• Посилання скопійовано

Бюджетні кошти не з казначейського рахунку

Бюджетні кошти не з казначейського рахунку

Підприємство уклало з комунальним підприємством угоду про надання послуг, згідно з якою оплата здійснюється шляхом перерахування коштів Держказначейством. Проте замовник сплатив з рахунку у комерційному банку. Чи застосовується в такому випадку п. 187.7 ПКУ для визначення дати ПЗ з ПДВ?

Відповідно до п. 187.7 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов’язаннями перед бюджетом.

При цьому, як роз’яснюють податківці в ІПК від 17.01.2019 р. №202/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, визначальною підставою для формування ПЗ за фактом зарахування коштів на банківський рахунок платника податку відповідно до п. 187.7 ПКУ є постачання ним товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів. Підтвердженням того, що товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, є наявність у договорі на постачання товарів/послуг умови, що оплата за поставлені товари/послуги здійснюється з відповідного рахунку Держказначейства.

Згідно з пп. 11 п. 1 ст. 2 БКУ бюджетні кошти (кошти бюджету) — це належні відповідно до законодавства надходження бюджету та витрати бюджету.

Крім того, в ІПК від 05.12.2018 р. №5107/6/99-99-15-03-02-15/ІПК наголошувалося, що в разі отримання постачальником оплати за поставлені товари/послуги безпосередньо за рахунок бюджетних коштів, зокрема з відповідного рахунку в органах Державного казначейства за кодом економічної класифікації видатків бюджету 2610, дата виникнення податкових зобов’язань з ПДВ має визначатися відповідно до п. 187.7 ПКУ.

Якщо ж одержувач бюджетних коштів розраховується з постачальником товарів/послуг за рахунок таких отриманих бюджетних коштів, то податкові зобов’язання з ПДВ у постачальника товарів/послуг виникатимуть відповідно до п. 187.1 ПКУ, тобто за правилом першої події.

Також в ІПК від 08.05.2019 р. №2023/ІПК/10/04-36-12-01-16 дніпровські податківці розглядали питання щодо застосування п. 187.7 ПКУ:

— у разі якщо кошти на оплату робіт за договором надходять товариству з відповідного рахунку Держказначейства, вони вважаються бюджетними коштами незалежно від напряму їх зарахування: на поточний рахунок, відкритий у територіальному органі Держказначейства, чи на поточний рахунок у комерційному банку;

— якщо оплата за виконання робіт надходить товариству з поточного рахунку, така оплата не вважається оплатою за рахунок бюджетних коштів.

Таким чином, вважаємо, що позаяк оплата надійшла не з рахунку Казначейства, а з рахун­ку самого замовника, то вона не вважа­ється оплатою за рахунок бюджетних кош­тів. Від­повідно, ПЗ з ПДВ повинні визнаватись за п. 187.1 ПКУ (датою першої події). Застосо­вувати пункт 187.7 ПКУ

в цьому випадку підприємство не має права.

Тож у цій ситуації замовник фактично порушив умови договору (яким передбачено, що кошти мали надійти саме з бюджетного рахунку казначейства), проте проблеми в такому випадку має постачальник.

На жаль, винятків щодо застосування штрафних санкцій не передбачено. Постачальник повинен визначити ПЗ з ПДВ за датою першої події:

— подати уточнюючу декларацію, якщо операція здійснена в іншому періоді, з донарахуванням суми ПЗ з ПДВ за такою операцією (або подати звітну нову, якщо такий факт виявлено до граничного строку подання декларації);

— скласти і зареєструвати ПН датою першої події (буде застосовано штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН).

Станіслав Горбовцов, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру