• Посилання скопійовано

Є непокритий збиток: чи збільшувати СК?

Є непокритий збиток: чи збільшувати СК?

Статутний капітал підприємства становить 700000 грн, непокритий збиток — 550000 грн. Чи треба збільшувати СК, якщо непокритий збиток дорівнюватиме сумі СК?

Вимоги щодо збільшення статутного капіталу ТОВ визначено Законом від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (далі — Закон про ТОВ та ТДВ).

Відповідно до ст. 16 Закону про ТОВ та ТДВ, збільшення статутного капіталу товариства допускається лише після внесення всіма учасниками товариства своїх вкладів у повному обсязі. Збільшення статутного капіталу товариства, яке володіє часткою у власному статутному капіталі, не допускається. У разі збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів номінальну вартість частки учасника товариства може бути збільшено на суму, що дорівнює або менша за вартість додаткового вкладу такого учасника.

Учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку товариства. У разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються (ст. 17 Закону про ТОВ та ТДВ).

А згідно зі ст. 18 Закону про ТОВ та ТДВ учасники товариства можуть збільшити статутний капітал товариства за рахунок додаткових вкладів учасників та/або третіх осіб за рішенням загальних зборів учасників. Кожен учасник має переважне право зробити додатковий вклад у межах суми збільшення статутного капіталу пропорційно до його частки у статутному капіталі. Треті особи та учасники товариства можуть зробити додаткові вклади після реалізації кожним учасником свого переважного права або відмови від реалізації такого права в межах різниці між сумою збільшення статутного капіталу та сумою внесених учасниками додаткових вкладів, лише якщо це передбачено рішенням загальних зборів учасників про залучення додаткових вкладів.

Жодного взаємозв’язку між розміром непокритого збитку та сумою статутного капіталу Закон про ТОВ та ТДВ не встановлює та не вимагає збільшення СК у разі перевищення збитком його розміру.

Загалом непокритий збиток — це сума збитку, одержана внаслідок діяльності підприємства за звітний період. Непокриті збитки минулого року списуються за рішенням уповноваженого органу за рахунок відповідних джерел, а саме: нерозподіленого прибутку, резервного, пайового чи додаткового капіталу.

Водночас, згідно з ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ та ТДВ, якщо вартість чистих активів ТОВ знизилася більше ніж на 50% порівняно із цим показником на кінець попереднього року, виконавчий орган ТОВ скликає загальні збори учасників, які мають відбутися протягом 60 днів із дня такого зниження. На порядок денний таких зборів виносяться питання про заходи, яких має бути вжито для поліпшення фінансового становища ТОВ, зменшення СК товариства, або про ліквідацію ТОВ.

Що в цьому випадку вважати днем зниження? На нашу думку, це дата балансу. При цьому, згідно із ч. 1 ст. 13 Закону про бухоблік, підприємства зобов’язані складати річний баланс, проміжні (квартальні) баланси, а також можуть складати баланси й за інші періоди, якщо це передбачено обліковою політикою підприємства. Тобто якщо на дату балансу виявиться, що чисті активи ТОВ знизилися більше ніж на 50% порівняно з їх величиною на кінець попереднього року, виконавчий орган повинен вжити відповідних заходів. Якщо ТОВ, що подає баланс один раз на рік, на кінець кварталу склало бухгалтерську довідку про свій рівень чистих активів для виконання вимоги і виявило 50-відсоткове зниження, то теж потрібно вжити заходів.

Михайло Степанов, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру