.07.2020 р.


Нацбанк переглянув тарифи на послуги у СЕП

! Фінустановам

Нацбанк вніс зміни до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування, затверджених постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333.

Тариф за оброблення електронних розрахункових документів та електронних розрахункових повідомлень замовника в системі електронних платежів НБУ за один розрахунковий документ або повідомлення в сумі від 0 до 5000,00 грн становить 0,35 грн; від 5000,01 до 100000,00 грн — 1,20 грн; від 100000,01 грн — 10,00 грн; для установ Державної казначейської служби України — безплатно.

Окрім того, Тарифи на організаційні послуги та інші види послуг (операцій), що надаються (здійснюються) Національним банком України в окремих сферах його діяльності, затверджені постановою НБУ від 12.08.2003 р. №333, доповнено послугами абонентського обслуговування замовника в системі електронних платежів НБУ, тариф на яке становить: для банків — 4100 грн, для установ Державної казначейської служи України — 2050 грн.

Постанова Національного банку України від 15.07.2020 р. №101 чинна з 24.07.2020 р.


Нова процедура розміщення інформації про публічні закупівлі

! Учасникам публічних закупівель

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі.

Порядок визначає процедуру розміщення інформації про публічні закупівлі, яка оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу у складі електронної системи закупівель (далі — вебпортал), подання інформації, документів, звернень та скарг, одержання повідомлень через електронну систему закупівель.

Розміщення інформації в електронній системі закупівель здійснюється замовником / ЦЗО / учасником / постачальником / органом оскарження / органами державного фінансового контролю шляхом заповнення електронних полів, визначених адміністратором і реалізованих в електронній системі закупівель, та завантаження відповідних документів через автоматизоване робоче місце замовника / ЦЗО / учасника / постачальника / органу оскарження / органів державного фінансового контролю.

У разі якщо інформація, розміщена в електронній системі закупівель шляхом завантаження документів, містить відомості, що відрізняються від тих, які розміщені шляхом заповнення електронних полів, автентичною вважається інформація, розміщена шляхом заповнення електронних полів.

Після внесення інформації в електронні поля на неї накладається кваліфікований електронний підпис посадової особи. Iнформація, що заповнюється в електронних полях, може відображатися на вебпорталі у вигляді документа, доступного для друку.

Оприлюднення інформації на вебпорталі здійснюється електронною системою закупівель автоматично.

Наказ Мінекономіки від 11.06.2020 р. №1082 чинний з 17.07.2020 р.


Зміни в Положенні про адміністрування недержавного пенсійного фонду

! Адміністраторам НПФ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, внесла зміни до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду, затвердженого розпорядженням Нацкомфінпослуг від 03.12.2013 р. №4400.

Зокрема, уточнено, що розмір одноразової пенсійної виплати визначається виходячи із суми пенсійних накопичень, облікованих на індивідуальному пенсійному рахунку учасника фонду на день подання заяви на отримання такої виплати особисто учасником або спадкоємцем учасника фонду, а у випадку подання заяви поштою — на день отримання та реєстрації адміністратором заяви про здійснення одноразової пенсійної виплати від учасника або спадкоємця учасника фонду.

Розмір одноразової пенсійної виплати учаснику накопичувальної системи пенсійного страхування (його спадкоємцю) визначається виходячи із суми пенсійних накопичень накопичувальної системи пенсійного страхування, облікованих на індивідуальному пенсійному рахунку такого учасника на день отримання адміністратором заяви про здійснення одноразової пенсійної виплати від учасника накопичувальної системи пенсійного страхування або спадкоємця учасника накопичувальної системи пенсійного страхування.

Крім цього, Положення доповнено нормою, відповідно до якої при отриманні запиту нотаріуса, що веде спадкову справу померлого учасника фонду та/або учасника накопичувальної системи пенсійного страхування, адміністратор повідомляє нотаріуса про наявність пенсійних накопичень, облікованих на індивідуальному пенсійному рахунку померлого учасника, та зазначає, що розмір одноразової пенсійної виплати, яку буде здійснено спадкоємцю, розраховується на день подання заяви про здійснення одноразової пенсійної виплати від такого спадкоємця.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 14.05.2020 р. №892 чинне з 17.07.2020 р.


Порядок проведення зустрічних звірок у митній справі актуалізовано

! Суб'єктам ЗЕД

У зв'язку з реорганізацією ДФС Мінфін привів у відповідність до чинного законодавства Порядок проведення органами Державної фіскальної служби України зустрічних звірок під час здійснення документальних виїзних перевірок дотримання законодавства України з питань державної митної справи, затверджений наказом Мінфіну від 25.11.2015 р. №1088.

У тексті Порядку слова «органи ДФС», «контролюючі органи» тощо замінено словами «митні органи».

