• Посилання скопійовано

Адмінштраф за порушення водієм підприємства

Нещодавно запрацювала автофіксація порушень правил дорожнього руху. Але чимало автомобілів оформлені на юридичних осіб. Чи мають саме юрособи — власники авто сплачувати штрафи за порушення ПДР, чи ж це має роботи сам працівник-водій підприємства, який і порушив порушення ПДР? Якщо підприємство сплатить штраф, то чи можна вимагати компенсації понесених витрат у винуватця? Відповіді на всі ці запитання розглянемо далі.

1 червня запрацювали перші 50 відеокамер системи автоматичної фото- і відеофіксації порушень правил дорожнього руху (далі — ПДР). Камери встановлені в Києві та на автомагістралях Київської області виключно у місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками. Але така автофіксація порушень ПДР не обмежується Києвом, адже надалі відеокамери поступово встановлюватимуться і по всій Україні.

Спочатку в автоматичному режимі фіксуватимуться лише факти перевищення швидкості. Фактом порушення є перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш ніж на 20 км/год. (+2 км/год. — додатковий бонус на похибку вимірювального приладу «Каскад». Узагалі ДСТУ дозволено похибку для такої категорії приладів до ±3 км/год.). Про це зазначали фахівці МВС на своєму офіційному сайті (Особливості притягнення до відповідальності за фактом автофіксації порушень ПДР).

Поступово, вже цього року, система фіксуватиме й інші порушення ПДР — проїзд на заборонений сигнал регулювання дорожнього руху, порушення правил зупинки, стоянки, а також установленої для транспортних засобів заборони рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів, тротуарами чи пішохідними доріжками, виїзд на смугу зустрічного руху.

Відповідно до ч. 1 та 3 ст. 122 КУпАП розмір адмінштрафу за порушення ПДР, а саме перевищення швидкості, такий:

— у сумі 255 грн (15 н. м. д. г.) — за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у разі автофіксації такого порушення більш ніж на 20 км/год., але не більше ніж 50 км/год.;

— у сумі 510 грн — за перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год.

При цьому штраф зменшується на 50%, якщо його сплачено протягом 10 банківських днів з моменту отримання постанови (ст. 300-1 КУпАП).

Відповідальність за правопорушення, передбачені ч. 1 — 3 ст. 122 КУпАП, зафіксовані в автоматичному режимі, зокрема перевищення обмежень швидкості руху транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), несе:

— або фізична особа;

— або керівник юридичної особи, за якою зареєстровано транспортний засіб (за відсутності в Єдиному держреєстрі юросіб, ФОПів та громадських формувань на момент запиту відомостей про керівника — особа, яка виконує повноваження керівника такої юридичної особи);

або належний користувач транспортного засобу (у разі якщо до Єдиного державного реєстру транспортних засобів внесено відомості про належного користувача відповідного транспортного засобу).

Як призначити належного користувача

Штрафи за порушення ПДР, що їх зафіксували камери автофіксації, можуть відразу надходити водієві, а не власникові транспортного засобу. Для цього треба призначити належного користувача. Підставою для належного користування може бути:

— домовленість із власником;

— довіреність на право користування ТЗ;

— договір оренди, найму чи позики;

— договір фінансового чи оперативного лізингу.

Зареєструвати такого користувача можна онлайн. Докладніше тут.

У разі якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України і такий транспортний засіб згідно із законодавством не підлягає державній реєстрації в Україні, до адміністративного відповідальності за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі, притягується особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.

Отже, якщо авто, що порушило ПДР (і це зафіксовано в автоматичному режимі за допомогою технічних засобів, які дають змогу здійснювати фотозйомку або відеозапис та функціонують згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах), зареєстровано на юрособу, то постанова про порушення ПДР може надійти саме на керівника такого підприємства або на особу, яка виконує повноваження керівника такої юрособи, якщо відомостей про керівника немає.

Тобто відповідальною особою за сплату адмінштрафу у цьому разі є саме фізособа — керівник підприємства, а не саме підприємство! Підприємство не має сплачувати штрафу за керівника.

Як керівникові юрособи дізнатися про адмінштраф за порушення ПДР?

Юридична особа (керівник підприємства) може авторизуватися в Електронному кабінеті водія через Iнтегровану систему електронної ідентифікації ID.GOV.UA за допомогою кваліфікованого електронного підпису (юридичної особи).

Крім того, нормою п. 2 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 14.11.2018 р. №984, визначено, що керівник юридичної особи відповідно до ст. 279-4 КУпАП за бажанням звертається безоплатно до територіальних органів з надання сервісних послуг МВС незалежно від реєстрації місця проживання особи або реєстрації ТЗ із відповідною заявою, в якій зазначає бажаний спосіб отримання інформації та абонентський номер засобу рухомого (мобільного) зв'язку та/або адресу електронної пошти.

Чи можна уникнути сплати штрафу керівником?

Вище ми, крім керівника підприємства — власника авто, згадували ще належного користувача. Так, штрафи за порушення ПДР, що їх зафіксували камери автофіксації, можуть відразу надходити водієві, а не власникові транспортного засобу. Для цього треба призначити належного користувача. Зареєструвати такого користувача можна онлайн через сервіс «Дія».

Але відповідно до роз'яснення Головного сервісного центру МВС у випадках, якщо підставою належного користування є оформлення на особу тимчасового реєстраційного талона або призначення працівника належним користувачем безпосередньо керівником юридичної особи, послуга надається лише в територіальних сервісних центрах МВС і за умови присутності власника ТЗ та особи, яка планує стати належним користувачем.

Тому, якщо керівник підприємства не хоче, аби всі штрафи надходили на нього, слід відвідати сервісний центр МВС разом із працівником — належним користувачем. Але це незручно, якщо автомобілем користуються постійно різні працівники. Адже для транспортного засобу можна визначити лише одного належного користувача.

Якщо ж авто закріплюється за одним працівником на певний час, то, звичайно, доречніше скористатися такою реєстрацією користувача. У заяві на призначення належного користувача можна зазначити строк такого призначення.

Як бути, якщо штраф усе-таки виписали на керівника підприємства?

У принципі, керівник має кілька варіантів.

1. Перекласти адмінвідповідальність на самого працівника-порушника;

2. Сплатити штраф, але потім вимагати компенсації від працівника-порушника за вже сплачений штраф;

3. Сплатити штраф самостійно й пробачити працівникові-порушнику.

4. Попросити сплатити штраф підприємство замість керівника.

Варіант 1. Спочатку поговоримо про перекладання адмінвідповідальності. Так, у разі внесення змін до постанови про накладення адміністративного стягнення з підстав, установлених абз. 3 ч. 1 ст. 279-3 КУпАП, відповідальність може покладатися на особу, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення (це сказано у примітці до ст. 122 КУпАП).

Які ж підстави для звільнення від відповідальності керівника підприємства — власника авто? Йдеться про підстави з абз. 3 ч. 1 ст. 279-3 КУпАП. Керівник підприємства — власник транспортного засобу звільняється від адміністративної відповідальності за правопорушення, зафіксоване в автоматичному режимі, якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення відповідного правопорушення або з дня набрання постановою у справі про адміністративне правопорушення законної сили:

особа, яка керувала транспортним засобом на момент вчинення зазначеного правопорушення, звернулася особисто до органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.

Варіант 2. Якщо ж керівник усе-таки сплатить штраф, але забажає отримати компенсацію від працівника-порушника за вже сплачений штраф, то у пригоді стане ст. 53-1 Закону від 30.06.93 р. №3353 «Про дорожній рух». Так, згідно з нею, відповідальна особа у вигляді керівника підприємства — власника авто у разі притягнення її до відповідальності за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі, має право зворотної вимоги до особи, яка керувала транспортним засобом у момент вчинення правопорушення.

Варіант 3. Тут особливостей немає. Якщо сплатити цей штраф у розмірі 50%, то можна один раз і пробачити працівникові порушення ПДР.

Варіант 4. Згідно зі ст. 27 КУпАП штраф є грошовим стягненням, що накладається на громадян, посадових та юридичних осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених цим Кодексом та іншими законами України. Позаяк адмінштраф накладається саме на посадову особу, адже йдеться про керівника юрособи-власника авто, то відповідно штраф має сплатити саме така посадова особа, а не юрособа.

Якщо підприємство сплатить штраф замість керівника, то відповідно у такої фізособи виникає оподатковуваний дохід у вигляді додаткового блага (код 126 у формі №1ДФ) на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ зі сплатою ПДФО (за ставкою 18% із застосуванням до бази оподаткування натурального коефіцієнта за п. 164.5 ПКУ) та військового збору (за ставкою 1,5% без натуркоефіцієнту). В обліку сплата штрафу матиме такий вигляд:

Д-т 377 К-т 311 — сплачено адміністративний штраф, накладений на директора підприємства;

Д-т 949 К-т 377 — нараховано дохід директору підприємства.

А що з податками?

Не забуваймо, що ПДФО та ВЗ мають бути утримані з доходу та за рахунок доходу фізичної особи (пп. «а» п. 176.2, пп. 168.1.1 ПКУ).

Iнакше податківці говорять про виникнення ще одного доходу у фізичної особи у вигляді сплачених податків замість неї (запитання: «Чи вважається додатковим благом сума сплаченого податкового зобов'язання ФО за рахунок коштів податкового агента?», лист ДПСУ від 03.11.2016 р. №23653/6/99-99-13-02-03-15).

Аби уникнути виникнення ще одного такого додаткового блага, радимо, щоб підприємство утримувало ці податки із заробітної плати керівника, за якого було сплачено штраф (Д-т 661 К-т 641/ПДФО, 642/ВЗ), або ж працівник сплатив їх до каси підприємства (Д-т 949 К-т 377 Д-т 377 К-т 311, Д-т 301 К-т 719).

Зверніть увагу!

Якщо домовленість про відшкодування ПДФО (військового збору) буде оформлена у вигляді договору (угоди) перед нарахуванням та сплатою до бюджету, то можливими є проведення (без виникнення витрат та доходів в обліку):

— Д-т 377 К-т 641, 642 — при нарахуванні податку, збору;

— Д-т 301, 311 К-т 377 — при їх відшкодуванні фізособою.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит», ACCA DipIFR

До змісту номеру