• Посилання скопійовано

ПКО є, Z-звіту нема: чи буде штраф?

Чи вважається порушенням норм чинного законодавства неформування або несвоєчасне формування фіскального звітного чека (Z-звіту) на РРО, якщо готівку при цьому оприбутковують у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів?

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, щоденно повинні друкувати на реєстраторах розрахункових операцій (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій за п. 9 ст. 3 Закону про РРО1).

А пп. 18 п. 1 Положення №1482 визначено: оприбуткування готівки — це проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції.

Відповідно до цього податківці в IПК від 06.02.2019 р. №427/6/99-99-14-05-01-15/IПК (див. «ДК» №10/2019) зазначають, що СГ, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та оприбуткували готівку в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів, але при цьому не забезпечили щоденний друк на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальних звітних чеків, несуть відповідальність згідно зі ст. 163-15 КУпАП.

Відповідальність

Статтею 163-15 КУпАП за порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги)передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на фізособу-підприємця, посадових осіб юридичної особи від 100 до 200 н. м. д. г. У разі повторного порушення протягом року — штраф від 500 до 1000 н. м. д. г.

Таким чином, нероздрукування Z-звіту у разі оприбуткування готівки за ПКО буде порушенням, зокрема, п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

Крім того, спираючись на норми п. 11 Положення №148, податківці роз'яснили, в яких випадках є факт порушення щодо оприбуткування готівки у відокремленому підрозділі. Зокрема, якщо на відокремленому об'єкті:

— ведеться касова книга — порушення порядку оприбуткування готівки немає (за умови її оприбуткування за ПКО);

— не ведеться касова книга — порушено порядок оприбуткування готівки та передбачено відповідальність відповідно до Указу №4363, якщо не забезпечено зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (Z-звітів) й інформацію з Z-звіту не занесено до КОРО — у разі її використання.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

3 Указ Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

А коли треба друкувати Z-звіт?

Про це з урахуванням останніх змін у законодавстві податківці розповіли в IПК від 16.11.2018 р. №4864/6/99-99-14-05-01-15/IПК (див. «ДК» №49/2018, коментар «ДК»), розглядаючи ситуацію, коли СГ і його РРО працюють цілодобово. Тобто працівники працюють за таким РРО позмінно.

При цьому слід враховувати, що Z-звіт — це денний звіт з обнулінням інформації в оперативній пам'яті та занесенням її до фіскальної пам'яті РРО. А зміна — це період роботи РРО від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

Тобто зміна працівника і зміна РРО — це різні речі, вони можуть не збігатись, і про це слід пам'ятати. Ніхто не заборонить вам робити Z-звіт при закінченні зміни одного працівника і передачі РРО іншому. Але в будь-якому разі треба дотримуватися головного правила: якщо СГ працює цілодобово і робоча зміна закінчується наступного календарного дня, то фіскальний звітний чек (Z-звіт) повинен роздруковуватися щодня після закінчення робочої зміни, але не пізніше 24 годин, які минули від реєстрації першої розрахункової операції після виконання попереднього Z-звіту.

Таким чином, у разі якщо суб'єкт господарювання працює цілодобово, готівку оприбутковують у повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків (Z-звітів) і занесення даних до КОРО. При цьому дата оприбуткування готівки у КОРО має відповідати даті роздрукування фіскальних звітних чеків РРО (Z-звіт має роздруковуватися після завершення робочої зміни).

Насамкінець нагадаємо про ще одну пов'язану проблему.

Незбереження Z-звіту в КОРО

Раніше це вважалось порушенням і за це теж штрафували. А що зараз? Про це податківці роз'яснили в IПК від 30.11.2018 р. №5045/6/99-99-14-05-01-15/IПК.

З метою спрощення процедури реєстрації та застосування РРО та КОРО наказом Мінфіну від 20.09.2018 р. №773 внесено зміни, зокрема, до Порядку РРО та Порядку КОРО1.

1 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджені наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. №417.

Цим наказом було внесено зміни до Порядку КОРО, зокрема до п. 6 глави 4 розділу II, згідно з якими скасовано обов'язок суб'єкта господарювання, що використовує КОРО на РРО, підклеювати фіскальні звітні чеки до відповідних сторінок КОРО та щодня виконувати записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків.

Мало того, в цій самій IПК податківці зазначають: штрафних санкцій за незбереження фіскальних звітних чеків (Z-звітів) відповідно Закону про РРО немає.

Водночас податківці наголошують, що відповідно до п. 11 розділу I Положення №148 оприбуткуванням готівки у касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах ФОПів, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО або КОРО без ведення касової книги, є облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Тобто щоб не було запитань, чи всю готівку ви оприбуткували, Z-звіт потрібно не лише друкувати, а й зберігати протягом строку згідно п. 44.3 ПКУ, це передбачено Положенням №148.

При цьому зберігання роздрукованих фіскальних звітних чеків у разі здійснення розрахункових операцій забезпечується СГ у зручний для нього спосіб. Наприклад, збереження щоденних Z-звітів в електронній формі забезпечується СГ з дотриманням Вимог, затверджених наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.

Це дає суб'єкту господарювання певні переваги. Хоча чинне законодавство не містить механізму та алгоритму дій СГ щодо відновлення втрачених Z-звітів та порядку отримання їх копій з сервера ДФС. Та податківці повідомляють, що у разі надання інформації щодо втрачених Z-звітів ДФС може надати інформацію про наявність у базі даних інформації про такі Z-звіти.

Тобто якщо питання щодо повноти оприбуткування готівки під час перевірки касової дисципліни все ж таки виникне, можна звернутися до тих самих податківців із проханням підняти дані в їхній базі.

Також якщо суб'єкт господарювання використовує версію РРО, який дозволяє роздруковувати копію фіскального звітного чека, то у разі втрати оригіналу такого чека він може роздрукувати копію звітного фіскального чека та підклеїти його до відповідного розділу КОРО (хоча вимог щодо підклеювання немає). Заборони щодо використання копії фіскального звітного чека чинне законодавство не містить.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру