• Посилання скопійовано

Суть справи

Бухгалтерський облік у профспілці
Первинна профспілкова організація зареєстрована в статусі юридичної особи та неприбуткової організації. Розгляньмо особливості бухгалтерського обліку такої профспілки. У наступній публікації зупинимося на особливостях її оподаткування.

Оренда нерухомості
Як правильно укладати договори щодо оренди нерухомості? Чи потрібно подавати ф. №20-ОПП? Які податкові наслідки з ПДВ та податку на прибуток виникають у разі оплати за оренду?

Нова звітність з туристичного збору
Квартальна звітність не за горами. Для платників туристичного збору визначено базовий звітний (податковий) період — квартал. Отож відзвітувати слід протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, а саме за III квартал — до 11 листопада 2019 року.

Допомога по вагітності та пологах
Як має бути заповнений листок непрацездатності щодо відпустки по вагітності та пологах? Чи треба видавати наказ щодо такої відпустки? Як нарахувати допомогу при різних обставинах? Відповідаємо на ці та інші запитання, які можуть виникнути при нарахуванні та виплаті декретних.

Передача виручки до головної каси
ТОВ має РРО та встановлений ліміт каси. Під час закриття зміни сума виручки не перевищувала ліміт та була передана до головної каси. У РРО було оформлено «службову видачу» та оформлено ПКО. Наступного дня відкрито зміну, яка не внесла вчорашню виручку через «службове внесення» до РРО. Така виручка залишилася в головній касі. Чи є це порушенням?

Банк-нерезидент утримав комісію
Буває так, що інвойс виставили на одну суму, а коштів від покупця-нерезидента надійшло менше. Це відбувається через те, що банки-нерезиденти утримують із такого переказу свою комісію. Чому так відбувається та як відобразити таку комісію в обліку як платника податку на прибуток, так і «єдинника», розповімо далі.

Транзит вантажів — без ПДВ
Верховний Суд дійшов висновку, що якщо маршрут перевезення вантажу включає перетин кордону України, то він ділиться на кілька відрізків, один з яких — транзит Україною зі звільненням від ПДВ.

Чи потрібен РРО Iнтернет-магазину?
Податківці надали чергове роз'яснення щодо необхідності застосовування РРО під час продажу товарів через інтернет-сайт, зокрема з оплатою за допомогою платіжної системи Portmone — див. IПК ГУ ДПС у Львівській області від 18.09.2019 р. від 18.09.2019 р. №284/IПК/10/13-01-05-08-10 у «ДК» №42/2019.

ФОП доставляє товар на власному авто
Фізособа-підприємець (III група ЄП, платник ПДВ) використовує власний автомобіль для розвезення клієнтам продукції. Як має бути оформлено використання автомобіля? Як списувати пальне? Чи можна за пальним відшкодовувати ПДВ?

ТТН при залученні стороннього перевізника
На кого замовник перевезення складає ТТН, якщо підприємство, яке не здійснює перевезення, наймає стороннього перевізника? Скільки потрібно складати ТТН?

Квартальна премія й оплата відрядження
Як правильно визначити виплату за час відрядження: денний заробіток чи середня зарплата? Як враховувати квартальну премію, розраховуючи середню зарплату для відрядження? Чи коригувати на коефіцієнт підвищення квартальну премію? Розглянемо ці питання, спираючись на лист Мінсоцполітики від 09.09.2019 р. №1288/0/206-19 (див. «ДК» №42/2019).

До змісту номеру