Наказ Мінфіну від 18.06.2020 р. №307 чинний з 21.07.2020 р.


Нове в поданні звітності страховиками, страховими та перестраховими брокерами

! Страховикам і перестраховикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердила зміни до деяких нормативно-правових актів Держфінпослуг з питань складання та подання звітності учасниками ринків фінансових послуг.

Змінами до Порядку складання звітних даних страховиків, затвердженого розпорядженням Держкомфінпослуг від 03.03.2004 р. №39, зокрема, уточнено, що проміжна та річна звітність страховика складається щокварталу за I квартал (станом на 31 березня звітного року), перше півріччя (станом на 30 червня звітного року), 9 місяців (станом на 30 вересня звітного року) та за рік (станом на 31 грудня звітного року) наростаючим підсумком з початку звітного періоду.

Крім цього, Порядок доповнено нормою, згідно з якою у разі прийняття Нацкомфінпослуг у порядку, встановленому законом, рішення про анулювання страховику всіх ліцензій на провадження госпдіяльності з надання послуг у сфері страхування в частині проведення конкретних видів страхування, визначених законодавством, такий страховик повинен подавати до Нацкомфінпослуг звітність страховика відповідно до цього Порядку до дати вилучення такого страховика з Держреєстру фінустанов.

Також уточнено, що страховики оприлюднюють річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність (якщо страховик її складає) разом із аудиторським звітом та інформацію про інші показники своєї діяльності згідно з вимогами до розкриття інформації, встановленими законодавством.

Змінами до Порядку складання та подання звітності страхових та/або перестрахових брокерів, затвердженого розпорядженням Держкомфінпослуг від 04.08.2005 р. №4421, уточнено, що страхові та/або перестрахові брокери складають фінзвітність відповідно до Закону про бухоблік.

Звітність страхового та/або перестрахового брокера подається за формою та в обсязі, які визначені цим Порядком.

Звітність страхового та/або перестрахового брокера, що надається до Нацкомфінпослуг у паперовій та електронній формах, повинна бути достовірною та повною, а також звітність у паперовій формі за складом даних повинна відповідати електронному варіанту.

Також уточнено, що страхові та/або перестрахові брокери — юрособи (крім зазначених в пп. 2.3.2 п. 2.3 гл. 2 Порядку), подають проміжну фінзвітність в обсязі, визначеному п. 2 Порядку подання фінансової звітності, або річну фінзвітність у складі балансу, звіту про фінрезультати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до річної фінзвітності.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 19.05.2020 р. №925 чинне з 17.07.2020 р.


Новий порядок надання паліативної допомоги

! Медзакладам

МОЗ затвердило Порядок надання паліативної допомоги.

Паліативна допомога надається закладами охорони здоров'я незалежно від форми власності та підпорядкування, ФОПами, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Для надання паліативної допомоги у стаціонарних умовах наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів є обов'язковою.

Водночас втратив чинність Наказ МОЗ від 21.01.2013 р. №41 «Про організацію паліативної допомоги в Україні».

Наказ МОЗ від 04.06.2020 р. №1308 чинний з 17.07.2020 р.


Оновлено порядок роботи з інвестпрограмами теплопостальників

! СГ сфери теплопостачання

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, виклала у новій редакції Порядок розроблення, погодження, затвердження та виконання інвестиційних програм суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, затверджений постановою НКРЕКП від 31.08.2017 р. №1059.

Порядок установлює механізм розроблення, затвердження, погодження, схвалення і виконання інвестиційних програм СГ у сфері теплопостачання, ліцензування діяльності яких здійснюється НКРЕКП (далі — ліцензіати), з метою визначення обґрунтованості запланованих ними капіталовкладень на виконання інвестиційних заходів відповідно до джерел фінансування, а також забезпечення цільового використання коштів цими суб'єктами.

Дія Порядку не поширюється на СГ, які провадять госпдіяльність з виробництва теплової енергії на ТЕЦ, ТЕС, АЕС, когенераційних установках та установках з використанням альтернативних джерел енергії, а також СГ, що провадять госпдіяльність у сфері теплопостачання, ліцензування якої здійснюється Радою міністрів АРК, обласними, Київською та Севастопольською міськдержадміністраціями.

Порядок не застосовується під час узгодження обсягів запозичень у міжнародних фінансових організацій для фінансування заходів, спрямованих на оновлення основних фондів, підвищення ефективності виробництва, забезпечення обліку природних та енергетичних ресурсів, обсягів реалізації послуг, оптимізацію технологічних витрат та втрат теплової енергії, підвищення якості надання послуг, рівня організації виробництва тощо, що впливає на складові тарифу.

Постанова НКРЕКП від 09.07.2020 р. №1297 чинна з 11.07.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру