• Посилання скопійовано

Що нового

ЩО НОВОГО

З 1 травня 2020 року — нові акцизні марки на алкоголь

! Виробникам і торговцям алкогольними напоями

Кабмін прийняв постанову «Деякі питання маркування алкогольних напоїв», якою затвердив нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва.

Марки акцизного податку нового зразка запроваджуються з 1 травня 2020 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. №74 чинна з 18.02.2020 р.


Зміни в порядку маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів

! Виробникам і торговцям алкоголем і тютюном

Кабмін вніс зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1251.

Зокрема, передбачено, що марка акцизного податку для алкогольних напоїв повинна містити двомірний штрих-код швидкого реагування (далі — QR-код) та лінійний штрих-код (далі — штрих-код).

Штрих-код містить інформацію про серію та номер марки.

QR-код містить інформацію про серію та номер марки, реквізити покупця марки: для юридичних осіб — код згідно з ЄДРПОУ, для фізичних осіб — підприємців — код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органові і мають відмітку в паспорті), та посилання на веб-ресурс для перевірки марки.

QR-код також може містити інформацію про геш-послідовність.

Продаж марок здійснюється на підставі поданих покупцем марок засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги»:

заявки-розрахунку кількості марок;

довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію, у вигляді реквізитів платіжного документа / платіжних документів (номер, дата платіжного доручення та сума перерахованих коштів) про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками для готової продукції (для імпортерів та вітчизняних виробників алкогольних напоїв, для виробництва яких використовується спирт етиловий неденатурований).

У разі ненадходження протягом 24 годин до покупця марок підтвердження про факт одержання засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги» інформації, що зазначена вище, покупець марок може подати продавцю марок таку інформацію у паперовому вигляді.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 р. №97 чинна з 19.02.2020 р.


Заборонено переробку підакцизних товарів в Україні

! Імпортерам

Кабмін вніс зміни до переліку товарів, поміщення яких у митний режим переробки на митній території України забороняється, затвердженого постановою КМУ від 27.03.2013 р. №295, доповнивши його такими товарами:

— підакцизні товари у разі, коли під час здійснення їх переробки шляхом простих операцій (змішування, монтаж, демонтаж) отримуються продукти переробки та/або відходи, які є непідакцизними товарами;

— електроенергія.

Нагадаємо, що відповідно до п. 215.1 ПКУ електроенергія теж належить до підакцизних товарів.

Постанова діє до 31.12.2020 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.01.2020 р. №47 чинна з 08.02.2020 р.


СГ отримають безоплатну консультаційну підтримку щодо ринкового нагляду

! СГ

Кабмін затвердив Порядок надання органами державного ринкового нагляду безоплатної консультаційної підтримки суб’єктам господарювання з питань здійснення державного ринкового нагляду (див. «ДК» №3/2020).

Під наданням консультаційної підтримки суб’єктам господарювання з питань здійснення державного ринкового нагляду (консультації суб’єктам господарювання) розуміється надання органами державного ринкового нагляду відповідно до своєї компетенції роз’яснень з питань здійснення державного ринкового нагляду.

Консультації суб’єктам господарювання органи державного ринкового нагляду надають безоплатно після отримання письмового звернення від СГ.

Зазначене письмове звернення може бути отримане органами державного ринкового нагляду поштою або від керівника СГ, ФОПа особисто чи від уповноваженої ними особи. Також звернення СГ може бути отримане з використанням Інтернету, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).

Консультації органом державного ринкового нагляду можуть надаватися у письмовій формі (письмові консультації) або шляхом публічного обговорення.

Форму отримання консультацій зазначає СГ у зверненні.

Письмові консультації надаються органом державного ринкового нагляду не пізніше ніж протягом 30 к. д. з дня реєстрації звернення СГ шляхом надсилання відповіді поштою та/або з використанням засобів електронного зв’язку.

Публічні обговорення проводяться у формі, зокрема, конференцій, форумів, семінарів, зустрічей із суб’єктами господарювання.

До публічного обговорення можуть залучатися представники об’єднань суб’єктів господарювання, а також інші органи державного ринкового нагляду.

Постанова КМУ від 12.02.2020 р. №75 набирає чинності 26.03.2020 р.


Оновлено Положення про МОЗ

! Усім

Кабмін виклав у новій редакції Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затверджене постановою КМУ від 25.03.2015 р. №267.

Згідно з новою редакцією Положення Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном.

МОЗ є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, а також захисту населення від інфекційних хвороб, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням, попередження та профілактики неінфекційних захворювань, забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах:

епідеміологічного нагляду (спостереження), імунопрофілактики, промоції здорового способу життя та запобігання факторам ризику, попередження та зниження рівня вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, безпеки харчових продуктів, регламентації факторів середовища життєдіяльності населення, гігієнічної регламентації небезпечних факторів, створення національної системи крові, управління системою якості щодо безпеки крові, біологічної безпеки та біологічного захисту, боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів, реагування на небезпеки для здоров’я та надзвичайні стани в сфері охорони здоров’я, а також забезпечення формування державної політики у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення;

розвитку медичних послуг, впровадження електронної системи охорони здоров’я, забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення;

технічного регулювання медичних виробів, медичних виробів для діагностики in vitro, активних медичних виробів, які імплантують, косметичної продукції;

забезпечення населення якісними, ефективними та безпечними лікарськими засобами, створення, виробництва, контролю якості та реалізації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, а також безпечних медичних виробів та косметичної продукції;

розвитку кадрового потенціалу системи охорони здоров’я, вищої медичної, фармацевтичної освіти та науки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.01.2020 р. №90 чинна з 19.02.2020 р.


Зміни в порядку продажу спецдозволів на користування надрами

! Надрокористувачам

Кабмін вніс зміни до Тимчасового порядку реалізації експериментального проєкту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2018 р. №848.

Зокрема, визначено, що у разі коли для провадження діяльності з видобування корисних копалин необхідне надання в користування земельних ділянок державної чи комунальної власності, які на момент проведення аукціону сформовані як об’єкт цивільних прав, то орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, уповноважений здійснювати розпорядження такими земельними ділянками, до початку проведення такого аукціону за поданням Держгеонадр затверджує перелік земельних ділянок державної, комунальної власності, розташованих у межах ділянки надр, що передається в користування переможцю аукціону, конкурсу, які повинні бути передані йому в користування для видобування корисних копалин.

Уточнено, що переможець аукціону на підставі підписаного протоколу аукціону звертається до Держгеонадр з пропозицією щодо укладення договору купівлі-продажу дозволу або договору купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною за результатами проведення аукціону. Такий договір укладається між Держгеонадрами та переможцем не пізніше ніж через 20 р. д. з дня, що настає за днем формування протоколу електронного аукціону, та опубліковується Держгеонадрами у системі.

Примірні договори купівлі-продажу дозволів та примірні договори купівлі-продажу дозволів з відкладальною обставиною затверджуються Держгеонадрами та підлягають опублікуванню на її офіційному вебсайті.

Відповідно до умов договору купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною переможець зобов’язується зареєструвати своє представництво протягом 4 місяців з дати підписання такого договору.

У разі перемоги на аукціоні іноземної юрособи, яка на момент підписання протоколу аукціону не має зареєстрованого в Україні представництва, така іноземна юрособа зобов’язана зареєструвати власне представництво на території України протягом 4 місяців з дати підписання договору купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною. У такому разі відповідний договір купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною та наданий на його підставі спеціальний дозвіл на користування надрами повинні бути переоформлені на постійне представництво переможця аукціону — іноземної юрособи протягом 10 днів з дня надсилання переможцем аукціону — іноземною юрособою відповідного запиту Держгеонадрам.

Непроведення реєстрації власного представництва на території України переможця аукціону — іноземної юрособи відповідно до вимог договору купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною є підставою для зупинення дії спеціального дозволу на користування надрами та/або його анулюванням у встановленому законодавством порядку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.02.2020 р. №63 чинна з 12.02.2020 р.


Внесено зміни до Положення про порядок визначення системно важливих банків

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до додатка 1 до Положення про порядок визначення системно важливих банків, затвердженого постановою НБУ від 25.12.2014 р. №863.

Змінами передбачено удосконалення розрахунку показника системної важливості банку під час першого етапу.

Постанова НБУ від 31.01.2020 р. №14 набирає чинності 01.03.2020 р.


Положення про інформзабезпечення банками клієнтів пригальмували

! Банкам і їхнім клієнтам

З метою поліпшення банками інформаційних ресурсів Нацбанк постановою від 11.02.2020 р. №18 відклав набрання чинності Постановою від 28.11.2019 р. №141 «Про затвердження Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг».

Постанова мала набрати чинності з 02.03.2020 р., а окремі її пункти — з 02.06.2020 р.

Тепер набрання чинності всією постановою перенесено на 02.06.2020 р.

Постанова Національного банку України від 11.02.2020 р. №18 чинна з 13.02.2020 р.


Положення про порядок накладення адмінштрафів на банки вдосконалено

! Банкам і їхнім клієнтам

З метою приведення у відповідність до вимог положень Закону про НБУ та КУпАП, у зв’язку зі змінами, внесеними Законом від 20.09.2019 р. №122-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг», Нацбанк вніс зміни до Положення про порядок накладення адміністративних штрафів, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2001 р. №563.

Зокрема, визначено порядок накладення штрафів, передбачених ч. 5, 6 ст. 156-1 КУпАП (за порушення, вчинені учасниками ринків фінпослуг, якщо держрегулювання ринку таких послуг здійснюється НБУ).

Постанова Національного банку України від 06.02.2020 р. №15 чинна з 12.02.2020 р.


Затверджено порядок підвищення кваліфікації приватного виконавця

! Приватним виконавцям

Мін’юст затвердив Порядок підвищення кваліфікації приватним виконавцем, яким визначається механізм організації підвищення кваліфікації приватного виконавця, а також порядок проведення іспиту за результатом підвищення кваліфікації та перед поновленням діяльності приватного виконавця після закінчення строку її зупинення у зв’язку із застосуванням до нього дисциплінарного стягнення у вигляді зупинення діяльності приватного виконавця.

Метою підвищення кваліфікації приватного виконавця є вдосконалення його професійної підготовки шляхом оновлення, поглиблення і розширення професійних знань, умінь і навичок, забезпечення інформацією про зміни у чинному законодавстві та практику їх застосування під час здійснення примусового виконання судових рішень і рішень інших органів.

Підвищення кваліфікації приватного виконавця є безперервним процесом і здійснюється на принципах доступності, ґрунтовності, системності й послідовності навчання, поєднання теоретичних знань з практичними вміннями та навичками.

Підвищення кваліфікації приватного виконавця може здійснюватися за такими видами:

— безперервний професійний розвиток;

— навчання за професійною програмою підвищення кваліфікації, яке організовують навчальні заклади (установи), що відповідають встановленим у п. 6 Порядку вимогам;

— курси, тренінги, семінари, що організовують органи самоврядування приватних виконавців.

Наказ Мін’юсту від 28.01.2020 р. №297/5 чинний з 11.02.2020 р.


Затверджено перелік кодів товарів за УКТЗЕД для блокування ПН/РК

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба затвердила Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних / розрахунків коригування критеріям ризиковості здійснення операції.

Перелік прийнято для реалізації норм Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165, у частині визначення переліку кодів товарів згідно з УКТЗЕД, що застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано для реєстрації в ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Усього Перелік налічує 116 позицій — від живих свиней і курей до гігієнічних прокладок і дитячих підгузків.

Наказ ДПСУ від 03.02.2020 р. №67 чинний з 03.02.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру