• Посилання скопійовано

Суть справи

Заповнення ф. №20-ОПП знову змінено
27 липня 2020 року набрав чинності оновлений Порядок обліку платників податків і зборів. Деякі зміни стосуються заповнення та подання форми №20-ОПП (сама форма не змінилася). Розгляньмо їх докладніше.

Нова вартісна межа ОЗ: що зі старими ОЗ?
Як відомо, з 23.05.2020 р. завдяки Закону №466 вартісна межа визнання ОЗ для потреб ПКУ збільшена з 6 тис. грн до 20 тис. грн. Чи слід переглядати цю межу й у бухобліку підприємствам, які ведуть облік за П(С)БО? Чи проводити коригування для ОЗ, введених в експлуатацію ще до 23.03.2020 р.? Чи змінювати облікову політику? I як зміна вартості ОЗ впливає на ПДВ та ЄП?

Як реєструвати програмні РРО
Наказом від 23.06.2020 р. №317 Мінфін затвердив Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі — Порядок №317). Як передбачається, він почне працювати з 1 серпня 2020 року. Проаналізуймо зміст нового Порядку.

Робота ПРРО без зв'язку з ДПС
Як працювати з ПРРО в офлайн-режимі? Як присвоюється діапазон фіскальних номерів та використовуються ці номери? Проаналізуймо положення новозатверджених Мінфіном порядків.

Приведення до ладу сільгоспземель
Сільгосппідприємство орендувало у фізосіб земельні ділянки для ведення товарного сільгосптоваровиробництва. Але землі досить заліснені. Тому, щоби почати їх використовувати, сільгосппідприємству довелося власним коштом корчувати чагарники, дерева, вивозити сміття, розгортати землю, дискувати, боронувати тощо. Які особливості бухгалтерського обліку, оподаткування таких операцій?

Адмінштраф за порушення водієм підприємства
Нещодавно запрацювала автофіксація порушень правил дорожнього руху. Але чимало автомобілів оформлені на юридичних осіб. Чи мають саме юрособи — власники авто сплачувати штрафи за порушення ПДР, чи ж це має роботи сам працівник-водій підприємства, який і порушив порушення ПДР? Якщо підприємство сплатить штраф, то чи можна вимагати компенсації понесених витрат у винуватця? Відповіді на всі ці запитання розглянемо далі.

Невчасна реєстрація РК до ПН на зменшення
Розгляньмо, як застосовується до покупця штраф у разі несвоєчасної реєстрації розрахунку коригування на зменшення суми ПДВ. Дізнаємося позицію Мінфіну та висновки свіжої судової практики.

«Сімейний підряд» у судовій практиці
Допомога родині — подружній чи трудовий обов'язок? Коли умови роботи можна пояснити сімейним бізнесом? Суди по-різному ставляться до такої допомоги, тож розгляньмо сучасну судову практику з цього питання.

У карантинній допомозі знову зміни
Працівники, які під час карантину перебували у неоплачуваній відпустці або в оплачуваному простої, матимуть право на допомогу з часткового безробіття. Натомість ФОП-пенсіонери втратять право на таку допомогу. Це передбачено змінами до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю через коронавірус.

Оренда під час карантину: правила знову змінили!
Правила визначення розміру орендної плати за користування нерухомим майном протягом карантину вже змінювали кілька разів. З 16 липня їх знову оновили, адже набрав чинності Закон від 16.06.2020 р. №692.

До змісту номеру