• Посилання скопійовано

Допомога по вагітності та пологах

Як має бути заповнений листок непрацездатності щодо відпустки по вагітності та пологах? Чи треба видавати наказ щодо такої відпустки? Як нарахувати допомогу при різних обставинах? Відповідаємо на ці та інші запитання, які можуть виникнути при нарахуванні та виплаті декретних.

Підстава для нарахування допомоги

Паперовий листок непрацездатності є бланком суворої звітності. Його форма затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС НВВ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406. Такий листок непрацездатності є підставою для оплати періоду тимчасової непрацездатності, призначення допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами за основним місцем роботи. Хоча з 1 вересня 2019 року вже запрацював сервіс ПФУ — Реєстр електронних листків непрацездатності. Але наразі він ще не працює, бо протягом трьох місяців відбувається поступовий перехід від паперової до електронної форми лікарняних. Принаймні такий строк дається МОЗ не лише для того, аби вжити організаційних заходів щодо забезпечення видачі листків непрацездатності з обов'язковим введенням даних в Електронний реєстр листків непрацездатності, а й щоб оновити свої нормативно-правові акти. Тож як раніше, так і нині підставою є паперовий листок непрацездатності.

Крім цього, за сумісництвом працівниця повинна надати довідку з основного місця роботи про розрахунок середньої зарплати, яка була використана для нарахування декретних. Адже згідно з п. 30 Порядку №1266 сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ (15 мінімальних зарплат). У 2019 році цей показник становить 62595 грн.

Підставою є принесений працівницею листок непрацездатності. За місцем роботи за сумісництвом надається копія листка, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Це передбачено ч. 1 ст. 31 Закону №1105.

Як має бути заповнений листок непрацездатності. При виписуванні листка непрацездатності по вагітності та пологах у його графах:

«Діагноз первинний» — позначається строк вагітності на момент звернення;

«Діагноз заключний» — орієнтовний строк пологів;

«Причина непрацездатності:» — «8» — «вагітність та пологи»;

«Режим:» — «амбулаторний та стаціонарний»;

«Звільнення від роботи» — одним рядком записується сумарна тривалість відпустки (126 днів) з позначенням дати відкриття лікарняного листка;

«Стати до роботи» — дата закінчення відпустки.

Зверніть увагу!

За роз'ясненням ФСС, дата, зазначена у графі «Стати до роботи» як закінчення відпустки, не є датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення терміну 126 календарних днів. Тому застрахована особа, яка перебувала у відпустці по вагітності та пологах, повинна стати до роботи лише наступного дня.

За результатами домовленостей між фахівцями з питань експертизи тимчасової непрацездатності органів охорони здоров'я держадміністрацій та закладів охорони здоров'я областей, лікарями у листку непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами по-різному заповнюється графа «Стати до роботи». Зазначається:

— або останній день у зв'язку з вагітністю та пологами;

— або день, коли застрахована особа повинна стати до роботи.

У разі роботи за сумісництвом підставою для нарахування допомоги по вагітності та пологах, як ми вже зауважили вище, є копія лікарняного листка, завірена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Це також передбачено п. 30 Порядку №1266.

Якщо жінка працює за сумісництвом

Додаткові дні післяпологової відпустки при патологічних пологах і багатоплідній вагітності оформлюються окремим (додатковим) бланком листка непрацездатності (п. 9 Iнструкції №532). Відповідно, якщо працівниця працює ще й за сумісництвом, то підставою для нарахування продовження відпустки по вагітності та пологах буде копія листка непрацездатності. За сумісництвом надається копія листка, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи. Це передбачено ч. 1 ст. 31 Закону №1105. Для обчислення допомоги по вагітності та пологах за зовнішнім сумісництвом потрібно пам'ятати, що мінімальні гарантії щодо розміру допомоги по вагітності та пологах за місцем роботи за сумісництвом не застосовуються. Тобто розмір допомоги з розрахунку на місяць може бути меншим від мінімальної зарплати. Про це ФСС зазначав у роз'ясненні.

Хоч Законом про відпустки не зазначено про обов'язковість видання наказу при наданні такої відпустки, але краще за все його видати. Адже за Законом №1105 декретні будуть виплачуватися тільки у разі перебування працівниці у відповідній відпустці.

При цьому до відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за заявою жінки приєднати щорічну відпустку незалежно від тривалості її роботи в поточному робочому році. Це передбачено абз. 2 ст. 20 Закону про відпустки.

Строк відпустки по вагітності та пологах та розмір допомоги

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів). Вона надається повністю незалежно від кількості днів, фактично використаних до пологів.

Декретні незалежно від страхового стажу сплачуються у розмірі 100% середньої заробітної плати. Нагадаємо, що за ст. 26 Закону №1105 сума декретних з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Але є виняток. Якщо протягом 12 місяців перед початком відпустки по вагітності та пологах працівниця має страховий стаж менш ніж 6 місяців, то допомога по вагітності та пологах обчислюється виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище від двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом у місяці настання страхового випадку. Це передбачено ч. 4 ст. 19 Закону №1105.

Роз'яснює Мінсоцполітики

Мінсоцполітики надавало роз'яснення у листі від 06.12.2017 р. №23788/0/2-17/21 (див. «ДК» №7/2018) з приводу застосування норм 19 та 26 Закону №1105. За ним розмір допомоги по вагітності та пологах визначається за нормами статті 26 Закону №1105, а якщо страховий стаж особи протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку становить менше ніж шість місяців, — обмежується відповідно до статті 19 Закону №1105. Тобто на нарахування декретних при страховому стажу менше ніж 6 місяців поширюється правило щодо розміру допомоги, яка не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати.

Продовження відпустки по вагітності та пологах

У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді на підставі запису в історії пологів та обмінній карті вагітної, засвідченого підписом головного лікаря та печаткою лікувально-профілактичного закладу, де відбувались пологи, за місцем спостереження за вагітною додатково видається листок непрацездатності на 14 календарних днів, крім жінок, яких віднесено до першої — четвертої категорій потерпілих унаслідок аварії на ЧАЕС (п. 6.2 Iнструкції №455). На підставі цього фахівці Держпраці наголосили, що такий листок непрацездатності є продовженням попереднього листка непрацездатності (виданого на 126 календарних днів) і допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу працівниці і повністю виплачується за рахунок коштів ФСС (ст. 26 Закону №1105).

При цьому розраховувати нову середньоденну зарплату за один календарний день не потрібно. Її вже розраховано — при оплаті першого лікарняного по вагітності та пологах.

Тож роботодавець повинен продовжити відпустку працівниці у зв'язку з вагітністю та пологами, а комісія (уповноважений) із соціального страхування — прийняти рішення про призначення виплати допомоги (оформлене протоколом) протягом 10 днів після отримання такого листа. А бухгалтерія має нарахувати допомогу та замовити її у ФСС.

Розрахунок декретних

При обчисленні середньої заробітної плати для нарахування декретних ураховуються всі види зарплати (доходу) в межах граничної суми місячної зарплати, на яку нараховується ЄСВ. Це встановлено п. 3 Порядку №1266.

За загальними правилами декретні розраховуються виходячи з доходів застрахованої особи за розрахунковий період 12 календарних місяців без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. Якщо працівниця пропрацювала менше, то в розрахунок беруться повністю відпрацьовані місяці до місяця відпустки по вагітності та пологах (з першого до першого числа). Якщо працівниця перебувала у трудових відносинах менше ніж календарний місяць, середня зарплата обчислюється за фактично відпрацьований час (календарні дні) перед відпусткою по вагітності та пологах.

Поважні причини

Відповідно до п. 3 Порядку №1266, до поважних причин належать:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати.

Якщо ж за розрахунковий період працівниця з поважних причин не відпрацювала жодного робочого дня, то середня зарплата визначається виходячи з установленої їй тарифної ставки (окладу). Якщо тарифна ставка (посадовий оклад) не встановлюється, розрахунок проводиться виходячи з розміру мінімальної заробітної плати (або її частини), встановленого законом на день настання страхового випадку. При цьому він ділиться на середню кількість днів у місяці (30,44).Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

I ще раз підкреслимо. Допомога по вагітності та пологах виплачується у розмірі 100% незалежно від страхового стажу.

При цьому розрахована середньоденна зарплата не повинна перевищувати розмір середньоденної зарплати, визначеної з максимальної величини доходу, на який нараховується ЄСВ, яка обчислюється шляхом ділення встановленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30,44). Такі правила нарахування декретних передбачено п. 11 та 25 — 28 Порядку №1266.

Відпустка по вагітності під час відпустки по догляду за дитиною

У деяких випадках працівниця йде у відпустку по вагітності та пологах, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною.

Нарахування допомоги під час відпустки по догляду за дитиною до трьох років

За ст. 21 Закону №1105 період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку включається до страхового стажу як період, за який сплачено ЄСВ виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Тож декретні виплачуватимуться виходячи з фактичного розрахованого заробітку, але не нижче від мінімальної зарплати. Це передбачено ч. 2 ст. 26 Закону №1105.

До поважних причин належить також відпустка для догляду за дитиною до трьох років. Позаяк розрахунковий період, на який припадають поважні причини, вилучається з розрахунку, декретні треба нараховувати відповідно до п. 12 та 28 Порядку №1266 виходячи з посадового окладу на день початку відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Щоб розрахувати декретні у такому випадку, слід установлений розмір окладу поділити на 30,44 відповідно до п. 5 Порядку №1266.

Окремо треба розрахувати декретні на рівні мінімальної зарплати шляхом ділення мінімальної зарплати на 30,44. Далі слід порівняти розмір середньоденної зарплати, обчисленої з фактичних доходів працівниці, із розміром середньоденної зарплати на рівні мінімальної зарплати. Якщо фактично розрахований середній заробіток буде менший за розрахунок на підставі мінімальної зарплати, то слід нараховувати декретні з мінімальної зарплати.

Нарахування допомоги під час відпустки по догляду за дитиною до шести років

Позаяк відпустка по догляду за дитиною до шести років не включається до страхового стажу, то допомогу по вагітності та пологах буде нараховуватися в межах граничних сум, наведених у ч. 4 ст. 19 Закону №1105.

Тобто допомога буде обчислюватися виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але з розрахунку на місяць не вище від двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом у місяці настання страхового випадку. При цьому пам'ятайте, що відпустка по догляду за дитиною до шести років належить до поважних причин за п. 3 Порядку №1266.

Щоб розрахувати декретні у такому випадку, слід установлений розмір окладу поділити на 30,44 відповідно до п. 5 Порядку №1266.

Окремо треба розрахувати декретні на рівні мінімальної зарплати шляхом ділення мінімальної зарплати на 30,44 та з двох розмірів мінімальної зарплати та порівняти їх з фактичними даними.

Приклад 1 Нарахування декретних на рівні мінімальної зарплати

Працівниця принесла листок непрацездатності щодо призначення відпустки по вагітності та пологах з 30.09.2019 р. до 02.02.2020 р. Нарахований дохід за розрахунковий період (повні 12 місяців з 1-го до 1-го числа) становить 48000 грн. Ані відпусток без збереження зарплати, ані лікарняних не мала. Тому середньоденна сума заробітку становить: 131,51 грн = 48000 грн : 365 к. д.

Середньоденна зарплата на рівні мінімальної заробітної плати — 4173 : 30,44 к. д. = 137,09 грн.

Сума декретних за фактичними даними — 16570,26 грн (131,51 грн х 126 к. д.), а з розрахунку на рівні мінімальної заробітної плати — 17273,34 грн (137,09 грн х 126 к. д.).

Позаяк сума декретних не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, то у такому разі її слід буде нарахувати на рівні мінімальної заробітної плати.

Приклад 2 Нарахування декретних у разі перебування у відпустці по догляду за дитиною до шести років

Працівниця принесла листок непрацездатності щодо призначення відпустки по вагітності та пологах з 01.10.2019 р. до 03.02.2020 р. Весь розрахунковий період вона перебувала у відпустці по догляду за дитиною до шести років. Її оклад становить 6000 грн. Відпустка по догляду за дитиною до шести років належить до поважних причин. Тому середньоденна сума заробітку розраховуватиметься з окладу: 197,11 грн = 6000 : 30,44.

Середньоденна зарплата на рівні мінімальної заробітної плати — 4173 : 30,44 к. д. = 137,09 грн.

Середньоденна зарплата на рівні двох мінімальних заробітних плат: 4173 х 2 : 30,44 к. д. = 274,18 грн.

Сума декретних за фактичними даними — 24835,86 грн (197,11 грн х 126 к. д.), з розрахунку на рівні двох МЗП — 34546,68 грн (274,18 грн х 126 к. д.).

Тож нараховуватиметься допомога по вагітності та пологах на рівні фактичної середньоденної зарплати у сумі 24835,86 грн.

Приклад 3 Нарахування допомоги за продовженням листка непрацездатності щодо відпустки по вагітності та пологах

Працівниця принесла листок непрацездатності щодо продовження відпустки по вагітності та пологах з 01.10.2019 р. до 03.02.2020 р. на строк 14 к. д. — з 04.02.2020 р. до 17.02.2020 р. Окремий новий розрахунок середньої зарплати робити не треба. Беремо вже розраховану середньоденну зарплату та нараховуємо допомогу (беремо розраховану суму середньоденної зарплати у прикладі 3).

Сума допомоги становить: 197,11 грн х 14 к. д. = 2759,54 грн.

Приклад 4 Нарахування декретних у разі хвороби працівниці у розрахунковому періоді

Працівниця принесла листок непрацездатності щодо призначення відпустки по вагітності та пологах з 30.09.2019 р. до 02.02.2020 р. Її оклад становить 5000 грн. Але у розрахунковому періоді вона перебувала у відпустці без збереження зарплати (10 днів у серпні) та на лікарняному у березні 2019 року 10 днів, їй було нараховано лікарняних за цей період — 1100 грн. Тому середньоденна сума заробітку становить: (5000 грн + 5000 + 5000 + 5000 + 5000 + 5000 + 3750 + 5000 + 5000 + 5000 + 5000 + 3333,33) : (30 + 31 + 30 + 31 + 31 + 28 + 21 + 30 + 31+ 30 + 31 + 21) = 57083,33 : 345 = 165,46 грн.

Середньоденна зарплата на рівні мінімальної заробітної плати — 4173 : 30,44 к. д. = 137,09 грн.

Сума декретних за фактичними даними — 20847,96 грн (165,46 грн х 126 к. д.), а з розрахунку на рівні мінімальної заробітної плати — 17273,34 грн (137,09 грн х 126 к. д.).

Суму декретних слід нарахувати на рівні фактичних даних, адже за ними допомога більша, ніж за розміром мінімальної заробітної плати.

Приклад 5 Нарахування декретних за зовнішнім сумісництвом

Працівниця принесла копію листка непрацездатності щодо призначення відпустки по вагітності та пологах з 30.09.2019 р. до 02.02.2020 р. За основним місцем роботи згідно з довідкою сума нарахованої зарплати за розрахунковий період становила 50000 грн. А нарахований дохід за сумісництвом за розрахунковий період (повні 12 місяців з 1-го до 1-го числа) становить 38000 грн. З огляду на ці суми розмір допомоги по вагітності та пологах за всіма місцями роботи не перевищуватиме максимальної суми, на яку нараховують ЄСВ. Ані відпусток без збереження зарплати, ані лікарняних не мала. Тож середньоденна сума заробітку становить: 104,11 грн = 38000 грн : 365 к. д.

Сума декретних за фактичними даними — 13117,86 грн (104,11 грн х 126 к. д.). Саме цю суму за зовнішнім сумісництвом й буде нараховано.

Нормативна база

  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Закон №1105 — Закон України від 23.09.99 р. №1105-XIV «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Iнструкція №455 — Iнструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. №455.
  • Iнструкція №532 — Iнструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС НВВ від 03.11.2004 р. №532/274/136-ос/1406.
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру