• Посилання скопійовано

Неповідомлення ДФС про внутрішніх сумісників

На підприємстві прийняли внутрішніх сумісників, але забули подати повідомлення до ДФС. Чи можна подати їх потім та які за це можуть бути штрафи? Чи треба відображати сумісників окремими рядками у звіті з ЄСВ?

Сумісництво — це виконання працівником, крім його основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації чи у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де зберігається (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

Мінпраці в листі від 13.10.2004 р. №36-298 наголошує: якщо працівник не має основного місця роботи, він не може бути прийнятий на роботу за сумісництвом.

I щоб працювати за сумісництвом (як за зовнішнім, так і за внутрішнім), працівнику не треба запитувати дозволу у свого роботодавця за основним місцем роботи або за іншими місцями роботи. Немає і прямої законодавчої вимоги про повідомлення роботодавців працівником про інші місця роботи. Немає розділів щодо зазначення такої інформації і в затверджених формах кадрових документів (наприклад, в особовій картці працівника). Відмінність при внутрішньому сумісництві є те, що з працівником, який працює на цьому на підприємстві, укладається ще один трудовий договір про роботу за сумісництвом на іншій посаді.

Отже, працівника за сумісництвом слід приймати на роботу аналогічно, як і за основним місцем роботи. Проте відмінністю є те, що за сумісництвом з нього не вимагається трудова книжка (незважаючи на пряму вимогу ст. 24 КЗпП). Але за бажанням працівника запис про те, що працівник працює за місцем роботи за сумісництвом, може бути зафіксовано у трудовій книжці. Запис здійснюється за основним місцем роботи на підставі завіреної довідки з підприємства, де він працює за сумісництвом.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повiдомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабміном.

Отже, коли оформлюється трудовий договір з працівником за сумісництвом, про нього теж слід повідомити до ДФСУ шляхом подання повідомлення про прийняття.

Безсумнівно, якщо підприємство не подало своєчасно повідомлення про прийняття, то його слід подати якнайшвидше. За неподання або несвоєчасне подання повідомлення застосовуються санкції як за інші порушення законодавства про працю (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Так, на роботодавця можуть накласти штраф у розмірі 1 МЗП — 4173 грн (з 1 січня 2019 року).

Позаяк укладається новий трудовий договір із працівником, обов'язково слід подавати таблицю 5 звіту з ЄСВ із зазначенням про прийняття працівників. Якщо її своєчасно не подали, слід сформувати звіт, що складатиметься з переліку таблиць звіту типу «додаткова» за місяць, у якому припустилися помилки, та таблиці 5 типу «додаткова» за місяць, у якому припустилися помилки, де заповнюється інформація щодо дати прийняття працівника.

Водночас у таблиці 6 інформацію про доходи, нараховані працівнику-суміснику, слід відобразити окремо від інших доходів, у тому числі від доходів, нарахованих за основним місцем роботи, проставивши в графі 22 ознаку «0» (ні), тобто без трудової книжки. А в графі 24 «Ознака неповного робочого часу» — «1» (так). Пов'язано це з вимогою щодо дотримання мінімального ЄСВ за основним місцем роботи.

Тобто якщо працівник працевлаштований і за основним місцем роботи, і за внутрішнім сумісництвом, то у таблиці 6 відображаємо двома рядками.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру