• Посилання скопійовано

Що нового

Iнститут довірчої власності має сприяти інвестиціям

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» від 16.10.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні».

Закон вносить зміни до ЗКУ, ЦКУ, ГПКУ, КУзПБ та 16 законів, зокрема про АТ, про держреєстрацію, про ТОВ/ТДВ.

Закон розширює застосування інституту довірчої власності, яка досі відповідно до ч. 2 ст. 1029 ЦКУ могла виникати лише в межах договору управління майном.

Відповідно до нового параграфу 8 глави 49 ЦКУ за договором про встановлення довірчої власності одна сторона (довірчий засновник) передає майно другій стороні (довірчому власнику) на праві довірчої власності для забезпечення зобов'язання боржника за кредитним договором, договором позики.

Право довірчої власності як спосіб забезпечення виконання зобов'язань є різновидом права власності на майно, за яким кредитор, який отримав майно у довірчу власність (довірчий власник), не має права самостійно відчужувати таке майно, крім як для звернення стягнення на нього, а також викупу його для суспільних потреб у порядку, встановленому законом.

Крім того, змінами до ГПКУ передбачено, що:

— обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованих підстав вважати їх недостовірними або визнаними у зв'язку з примусом;

— обвинувальний вирок суду в кримінальному провадженні або постанова суду, якою особу притягнуто до адміністративної відповідальності у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов'язковими для господарського суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою;

— обставини, встановлені рішенням третейського суду або міжнародного комерційного арбітражу, виправдувальним вироком суду у кримінальному провадженні, ухвалою про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності, підлягають доказуванню в загальному порядку при розгляді справи господарським судом;

— достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Скасовується експертна грошова оцінка земельних ділянок приватної власності, які передаються в заставу, та сплата пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту.

Докладніший аналіз нового Закону читайте в наступному номері «ДК».

Закон України від 20.09.2019 р. №132-IX чинний з 17.10.2019 р.


Застосування національних стандартів стане добровільним

! Експортерам промислової продукції

У газеті «Голос України» від 16.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію», який набере чинності через рік від цієї дати (окремі положення — через три роки).

Законом вносяться зміни до 125 законів і кодексів, у т. ч. Кодексу України про надра, ВКУ, ГКУ, ЗКУ, ККУ, ЦКУ, кодексів торгового мореплавання і цивільного захисту України, законів «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про інвестиційну діяльність», «Про товарну біржу», «Про основи містобудування», «Про дорожній рух».

У мас-медіа цей закон ще на етапі проекту отримав назву «закон про промисловий безвіз». Відзначається, що його впровадження забезпечить узгодження національної системи стандартизації з міжнародною та європейською практикою. Прийняття цього закону є кроком до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції, реалізація якої дасть змогу вітчизняним експортерам маркувати свою продукцію європейським знаком відповідності (СЕ) та вільно продавати її на ринку ЄС без додаткової сертифікації.

Закон України від 20.09.2019 р. №124-IX набирає чинності 16.10.2020 р.


Удосконалено правову охорону географічних зазначень

! Юрособам і фізособам

У газеті «Голос України» від 11.10.2019 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень». Закон вносить зміни до ГКУ, ЦКУ, Декрету про держмито, а також викладає у новій редакції більшість статей закону «Про охорону прав на зазначення походження товарів», назва якого звучатиме «Про правову охорону географічних зазначень».

Під географічним зазначенням розуміється найменування місця, що ідентифікує товар, який походить із певного географічного місця та має особливу якість, репутацію чи інші характеристики, зумовлені головним чином цим географічним місцем походження, і хоча б один з етапів виробництва якого (виготовлення (видобування) та/або переробка, та/або приготування) здійснюється на визначеній географічній території.

Право на державну реєстрацію географічного зазначення має об'єднання осіб, які в зазначеному географічному місці виробляють товар та/або видобувають, та/або переробляють сировину для товару, особлива якість, репутація чи інші характеристики якого зумовлені цим географічним місцем.

При цьому об'єднання осіб означає будь-яку сукупність осіб незалежно від її організаційно-правової форми або складу.

Одна фізична або юридична особа має право на реєстрацію географічного зазначення у разі, якщо:

— вона є єдиним виробником, який у цьому географічному місці виробляє товар та/або видобуває, та/або переробляє сировину для товару та бажає подати заявку на реєстрацію географічного зазначення;

— географічна територія, на якій здійснюється виробництво (видобування) та/або переробка, та/або приготування товару, має характеристики, які істотно відрізняються від прилеглих територій, або характеристики товару відрізняються від товарів, вироблених на прилеглих територіях.

Для реєстрації географічного зазначення товар, для якого заявляється це зазначення, повинен відповідати специфікації товару, погодженій спеціально уповноваженим органом.

Закон України від 20.09.2019 р. №123-IX набирає чинності 01.01.2020 р.


Оновлено форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування

! СГ

Мінфін затвердив:

— форму заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;

— форму розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування;

— форму запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку;

— форму витягу з реєстру платників єдиного податку.

Водночас втрачає чинність Наказ Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік».

Наказ Мінфіну від 16.07.2019 р. №308
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 16.10.2019 р. офіційно не опублікований


Зміна в процедурі розгляду скарг у сфері держреєстрації

! СГ

Мін'юст вніс зміни до Положення про Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, затвердженого наказом Мін'юсту від 12.01.2016 р. №37/5.

Пункт 10 розділу III Положення доповнено двома новими абзацами, згідно з якими міністр юстиції України, його перший заступник або заступник міністра з питань державної реєстрації можуть повернути скаргу на повторний розгляд комісії з мотивів невідповідності висновку вимогам законодавства та/або у разі, якщо комісією не було досліджено обставини скарги в повному обсязі. За потреби повторний розгляд відбувається з повторним викликом сторін.

За результатами повторного розгляду подається новий висновок, у якому враховуються або відхиляються зауваження міністра юстиції України, його першого заступника або заступника міністра з питань державної реєстрації з відповідним обґрунтуванням.

Наказ Мін'юсту від 02.10.2019 р. №3069/5 чинний з 08.10.2019 р.


Затверджено порядок організації аукціонів з продажу майна банкрутів

! Усім

Кабмін відповідно до ст. 68 Кодексу України з процедур банкрутства затвердив Порядок організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність).

Документ визначає порядок функціонування електронної торгової системи, процедуру авторизації електронних майданчиків, порядок надання доступу авторизованим електронним майданчикам до електронної торгової системи та розмір плати за такий доступ, розмір та порядок сплати винагороди операторам електронних майданчиків, порядок організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність), розмір гарантійного внеску, порядок його сплати та повернення, додаткові умови оголошення про проведення аукціону.

Адміністратором зазначеної електронної торгової системи визначено Державне підприємство «ПРОЗОРРО.ПРОДАЖI».

Для участі в аукціоні заявник проходить процедуру реєстрації на вебсайті, подає заявку на участь в аукціоні за кожним лотом окремо, сплачує гарантійний внесок (10% початкової ціни лота) на рахунок оператора.

Розділи IV — X Порядку набирають чинності з 21.10.2019 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.10.2019 р. №865 чинна з 09.10.2019 р.


Штрафи за «євробляхи» вкотре відстрочено

! Власникам «євроблях»

Кабмін Постановою «Деякі питання здійснення митного оформлення транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України» відновив дію Тимчасового порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України, затвердженого постановою КМУ від 12.12.2018 р. №1077, а також Постанови КМУ від 13.02.2019 р. №101 «Питання митного оформлення транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України».

Водночас до Тимчасового порядку внесено зміну, відповідно до якої він втрачає чинність 01.01.2020 р. — саме до цієї дати мають не застосовуватися штрафи за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.10.2019 р. №862 чинна з 04.10.2019 р.


Вводяться нові Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв'язку на період з 1 січня 2020 року.

Оператори мають право знижувати Граничні тарифи, але не нижче собівартості відповідної послуги.

Водночас втратило чинність рішення НКРЗI від 07.08.2018 р. №414, яким було затверджено попередні тарифи.

Порівняно з тарифами на 2019 рік, гривневі тарифи на пересилання поштових відправлень у межах України незначно зросли, доларові тарифи на пересилання поштових відправлень до іноземних держав залишилися незмінними.

Рішення НКРЗI від 03.09.2019 р. №403
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 16.10.2019 р. офіційно не опубліковане


Оновлено тарифи на приймання та доставку вітчизняної періодики

! Усім

Міністерство інфраструктури України затвердило:

— Тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою, крім видань, що доставляються на території Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження;

— Тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою, що доставляються на території Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження.

Тарифи застосовуватимуться на передплату видань з доставкою з 1 січня 2020 року. З цієї самої дати визнається таким, що втратив чинність, наказ Мінінфраструктури від 27.03.2018 р. №140, яким затверджено попередні тарифи.

Наказ Мінінфраструктури від 09.09.2019 р. №686
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 16.10.2019 р. офіційно не опублікований


В Україні 1660 великих платників податків

! Платникам податків

Державна податкова служба України відповідно до п. 64.7 ПКУ затвердила Реєстр великих платників податків на 2020 рік.

До Реєстру включено 1660 платників.

Наказ ДПС України від 26.09.2019 р. №98 чинний з 26.09.2019 р.


Затверджено Порядок формування і ведення Єдиного реєстру арбітражних керуючих

! СГ

Мін'юст затвердив Порядок формування і ведення Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Єдиний реєстр арбітражних керуючих України (далі — Єдиний реєстр) — сукупність відомостей про арбітражних керуючих України, які отримали в установленому законодавством порядку свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого, та інформації про їх діяльність, яку Мін'юст отримує у процесі реалізації своїх повноважень як державного органа з питань банкрутства та від арбітражних керуючих.

Єдиний реєстр формується і ведеться Мін'юстом у складі Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Єдиний реєстр формується з метою:

— ведення у повному обсязі обліку арбітражних керуючих, а також виданих, переоформлених свідоцтв про право на здійснення діяльності арбітражних керуючих та їх дублікатів, анульованих свідоцтв;

— формування інформації про арбітражних керуючих та їх діяльність, необхідної для автоматизованого відбору кандидатів на призначення господарським судом арбітражного керуючого у справах про банкрутство (неплатоспроможність).

Доступ до інформації з Єдиного реєстру є безоплатним, здійснюється цілодобово і без обмежень на офіційному вебсайті Мін'юсту України із забезпеченням можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування інформації.

Встановлено, що Єдиний реєстр арбітражних керуючих України функціонує на базі Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, створеного відповідно до наказу Мін'юсту від 26.03.2013 р. №541/5, з використанням відповідного програмного забезпечення та інформації цього реєстру. Водночас згаданий наказ визнано таким, що втратив чинність.

ДП «Національні інформаційні системи» (адміністратор Єдиного реєстру) має забезпечити технічну та технологічну можливість внесення відомостей до Єдиного реєстру протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим наказом.

Наказ Мін'юсту від 19.09.2019 р. №2969/5 чинний з 21.10.2019 р.


Мінцифри дістало положення про себе

! Усім

Кабмін затвердив Положення про Міністерство цифрової трансформації України.

Міністерство цифрової трансформації України (Мінцифри) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном.

Мінцифри є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики: у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій, електронного урядування та електронної демократії, розвитку інформаційного суспільства, інформатизації; у сфері розвитку цифрових навичок та цифрових прав громадян; у сферах відкритих даних, розвитку національних електронних інформаційних ресурсів та інтероперабельності, розвитку інфраструктури широкосмугового доступу до Iнтернету та телекомунікацій, електронної комерції та бізнесу; у сфері надання електронних та адміністративних послуг; у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації; у сфері розвитку IT-індустрії.

Мінцифри також забезпечує виконання функцій центрального засвідчувального органу, однак підпункт, за яким Мінцифри здійснює визначені законом повноваження у сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації, набирає чинності одночасно з набранням чинності актом КМУ про перехід функцій центрального засвідчувального органу від Мін'юсту.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.09.2019 р. №856 чинна з 08.10.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру