• Посилання скопійовано

Підприємці — теж підприємства

Як розраховується середньооблікова кількість працівників за рік для визначення кількості осіб з інвалідністю, яких підприємець повинен працевлаштувати? Відповідь надав Держстат у листі від 17.12.2018 р. №191/141.

Норматив працевлаштування осіб з інвалідністю

Статтею 19 Закону №875 для роботодавців установлено норматив щодо працевлаштування осіб з інвалідністю, який становить:

— 4% від середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу за рік, якщо працює 25 і більше працівників;

— одне робоче місце, у разі якщо працює від 8 до 25 осіб.

Отже, цей норматив починає застосовуватися з того календарного року, в якому у роботодавця працює 8 та більше осіб. А за кількість працевлаштованих осіб береться середньооблікова кількість штатних працівників за рік, яка обчислюється відповідно до Iнструкції №286.

Зверніть увагу!

Під роботодавцями в цьому випадку маються на увазі підприємства, установи, організації, у т. ч. підприємства, організації громадських організацій осіб з інвалідністю, та фізичні особи, які використовують найману працю. Отже, підприємців цей норматив теж стосується!

Але в п. 3.2.5 Iнструкції №286 зазначається, що середньооблікова кількість штатних працівників за період з початку року (у т. ч. за квартал, півріччя, 9 місяців, рік) обчислюється шляхом підсумовування середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства, що минули за період з початку року до звітного місяця включно, та ділення одержаної суми на кількість місяців у цьому періоді, тобто відповідно на 2, 3, 4, ... 12.

Тобто йдеться про «місяці роботи підприємства». Та чи поширюються норми Iнструкції №286 на ФОПів з найманими працівниками? I як розрахувати цей показник підприємцеві, зареєстрованому не з 1 січня?

Що відповіли фахівці Держстату?

Вони навели таку норму: підприємство, що працювало неповний рік (сезонний характер виробництва або створення після січня, за винятком тих підприємств, які вимушено зупиняли виробництво з ініціативи адміністрації), середньооблікову кількість штатних працівників за рік визначає також шляхом підсумовування зазначеної кількості працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення одержаної суми на 12 (пп. 3.2.6 Iнструкції №286). I дійшли висновку, що ця норма поширюється і на підприємців.

Тому незважаючи на реєстрацію ФОПа, наприклад у березні 2018 року, для розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників за період з початку року (а саме за січень — грудень 2018 р.) використовується підхід, про який зазначено вище.

Приклад Як розрахувати середньооблікову кількість штатних працівників за період з початку року у ФОПа, якщо він зареєструвався у березні 2018 р.?

Працівників у ФОПа у розрізі місяців було працевлаштовано за основним місцем праці:

березень — червень 2018 р. — 0 осіб;

липень 2018 р. — 10 осіб;

серпень 2018 р. — 9 осіб;

вересень 2018 р. — 7 осіб;

жовтень 2018 р. — 9 осіб;

листопад 2018 р. — 9 осіб;

грудень 2018 р. — 6 осіб.

Виходячи з роз'яснення Держстату ФОП повинен:

— розрахувати загальну кількість працевлаштованих, тобто кількість таких осіб за всі місяці роботи. Цей показник дорівнюватиме 50-ти особам;

— поділити цей показник на 12 календарних місяців і округлити його до цілих: 50 : 12 = 4 особи.

Отже, згідно з проведеними розрахунками середньооблікова кількість штатних працівників у ФОПа за 2018 рік становить 4 особи.

Iз розрахунку випливає, що хоча протягом року у підприємця і були періоди, коли в нього працювало 8 та більше осіб, середньооблікова кількість штатних працівників є меншою. А отже, норматив працевлаштування осіб з інвалідністю на нього не поширюється.

Зверніть увагу! Стаття 19 Закону №875 висуває ще дві вимоги для роботодавців, у яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб:

1) щодо реєстрації роботодавців у Фонді інвалідів;

2) щодо подання звіту за формою №10-ПI.

Ці дії мають здійснюватися у порядку, затвердженому КМУ. Такий порядок є, і його затверджено постановою КМУ від 31.01.2007 р. №70 (окремо для реєстрації, окремо для подання звіту).

При цьому зазначені обов'язки роботодавців, на відміну від нормативу, не прив'язані до середньооблікової кількості штатних працівників. Наголосимо ще раз: за законом і зареєструватися в Фонді інвалідів, і звітувати до нього повинні роботодавці, у яких за основним місцем роботи працює 8 і більше осіб. Хоча деякі фахівці територіальних відділень Фонду вважають, що цей обов'язок виникає лише тоді, коли середньооблікова кількість працівників за рік становить 8 і більше осіб, у законі цієї вимоги немає.

Отже, новостворені роботодавці та підприємства, установи, організації, у т. ч. підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, в яких кількість працюючих, для яких це місце роботи є основним, збільшилася до 8 і більше осіб, реєструються у відділенні Фонду до 1 лютого року, що настає за роком створення або збільшення кількості працюючих. Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів такі роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких вони зареєстровані.

Якщо роботодавець не зареєстрований у відповідному відділенні Фонду, але надав звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів (ф. №10-ПI), він може зареєструватися перед поданням цього звіту — так консультують самі фахівці Фонду.

При цьому за відсутність реєстрації штрафування роботодавців наразі не передбачене. Як правило, роботодавців штрафують за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю.

Щоправда, за неподання звіту фахівці Фонду погрожують застосуванням адміністративного штрафу. У відповіді на запитання: «Приватний підприємець вчасно не подав до Фонду звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів. Які санкції за це передбачено та якими мають бути подальші дії підприємця?» — на сайті Фонду роз'яснювали: підприємець повинен зареєструватись у відділенні Фонду, заповнити звіт за ф. №10-ПI та з'явитися з паспортом до відділення Фонду соціального захисту інвалідів для складання протоколу про адміністративне правопорушення відповідно до ч. 2 ст. 188-1 КУпАП «Невиконання розпорядження державного або іншого органу про працевлаштування». Складений протокол буде передано до районного суду за місцем скоєння правопорушення для винесення постанови. За це правопорушення передбачено відповідальність у вигляді штрафу на посадову особу, яка має право приймати на роботу і звільняти з роботи, фізичну особу, яка використовує найману працю, від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн).

Нормативна база

  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Закон №875 — Закон України від 21.03.91 р. №875-XII «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».
  • Порядок №70 — Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. №70.
  • Iнструкція №286 — Iнструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. №286.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру