• Посилання скопійовано

Передача виручки до головної каси

ТОВ має РРО та встановлений ліміт каси. Під час закриття зміни сума виручки не перевищувала ліміт та була передана до головної каси. У РРО було оформлено «службову видачу» та оформлено ПКО. Наступного дня відкрито зміну, яка не внесла вчорашню виручку через «службове внесення» до РРО. Така виручка залишилася в головній касі. Чи є це порушенням?

Відповідно до п. 6 розділу III Порядку №547, внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Згідно з п. 13 ст. 3 Закону про РРО, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, зобов'язані забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначений у денному звіті РРО.

Таким чином, непроведення через РРО суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків із використанням операції «службове внесення», може призвести до невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті.

Пунктом 1 ст. 17 Закону про РРО передбачено, що до СГ, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту невідповідності у юросіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10% розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосовуються фінсанкції у розмірі:

— за порушення, вчинене вперше — 1 гривня;

— за кожне наступне — 100% вартості проданих із порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

Отже, в цьому разі слід з'ясувати, чи виникла така невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті. За умовами запитання, наступного дня була відкрита нова зміна, яка не внесла виручку минулого дня через «службове внесення» в пам'ять РРО, але при цьому фактично до касової скриньки РРО така сума не вносилася. Вона залишалася в головній касі підприємства, а її надходження минулого дня підтверджено ПКО. Відповідно до Постанови №148 оприбуткування готівки — це проведення СГ обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі.

Отже, дії підприємства є правильними:

— щодо РРО не виникає невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, адже кошти фактично до скриньки РРО не внесено і, відповідно, операція «службове внесення» не виконувалася;

— кошти оприбутковані в головній касі підприємства, оформлено ПКО і фактично кошти перебувають там само;

— ліміт каси не перевищено.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру