• Посилання скопійовано

Що нового

Продовжено мораторій на купівлю-продаж сільгоспземель

! Власникам землі сільгосппризначення

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.02.2019 р. з наступного дня набирає чинності Закон «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель».

Змінами, внесеними до п. 14 та п. 15 розд. X «Перехідні положення» ЗКУ, продовжено на 1 рік, до 1 січня 2020 року, строк дії мораторію на купівлю-продаж чи відчуження іншим способом земель сільськогосподарського призначення.

Закон України від 20.12.2018 р. №2666-VIII чинний з 07.02.2019 р.


Яка інформація має бути на упакуванні харчової продукції

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 06.02.2019 р. з наступного дня набирає чинності Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Цей Закон встановлює правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти з метою забезпечення високого рівня захисту здоров'я громадян і задоволення їхніх соціальних та економічних інтересів.

Крім винятків, установлених для фасованих харчових продуктів, обов'язковою для надання є така інформація:

1) назва харчового продукту;

2) перелік інгредієнтів;

3) будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість (наведені у додатку 1 до Закону);

4) кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом;

5) кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;

6) мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;

7) будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);

8) найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів — найменування та місцезнаходження імпортера;

9) країна походження або місце походження — у випадках, передбачених ст. 20 цього Закону;

10) інструкції з використання — у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;

11) для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць — фактичний вміст спирту у напої (крім продукції за кодом 2204 згідно з УКТ ЗЕД);

12) інформація про поживну цінність харчового продукту.

Закон України від 06.12.2018 р. №2639-VIII чинний з 07.02.2019 р.


Набрав чинності закон щодо зміни підлеглості релігійних громад

! Релігійним громадам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» 30.01.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи».

Закон вносить зміни, зокрема, до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», відповідно до яких релігійна громада на власний розсуд приймає нових та виключає існуючих членів громади у порядку, встановленому її статутом (положенням). Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються загальними зборами релігійної громади.

Крім того, зміни внесено до Закону №755.

Закон України від 17.01.2019 р. №2673-VIII чинний з 31.01.2019 р.


Порядок внесення до ЄДР відомостей про ліцензування

! СГ

Кабмін затвердив Порядок внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостей про ліцензування виду господарської діяльності, документи дозвільного характеру.

Також установлено, що:

— документи в електронній формі подаються суб'єктом господарювання, уповноваженим ним органом (особою) через портал електронних сервісів за умови реєстрації користувача на порталі електронних сервісів з використанням кваліфікованого електронного підпису;

— рішення, прийняті дозвільним органом відповідно до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», оприлюднюються на порталі електронних сервісів у день їх прийняття за допомогою програмних засобів ведення порталу електронних сервісів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. №47 чинна з 01.02.2019 р.


Критерії ризику у сфері торгівлі і послуг

! СГ сфери торгівлі і послуг

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері торгівлі і послуг та визначається періодичність здійснення Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів. До них належать:

— наявність порушень вимог законодавства про захист прав споживачів, які виявлені за результатами здійснення заходів державного нагляду (контролю) протягом останніх п'яти років;

— провадження суб'єктом господарювання діяльності, пов'язаної з реалізацією споживачам товарів, робіт і послуг.

Віднесення суб'єкта господарювання до певного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) за додержанням СГ вимог законодавства про захист прав споживачів здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше 1 разу на 2 роки;

середнім — не частіше 1 разу на 3 роки;

незначним — не частіше 1 разу на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. №54 чинна з 02.02.2019 р.


Зміни в Правилах зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк уніс зміни до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затверджених постановою НБУ від 14.07.2006 р. №267, оновивши пункт 3.3 глави 3 Правил, яким установлено вимоги до вимоги державного органу на отримання інформації, яка містить банківську таємницю. Зокрема, уточнено, що для фізосіб-нерезидентів вимога має містити прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові, номер (та за наявності — серію) паспорта.

Постанова Національного банку України від 01.02.2019 р. №27 чинна з 04.02.2019 р.


Зміни в порядку відкриття та ведення рахунків клієнтів банків

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк уніс зміни до Iнструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492, Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затверджене постановою НБУ від 03.12.2003 р. №516, та Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 р. №22.

Змінами, зокрема, врегульовано порядок використання електронних підписів на електронних документах (у т. ч. розрахункових).

ФОПи, фізособи, які провадять незалежну професійну діяльність, фізособи-нерезиденти — інвестори більше не зобов'язані подавати до банку картки зі зразками підписів, відповідний додаток вилучено з Iнструкції №492, а форму Заяви про відкриття поточного рахунку оновлено.

Банки зобов'язані надсилати до органів державної виконавчої служби або приватних виконавців повідомлення про відкриття/закриття рахунків фізичних осіб, інформація про яких внесена до Єдиного реєстру боржників.

Урегульовано використання рахунку умовного зберігання (ескроу) під час здійснення операцій із купівлі-продажу нерухомості, у зв'язку з чим форму Заяви про відкриття рахунку умовного зберігання (ескроу) викладено в новій редакції.

Постанова Національного банку України від 28.01.2019 р. №23 чинна з 31.01.2019 р.


Банки переходитимуть на МСФЗ 16 «Оренда»

! Банкам

Нацбанк прийняв постанову «Про окремі питання, пов'язані із запровадженням Міжнародного стандарту фінансової звітності 16 «Оренда».

Відповідно до постанови, Нацбанк з 1 січня до 31 березня 2019 року (включно) не застосовує до банків заходів впливу за порушення ними вимог Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, Положення про порядок встановлення Національним банком України лімітів відкритої валютної позиції та контроль за їх дотриманням уповноваженими банками, Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, якщо такі порушення пов'язані з переходом на Міжнародний стандарт фінансової звітності 16 «Оренда».

Постанова Національного банку України від 21.01.2019 р. №22 чинна з 24.01.2019 р.


Внесено зміни до Порядку визначення предмета закупівлі

! Учасникам публічних закупівель

Мінекономрозвитку внесло зміни до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.03.2016 р. №454.

Розділ II Порядку доповнено двома пунктами, якими передбачено, що предмет закупівлі послуг з публікації в регіональних чи місцевих друкованих ЗМI матеріалів про організацію підготовки та проведення виборів визначається окремо за кожним регіоном, а предмет закупівлі послуг, необхідних для забезпечення передачі (транспортування) виборчих бюлетенів для голосування в день виборів Президента України 2019 року окружним виборчим комісіям згідно з п. 12 ч. 2 ст. 25 Закону «Про вибори Президента України», визначається окремо для кожної окружної виборчої комісії.

Наказ Мінекономрозвитку від 18.01.2019 р. №54 чинний з 25.01.2019 р.


Затверджено Порядок проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг

! СГ сфери телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Порядок проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг та визначення операторів, провайдерів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках таких послуг.

Порядок використовується НКРЗI в межах визначених Законом «Про телекомунікації» повноважень для аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг і визначення операторів, провайдерів з істотною ринковою перевагою, до яких застосовуються зобов'язання, визначені Законом.

Дія Порядку поширюється на всіх операторів, провайдерів, уключених до Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій.

Водночас утрачають чинність рішення Нацкомзв'язку від 19.02.2009 р. №1366 «Про затвердження Переліку ринків телекомунікаційних послуг в Україні, прийнятих для аналізу з метою попереднього регулювання» і від 25.08.2011 р. №444 «Про затвердження Порядку аналізу ринків послуг пропуску трафіку та визначення операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою».

Рішення НКРЗI від 11.12.2018 р. №640
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.02.2019 р. офіційно не опубліковане


Зміни в Порядку маршрутизації трафіку

! СГ сфери телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до Порядку маршрутизації трафіку в телекомунікаційній мережі загального користування України, затвердженого рішенням НКРЗI від 05.07.2012 р. №324.

Зокрема, визначено, що маршрутизація трафіку голосової телефонії між телекомунікаційними мережами, що побудовані з використанням різних технологій комутації (пакетів або каналів), здійснюється через міжмережеві (медіа) шлюзи.

За наявності у оператора (операторів) комутаційних систем, які підтримують використання різних технологій комутації (пакетів та каналів), маршрутизація може здійснюватися без міжмережевих (медіа) шлюзів за напрямком, на якому використовується технологія комутації пакетів.

Операторам телекомунікацій забороняється:

— здійснювати маршрутизацію трафіку через АТС місцевої мережі фіксованого телефонного зв'язку до інших мереж у разі застосування додаткового набору коду зони/мережі/послуг та/або телефонного номера;

— здійснювати маршрутизацію трафіку через точки взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж, розташованих на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, АРК та місті Севастополі, які використовуються СГ, що не зареєстровані згідно із законодавством України.

Рішення НКРЗI від 18.12.2018 р. №656
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.02.2019 р. офіційно не опубліковане


Затверджено нові форми звітності у сфері захоронення побутових відходів

! СГ сфери захоронення побутових відходів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила три нові форми звітності:

— №1-НКРЕКП-прозорість-ЗПВ (квартальна) «Звіт щодо рівня прозорості»;

— №2-НКРЕКП-обсяги-ЗПВ (квартальна) «Звіт щодо обсягів захоронення»;

— №3-НКРЕКП-тариф-ЗПВ (квартальна) «Звіт щодо рівня тарифу»,

а також інструкції щодо заповнення цих форм.

Постанова НКРЕКП від 18.01.2019 р. №38
набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування,
станом на 06.02.2019 р. офіційно не опублікована


Зміни щодо перевезення небезпечних вантажів

! Вантажоперевізникам

МВС унесло зміни до Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів, затверджених наказом МВС від 04.08.2018 р. №656. Розділ IV Правил доповнено новим п. 10, згідно з яким цистерни, ємності, перелічені в п. 8, 9 цього розділу, які не мають корозієстійкої таблички і свідоцтва про первинну, проміжну, періодичну або позапланову перевірку, допускаються до внутрішнього перевезення небезпечних вантажів до 1 червня 2019 року.

Також унесено зміни до Порядку видачі та оформлення свідоцтв про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів, затвердженого наказом МВС від 04.08.2018 р. №656.

Наказ МВС від 26.12.2018 р. №1054
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.02.2019 р. офіційно не опублікований


Персональні номерні знаки — за оновленим порядком

! Власникам автомобілів

Міністерство внутрішніх справ виклало у новій редакції Порядок замовлення, видачі та обліку номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються на індивідуальне замовлення їх власників, затверджений наказом МВС від 11.03.2016 р. №174.

Iндивідуальні номерні знаки (IНЗ) замовляють лише на ТЗ, які пройшли держреєстрацію в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

IНЗ дійсні лише на території України. Для участі в міжнародному русі використовуються номерні знаки, що відповідають вимогам Конвенції про дорожній рух.

Комбіноване використання реєстраційних номерних знаків ТЗ та IНЗ, закріплених за певним ТЗ, забороняється.

IНЗ мають відповідати вимогам Постанови КМУ від 11.07.2000 р. №1081 «Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників» та чинним держстандартам України.

На IНЗ можна розміщувати: літери; літери і цифри; літери, цифри і графічний елемент; літери і графічний елемент.

Напис на IНЗ для автомобілів має містити від 3 до 8 символів (від 3 до 8 літер чи від 3 до 7 літер і цифр). Напис на IНЗ для мотоциклів має містити від 3 до 6 символів (від 2 до 5 літер і цифр). Літер у написі на IНЗ має бути не менше ніж дві.

Наказ МВС наказом від 26.12.2018 р. №1058
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 06.02.2019 р. офіційно не опубліковано

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру