• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП: коли, як та що буде за неподання

Чому потрібно подавати форму №20-ОПП? У які строки її подавати та в який спосіб? Чи подавати цю форму при придбанні авто? Як виправити в ній помилку? Що буде за неподання ф. №20-ОПП? Відповіді на ці та інші запитання — далі.

Чому потрібно подавати форму №20-ОПП

Подання повідомлення за ф. №20-ОПП випливає з функції контролюючих органів, адже:

1) відповідно до п. 63.3 ПКУ, одним зі способів податкового контролю є контроль за:

місцезнаходженням юросіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку);

місцем розташування (реєстрації) їхніх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку);

2) для здійснення контролю за місцем розташування як платника податків, так і об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за основу береться Порядок №15881.

1 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Згідно з п. 8.1 розд. VIII Порядку №1588, платник податків зобов'язаний повідомляти за ф. №20-ОПП про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку.

На підставі зазначених вище норм податківці доходять висновку, що платники податків повинні подавати до контролюючих органів за основним місцем обліку інформацію про об'єкти оподаткування у повідомленні за ф. №20-ОПП. Iнакше на них очікують штрафні санкції.

Пам'ятайте!

З 1 жовтня 2018 року для реєстрації РРО замість документа на право власності або іншого документа, що дає право на розміщення господарської одиниці, де буде використовуватися РРО, з'явилася умова щодо завчасного повідомлення про господарську одиницю за ф. №20-ОПП. Без цього РРО не реєструють.

Строк подання

За п. 8.4 розд. VIII Порядку №1588 ф. №20-ОПП про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які здійснюється діяльність, має подаватися протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до ДФС за основним місцем обліку.

Зазначимо, що у Порядку №1588 не прописано докладного алгоритму заповнення ф. №20-ОПП, але цей алгоритм міститься у пам'ятці до самої форми. Проте може виникнути питання щодо заповнення графи 3 розділу 3, якщо у рекомендованому довіднику типів об'єктів оподаткування немає необхідного коду. Податківці у ЗIР, підкатегорія 119.11, наводили приклад виходу із такої ситуації. В їхньому роз'ясненні йшлося про типи об'єктів оподаткування «Приміщення» та «Нежитлове приміщення». Вони є узагальненими, тож під час заповнення повідомлення за ф. №20-ОПП, в якому зазначається об'єкт житлової (нежитлової) нерухомості, із довідника потрібно обрати той тип об'єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільше відповідає поняттю, визначеному названими статтями Кодексу. За таким самим порядком можна діяти й у разі подання ф. №20-ОПП для інших випадків.

Зверніть увагу!

При заповненні графи 12 розділу 3 Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП принцип «укрупнення інформації» не застосовується до об'єктів оподаткування, які мають реєстраційний номер. Тобто інформація щодо таких об'єктів оподаткування зазначається щодо кожного об'єкта окремо.

Наразі ф. №20-ОПП можна подавати як у паперовій, так й в електронній формі. Це передбачено п. 8.4 розд. VIII Порядку №1588.

Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Початком перебігу 10-денного строку є дата набуття платником права щодо об'єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об'єктом оподаткування.

Що не потрібно зазначати у ф. №20-ОПП

Податківці у ЗIР, підкатегорія 119.11, зазначили, коли не потрібно подавати форму №20-ОПП. Так, інформація про об'єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), відображається у відповідній податковій звітності платника податків (декларації з податку на прибуток, з ПДВ, формі №1ДФ тощо), тому про такі об'єкти оподаткування повідомляти за ф. №20-ОПП не потрібно.

Тож якщо у підприємства немає об'єктів оподаткування, які наведено у рекомендованому переліку або які не відповідають їх призначенню, то ф. №20-ОПП подавати не потрібно.

Перейменували вулицю або змінили адресу — подайте ф. №20-ОПП

У разі зміни місцезнаходження платник податків надає до ДФС за основним місцем обліку повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування.

У розділі 3 повідомлення за ф. №20-ОПП зазначається нове місцезнаходження такого об'єкта. Зокрема, до графи 2 розділу 3 вноситься значення «3 — зміна відомостей про об'єкт оподаткування», це код ознаки надання інформації.

У разі внесення змін до правовстановлюючих документів у зв'язку з перейменуванням вулиць, на яких розташований об'єкт нерухомого майна, та внесення змін до Держреєстру речових прав на нерухоме майно у зв'язку зі зміною назви чи перейменуванням вулиці платник податків подає повідомлення за ф. №20-ОПП протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до цього реєстру (саме з дати змін, а не дати отримання виписки/витягу від держреєстратора).

Податківці у ЗIР, підкатегорія 119.11, зазначили, що для суб'єктів господарювання, які використовують РРО, при перейменуванні назви міста, вулиці тощо, де розміщено господарську одиницю, повідомлення за ф. №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

Як виправити помилку у вже поданій ф. №20-ОПП

Якщо суб'єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф. №20-ОПП, він повинен подати повідомлення за ф. №20-ОПП з виправленою інформацією до органу ДФС за основним місцем обліку.

При цьому у графі 2 розділу 3 відомостей про об'єкти оподаткування платник податків зазначає код ознаки надання інформації «3 — зміна відомостей про об'єкт оподаткування». При цьому таке повідомлення подається разом з супровідним листом, в якому зазначається факт виправлення помилок у відомостях про об'єкт оподаткування.

У разі виявлення платником податків помилки у заповненні граф 6 — 7 розділу 3 «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об'єкт оподаткування» повідомлення за ф. №20-ОПП необхідно подати до органу ДФС за основним місцем обліку повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою (виправленою) інформацією щодо адміністративної одиниці відповідно до КОАТУУ, де розташований об'єкт оподаткування, зазначивши у графі 2 розділу 3 «Код ознаки надання інформації» значення «3 — зміна відомостей про об'єкт оподаткування».

Коли підприємець повинен подати ф. №20-ОПП при реєстрації

Якщо місце проживання фізособи-підприємця є місцем, де провадиться підприємницька діяльність або воно пов'язане зі здійсненням підприємницької діяльності, фізособа-підприємець повинна подати повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. №20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків. Такий порядок дій прописано у роз'ясненні ДФС у ЗIР, підкатегорія 119.11. Це стосується ситуації, коли ФОП провадить діяльність за місцем проживання. Звісно, окремо він повинен ще й відзвітувати про свій офіс або склад, де він провадить свою діяльність.

У разі зміни податкової адреси, місця здійснення господарської діяльності слід у т.ч. подати заяву на зміну даних у Реєстрі єдинників. Якщо цього не зробити, то під час перевірки ДФС може анулювати реєстрацію такого платника і перевести його на загальну систему.

Орендуєте авто або придбали його для власних потреб

Податківці, знову ж таки, спираються на норму п. 63.3 ПКУ. Вони вважають, що у разі придбання (оренди) юридичною особою транспортного засобу для своїх господарських потреб або потреб відокремленого підрозділу (філії) повідомлення за ф. №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після придбання (оформлення договору оренди) за основним місцем обліку такої юридичної особи.

При цьому у разі придбання (оренди) юридичною особою транспортного засобу для потреб відокремленого підрозділу (філії) у графі «Місцезнаходження об'єкта оподаткування» повідомлення за ф. №20-ОПП зазначається адреса відокремленого підрозділу (філії) за місцезнаходженням транспортного засобу.

Зверніть увагу!

Якщо юридична особа у повідомленні за ф. №20-ОПП вже зазначила транспортні засоби, які перебувають у її власності (оренді), то при наступному придбанні (оренді) або відчуженні транспортних засобів у повідомленні за ф. №20-ОПП зазначаються тільки ті об'єкти, щодо яких відбулися зміни.

I ще у разі використання авто на всій території України або передачі його в оренду платник податків зазначає у графах 6 — 7 розділу 3 «Адміністративна одиниця відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об'єкт оподаткування» та графі 8 розділу 3 «Місцезнаходження об'єкта оподаткування» адресу місця реєстрації авто.

Як подати ф. №20-ОПП у разі зміни відомостей про об'єкт

У разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання (зміна графи 3 розділу 3 «Тип об'єкта оподаткування») інформація щодо об'єкта оподаткування наводиться у повідомленні двома рядками, а саме:

— в одному рядку зазначається інформація про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змінюється (у графу 2 розділу 3 вноситься значення «6 — закриття об'єкта оподаткування»);

— у другому — оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого (до графи 2 розділу 3 вноситься значення «1 — первинне надання інформації про об'єкти оподаткування»), при цьому ідентифікатор об'єкта оподаткування змінюється.

У разі зміни найменування, місцезнаходження, виду права на об'єкт оподаткування та стану об'єкта оподаткування (об'єкт оподаткування не закривається, а лише змінюється) інформація щодо такого об'єкта оподаткування наводиться в повідомленні одним рядком. При цьому зазначається оновлена інформація про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, та до графи 2 розділу 3 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «3 — зміна відомостей про об'єкт оподаткування».

У разі зміни відомостей про об'єкти оподаткування ф. №20-ОПП з оновленою інформацією подається протягом 10 робочих днів після зміни відомостей про такі об'єкти оподаткування, а саме: зміни типу, найменування, місцезнаходження, виду права на об'єкт оподаткування та стану об'єкта оподаткування.

Надання в оренду частини офісу

Суб'єкт господарювання — власник нерухомого майна у разі надання в оренду частини приміщень (окремих кімнат, офісів, квадратних метрів) теж повинен подати повідомлення за ф. №20-ОПП.

У разі надання в оренду однотипних об'єктів оподаткування за одним місцезнаходженням при заповненні повідомлення за ф. №20-ОПП слід дотримуватися принципу «укрупнення інформації» про об'єкти оподаткування та відображати інформацію про них як про один об'єкт (наприклад, кімнати або квадратні метри в одній квартирі (офісі) — як квартиру (офіс), офіси в сервісному центрі — як «сервісцентр»). Якщо в оренду надаються однотипні об'єкти оподаткування за різним місцезнаходженням, інформація у повідомленні за ф. №20-ОПП відображається щодо кожного об'єкта.

Припинення діяльності чи закриття об'єкта оподаткування

У разі закриття об'єкта оподаткування, у т. ч. внаслідок припинення діяльності платника податків, повідомлення за ф. №20-ОПП подається з оновленою інформацією про такий об'єкт. Розділ 3 повідомлення за ф. №20-ОПП заповнюється одним рядком так:

— у графі 2 «Код ознаки надання інформації» наводиться значення «6 — закриття об'єкта оподаткування»;

— графи 3 — 10 та 12 заповнюються згідно з пам'яткою для заповнення розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП, передбаченою у додатку до повідомлення за ф. №20-ОПП;

— графа 11 не заповнюється.

Повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, який закрито, подається протягом 10 робочих днів після його закриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Для ФОПа, який ліквідується, є особливість щодо заповнення графи 9 «Стан об'єкта оподаткування». У ній він зазначає значення «7 — зміна призначення/перепрофілювання».

Відповідальність за неподання або подання з помилками ф. №20-ОПП

Згідно з п. 117.1 ПКУ, неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін, подання з помилками чи у неповному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу:

— на самозайнятих осіб — у розмірі 170 грн;

— на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 грн.

Неусунення таких порушень або ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

— на самозайнятих осіб — у розмірі 340 грн;

— на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 1020 грн.

Тобто прямої норми щодо штрафів у разі неподання ф. №20-ОПП п. 117.1 ПКУ не встановлено. Але податківці у всіх своїх роз'ясненнях спираються саме на цей пункт, оскільки, на їхню думку, подання цього звіту є одним з етапів взяття платника податку на облік.

Якщо погодитися з податківцями, то вважаємо, що штраф за це має бути один, а не за кожне окреме неподання звіту. Адже якщо читати норму п. 117.1 ПКУ дослівно, то штраф накладається за подання заяв/документів (слова у множині!) для взяття на облік у відповідному контролюючому органі, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних.

Крім того, на нашу думку, якщо платник податків самостійно виявив та виправив помилки у раніше поданих звітах за ф. №20-ОПП, зазначені штрафи до нього застосовуватися не повинні.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру